StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUZ SVAKODNEVNE KONTROLE

Brže ste vozili ili ste napuhali malo iznad 0,5! Može li se kazna platiti na rate, radom za opće dobro ili zatvorom? Evo što kaže zakon

Piše Ahmet Kalajdžić
17. prosinca 2021. - 21:14

Nakon dvije ne baš uobičajene turističke sezone, u situaciji kad više nitko od građana ni u "pričuvnom fondu za crne dane" nema dovoljno novca niti za redovite potrebe, naši se sugrađani uoči još jedne neizvjesne zime već sada nalaze u situacji da moraju ne dva, nego i tri puta obrnuti svaku kunu prije nego je potroše. Posebno se to odnosi na tzv. izvanredne odnosno neočekivane situacije kao što su, primjerice, neplanirani izdaci za kupovinu uređaja bijele tehnike, servis vozila ili – za prekršajnu kaznu.

image
Ranko Suvar/Cropix

Doista, zamislimo situaciju: blagdansko je ozračje i nakon duže vremena ste se konačno našli sa starim prijateljima, prođirali Stradunom i sjeli kraj neke od kućica. Uz prešutni konsenzus, društvo vas je izabralo za dežurnog vozača i svo vrijeme apstinirate. No, u trenutku kad je raspoloženje na vrhuncu, ne odoljevate nazdraviti malom bevandom. U povratku vozite pozorno i propisno, ali vas "k'o za vraga" na Boninovu zaustavlja patrola Prometne policije. Morate puhati u "drager" koji neumoljivo pokazuje neznatno iznad nule, ali dostatno za novčanu kaznu. Ne preveliku, ali dostatnu da ugrozi kućni proračun i stvori nespokoj između dviju plaća...

image
Cropix

Svjesni gabule u kojoj se nalazite, želite si "skratiti muke" i suca Prekršajnog odjela Općinskog suda molite zamjenu novčane kazne vremenskom u odgovarajućem boravku iza zatvorskih rešetaka. Ali, za sve koji nedovoljno poznaju zakon, slijede spoznaja koje je nemalo iznenađenje. Naime, na sudu smo neslužbeno doznali kakva je pravosudna praksa:

-Novčane kazne u iznosu do 2.000 kuna se ne mogu zamijeniti, a one od 2.001 kune naviše mogu se zamijeniti radom za opće dobro. Ako kažnjena osoba ne plati kaznu u zakonskom roku koji može biti 15 - 30 dana, agencija FINA ima rok od dvije godine za prisilnu naplatu odnosno ovrhu računa. Po isteku tog roka, sud donosi rješenje prema kojem se novčana kazna mijenja radom za opće dobro. Ako je sugrađanin ne prihvati, ta se kazna mijenja vremenskom kaznom zatvora- doznali smo na sudu gdje su nam rekli da je ustaljeni tečaj dan zatvora = 300 kuna. Ali i tu postoji "zakonska kvaka" jer je nemoguće izreći zatvorsku kaznu manju od tri dana, što znači da se i kazna od 700 kuna vrijedi tri dana zatvora!

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Drugi primjer iz prakse se odnosi na kaznu od 3.000 kuna koja se mijenja s deset dana zatvora ili 20 sati rada za opće dobro, što je ipak neusporedivo- rečeno nam je na sudu gdje su uočili da građani često pitaju mogu li novčanu kaznu odmah mijenjati s radom za opće dobro. Ali, nemalo se iznenade kad čuju kako je to nemoguće prije isteka zakonskog roka od dvije godine u kojem država pokušava prisilnu naplatu.

Recimo na kraju i to kako mnogi sugrađani radije prihvaćaju rad za opće dobro kao manje zlo od novčane kazne.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Što kaže zakon?

Kazneni zakon RH navodi kako se novčana kazna izriče u tzv. dnevnim iznosima i ne može biti manja od 30 niti veća od 360 dnevnih iznosa, osim za kaznena djela iz koristoljublja kad se može izreći i kazna od 500 dnevnih iznosa. Visina dnevnih iznosa određuje se u odnosu na počiniteljeve prihode i imovinu te prosječne troškove nmužne za izdržavanje počinitelja i njegove obitelji, što u praksi znači da dnevni iznos ne može biti manji od 20 niti veći od 10.000 kuna.

Zakon kaže da ako novčana kazna nije u cjelosti i djelimično naplaćena u roku utvrđenom presudom, slijedi prisilna naplata. Prema zakonu, ako se to ne uspije u roku tri mjeseca, uz pristanak osuđenika sud novčanu mijenja kaznom za opće dobrona način da se jedan dnevni iznos mijenja dnevnim iznosom s dva sata rada za opće dobro. Ako osuđeni ne pristane na rad za opće dobro ili ga na izvrši, slijedi zamjena kaznom zatvora na način da se jedan dnevni iznos mijenja danom zatvora, pri čemu zatvorska kazna ne može trajati duže od godinu dana. U slučaju djelimične isplate, slijedi izvršenje zatvorske kazne samo u preostalom dijelu kazne.

02. svibanj 2024 11:57