StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISPRAĆAJ PRINCA PHILIPA|

Britanska kraljica neće se danas moći od voljenog supruga oprostiti kako on to zaslužuje. Gledat ćemo obitelj samo naizgled ujedinjenu oko kraljice

Piše DV
17. travnja 2021. - 11:18

Kakva šteta što se britanska kraljica Elizabeta II. neće moći od svoga voljenog supruga, princa Philipa, oprostiti na način na koji on to zaslužuje, nego je bila prisiljena donositi odluke kojima se u vrijeme žalosti, uoči pogreba, ne bi trebala baviti, donosi Slobodna.

Na to su je natjerala dvojica njezinih i Philipovih potomaka, sin Andrew i unuk Harry, svojim sebičnim, arogantnim zahtjevima zbog kojih je promijenila dugogodišnju kraljevsku tradiciju i odlučila da na subotnjem pogrebu princa Philipa nitko neće nositi vojnu uniformu.

Čak ni oni koji, za razliku od Andrewa i Harryja, na to imaju puno pravo, a to su ponajprije princ Charles, princeza Anne, princ Edward i princ William. Svojim ponašanjem i zahtjevima da i oni na pogrebu nose uniformu, princ Andrew i princ Harry su zasjenili Philipova desetljeća besprijekorne vojne karijere i služenja kraljici, zemlji i Commonwealthu i natovarili nepotrebni dodatni pritisak na leđa kraljice koja će za nekoliko dana napuniti 95 godina.

Princ Andrew morao se povući iz javnosti zbog skandala vezanog uz prijateljstvo s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i ne obavlja više nikakve službene dužnosti u kraljičino ime, pa je sasvim neprimjeren njegov zahtjev da nosi vojnu odoru na očevu pogrebu.

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle odlučili su napustiti pozicije radno aktivnih članova kraljevske obitelji, okrenuli su leđa monarhiji i odlučili se za život celebrityja i humanitaraca u Kaliforniji. Nakon što je ranije ove godine potvrđeno da se nemaju namjeru vratiti u okrilje kraljevske obitelji, Harryju su oduzete počasne vojne titule i nema pravo nositi uniformu.

Kako bi se izbjegao daljnji raskol u obitelji, kraljica je odlučila odustati od tradicije pa će svi muški članovi obitelji na pogrebu princa Philipa biti u odijelima. Tako će se u rano subotnje poslijepodne moći vidjeti obitelj naizgled ujedinjena oko kraljice, ali ne treba uopće sumnjati da kriza i gorčina ključaju ispod površine.

ZNAKOVITE ODLUKE

Kraljica Elizabeta donijela je još jednu znakovitu odluku uoči pogreba njezina voljenog supruga, s kojim je u braku provela više od 73 godine. Suprotno očekivanjima, prinčevi William i Harry neće rame uz rame hodati u maloj pogrebnoj povorci iza lijesa svoga djeda, princa Philipa.

Između njih će biti njihov rođak Peter Philips, sin princeze Anne. A kada se kovčeg s posmrtnim ostacima princa Philipa bude unosio u kapelicu sv. Jurja, u kojoj će se održati pogreb, William će ulaziti ispred Harryja i odvojeno će sjediti u kapelici.

William i Harry posljednji su put zajedno u javnosti viđeni 9. ožujka prošle godine u Westminsterskoj opatiji, na obilježavanju dana Commonwealtha. Bila je to posljednja službena dužnost koju su Harry i Meghan obavili prije nego što su koncem ožujka napustili kraljevsku obitelj i preselili se u Ameriku.

Još teži udarac zahlađenim odnosima među braćom nanio je intervju što su ga nedavno Harry i Meghan dali Oprah Winfrey, a prikazan je 7. ožujka, dok je princ Philip bio u bolnici zbog srčanih problema. William je bio jako povrijeđen i ljut zbog optužbi koje su Harry i Meghan iznijeli na račun kraljevske obitelji. Premda su mnogi očekivali da bi Harryjev dolazak na djedov pogreb, a trudna Meghan ostala je u Kaliforniji, mogao utrti put pomirenju i poboljšanju odnosa među braćom i unutar obitelji, sudeći prema odlukama vezanima uz pogreb, takve nade nemaju baš čvrste temelje.

Možda je ovaj za mnoge neočekivani preokret zahvaljujući kojem će zavađena braća na pogrebu biti razdvojena, zapravo rezultat njihovih vlastitih zahtjeva. No glasnogovornik Buckinghamske palače je kazao: "Ovo je pogreb i nećemo biti uvučeni u bilo kakve percepcije drame. Raspored je dogovoren i odražava želje Njezina Veličanstva."

A što se ceremonije pogreba princa Philipa tiče, ona će početi u dvorcu Windsor u subotu u 15 sati po lokalnom vremenu (u 16 sati po hrvatskom vremenu), uz direktan televizijski prijenos.

IZABRANIH 30

Na pogrebu, u skladu s epidemiološkim mjerama, može biti prisutno najviše 30 osoba. Uz kraljicu Elizabetu, to su njezina i Philipova djeca i unuci s aktualnim bračnim partnerima, djeca pokojne kraljičine sestre, princeze Margaret, nekolicina bliskih rođaka, uključujući i troje Philipovih njemačkih rođaka iz obitelji njegovih pokojnih sestara. Oni su tijekom prošlog vikenda pozvani na pogreb i odmah su doputovali kako bi, kao i princ Harry, mogli odraditi karantenu uoči pogreba.

Glasnogovornik palače rekao je da je kraljica morala donijeti tešku odluku o tome koga će uključiti među 30 osoba koje mogu biti na pogrebu, pri čemu je maksimalno poštovala želje svoga pokojnog supruga da budu zastupljene sve strane i sve generacije obitelji, osim praunučadi, jer su oni premladi za prisustvovanje pogrebu.

Lijes s posmrtnim ostacima princa Philipa će na modificiranom Land Roveru, u čijem je dizajniranju on sudjelovao, biti prevezen do zapadnog ulaza u kapelicu sv. Jurja, gdje će se održati pogreb. Iza lijesa hodat će deveteročlana pogrebna povorka u kojoj će biti samo muškarci, s iznimkom princeze Anne. Kraljica će se na pogreb dovesti u Bentleyju, u društvu jedne od svojih dvorskih dama, ali ona neće biti uz nju tijekom pogreba. U kapelici sv. Jurja kraljica će sjediti sama, nosit će masku, kao i svi ostali...

Princ Philip je najmanje dva desetljeća bio uključen u planove vezane uz njegov pogreb, u koji će biti uključeno više od 700 pripadnika različitih vojnih postrojbi, a kraljevski marinci, kojima je i sam pripadao, nosit će njegov kovčeg na kojemu će biti njegov mač i mornarička kapa. Philip je sam odabrao i glazbu koja će pratiti njegov pogreb, kao i medalje i znakovlje koji će biti izloženi na oltaru kapelice sv. Jurja, a među njima su i ona vezana uz njegovo dansko i grčko nasljeđe.

PUT DO KAPELICE SV. JURJA

U 14.45 po lokalnom vremenu počet će pogrebna procesija, koja će potrajati osam minuta, praćena počasnim plotunima i zvonjavom. Land Rover s lijesom princa Philipa zaustavit će se u podnožju zapadnog stubišta kapelice sv. Jurja, kojim će biti unesen u kapelicu. U 15 sati počet će nacionalna minuta šutnje, označena artiljerijskim plotunima, nakon čega će dekan Windsora i nadbiskup Canterburyja dočekati lijes koji će pratiti članovi kraljevske obitelji koji su bili u procesiji. Oni će nakon toga zauzeti svoja mjesta u kapelici, uz poštovanje mjera održavanja propisane udaljenosti.

Nakon pogrebne ceremonije, Philipovi posmrtni ostaci bit će pohranjeni u kripti do smrti kraljice Elizabete. Tada će biti premješteni u grobnicu u kojoj će zajedno počivati, a to je memorijalna grobnica kralja Georgea VI., u kojoj Elizabeta želi biti sahranjena uz svoje roditelje, a tu je pohranjen i pepeo njezine sestre, princeze Margaret. U toj kapelici će nakon Elizabetine smrti ona i Philip biti ujedinjeni u vječnosti.

19. travanj 2024 11:38