StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIspali i zaboravi

Britanci šalju Ukrajincima novu pošiljku raketa: Zelenskome stiže moćni „Brimstone“ za zaustavljanje ruske Crnomorske flote. Pogledajte video

Piše Anita Belak-Krile/ sd
28. travnja 2022. - 07:14

Britanski premijer Boris Johnson, prošlog je tjedan potvrdio kako Ujedinjeno Kraljevstvo traži načine za opskrbu Ukrajine protubrodskim projektilima, uključujući postavljanje projektila „Brimstone“ (Sumpor) na borbena vozila. To je najavio i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskome prilikom ovomjesečnog posjeta Kijevu, piše Slobodna Dalmacija.

Sumpori koji bi se postavili na stražnju stranu borbenih vozila koristili bi se za gađanje ciljeva u Crnom moru. Ukrajinski dužnosnici, naime, poduzimaju niz koraka kojima žele učvrstili obranu pomorske luke Odese protiv amfibijskih iskrcavanja i drugih desantnih napada Putinove vojske. Prema ocjenama ukrajinskog think tank Centra za obrambene strategije, Rusija raspoređuje i patrolne čamce klase Mangust za pokretanje tajnih misija uz rijeku Dnjepar duboko iza neprijateljskih linija.

Jučer je ministar obrane UK-a, James Heappey potvrdio da prilagodba projektila „Brimstone“ odlično napreduje te da ih namjeravaju isporučiti u sljedećih nekoliko tjedana. Dostava se očekuje prije 10. svibnja.

Heappey je objasnio kako je ova najnovija isporuka odgovor na zahtjeve Kijeva za raketama većeg dometa.

Projektili Sumpor mogu se lansirati sa zemlje ili iz zraka i mogu se koristiti protiv brzih kopnenih i morskih ciljeva.

Prema dosadašnjim izlaganjima britanskog premijera i ministra obrane, Ukrajincima će poslati površinske sustave „Brimstone“ koji bi se ispaljivali s kopna na ciljeve na moru.

Vojni analitičar Paul Beaver komentirao je kako ne bi trebalo biti komplicirano prilagođavanje ovih projektila za upotrebu s borbenih vozila.

„Inženjeri proizvođača MBDA već prije o tome su razmišljali, naglasio je objašnjavajući kako slanje takvih projektila ima i ulogu odvraćanja, odnosno zaustavljanja bilo kakvu rusku pomorske agresije.

"Mislim da bi „Brimstone“ tu mogao biti vrlo učinkovit, konstatirao je.

Riječ je o projektil "ispali i zaboravi" koji može sam sebe uništiti ako ne pronađe cilj, a za njegovu upotrebu potrebna je posebna obuka ukrajinske vojske.

Paul Beaver ocjenjuje kako britanska vlada nipošto ne bi htjela da „Sumpor“ padne u ruke Rusa ako ne eksplodira, budući glava tragača radi na 'visoko povjerljivim' frekvencijama.

Britanske zračne snage koristile su projektile „Brimstone“ u Libiji i Siriji, a rekete imaju veći domet od nekih sustava koji su dosad isporučeni Ukrajini. „Brimstone 1“ ušao je u britansku vojnu službu 2005., a ažurirana verzija, „Brimstone 2“, dodana u arsenalu RAF-a 2016. godine.

„Brimstone 2“ ima maksimalni domet od 37 milja, promjer od 180 mm i opremljen je bojnom glavom od 6,3 kg koja eksplodira u fazama. Može se prebacivati ​​između laserskog navođenja i autonomnog ciljanja.

image
Philip Coburn/AFP

 

06. svibanj 2024 02:12