StoryEditor
Hrvatska i svijetUBLAŽAVANJE MJERA|

BROJEVI BLAGO RASTU, A HRVATSKA DANAS IZLAZI IZ MINI LOCKDOWNA: ‘Treći val? Prerano je za reći‘

Piše jutarnji list
1. ožujka 2021. - 08:50
Duje Klaric/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježeno je 356 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za 37 posto više nego prošle nedjelje, čime se u Hrvatskoj nastavlja neugodan rast broja novozaraženih. U tjednu od 22. do 28. veljače Hrvatska je ukupno imala 32 posto više novih slučajeva nego prethodnog tjedna, donosi Jutarnji list.

Trenutno su na bolničkom liječenju 762 pacijenta, od čega na respiratoru njih 67. Nažalost, preminulo je još 15 osoba, pa se ukupan broj žrtava covida-19 popeo na 5526.

Najgore u Splitu

Po broju zaraženih prednjače Splitsko-dalmatinska županija, gdje je jučer zabilježeno 76 novih slučajeva zaraze, i Dubrovačko-neretvanska županija sa 66 novozaraženih.

U posljednja 24 sata testirano je 5810 osoba, pa je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih bio oko šest posto, što je ohrabrujući podatak. Iako je, gledano na broj novozaraženih u posljednja dva tjedna na milijun stanovnika, Hrvatska još uvijek među nekoliko zemalja s trenutno najpovoljnijom epidemiološkom situacijom, činjenica je da broj novozaraženih raste. No, epidemiolozi još ne mogu procijeniti je li to naznaka početka trećeg pandemijskog vala kod nas.

- Treba još ovih 14 dana da vidimo je li to nešto što imamo pod kontrolom ili zahtijeva neke dodatne mjere. Prerano je reći je li to treći val, ali s obzirom na spoznaju da imamo 20 posto pozitivnih na britansku varijantu, trebamo biti jako oprezni -– rekla je u subotu u razgovoru za N1 Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.

Srbija postrožuje mjere

Kako se danas otvaraju terase ugostiteljskih objekata, stručnjaci upozoravaju građane na nužnost poštovanja mjera posebice u svjetlu rasta broja novozaraženih u Europi te osobito u našem okruženju. Iako je s oko 12 posto cijepljenih stanovnika pri vrhu svjetske rang-liste zemalja s najvećom procijepljenošću, Srbija je u subotu zabilježila 3210 novih slučajeva zaraze, 31 posto više nego subotu ranije.

Srbija je u petak postrožila mjere, pa je tako radno vrijeme ugostiteljskih objekata i shopping centara ograničeno do 14 sati. U BiH proteklog je tjedna zabilježen skok u broju novozaraženih nakon tri tjedna stabilne situacije. U Sloveniji je u subotu zabilježen 451 slučaj zaraze, umrlo je sedam osoba, a broj aktivnih slučajeva sada je 10.645, donosi Jutarnji list.

20. travanj 2021 13:29