StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGOODBYE I DOĐITE NAM OPET

Britanci poslušali svoju Vladu, odlaze iz Dubrovnika i Hrvatske koja je proglašena rizičnom zbog COVID-19 virusa

Piše DV
21. kolovoza 2020. - 13:09
Odlazak engleskih turista s  dubrovačkog aerodroma nakon odluke britanske vlade o stavljanju Hrvatske u crvenu zonuBožo Radić/ HANZA MEDIA
Nakon što je Velika Britanija u četvrtak popodne stavila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja zbog novog vala širenja koronavirusa te pozvala svoje državljane koji ljetuju na našoj obali da napuste zemlju do subotu u pet ujutro, krenuo je masovni odlazak Britanaca iz Dubrovnika. Zadnji podaci gradske Turističke zajednice od 19. kolovoza govore da se u Dubrovniku nalazi 2582 turista iz Velike Britanije, što je inače tek 45 posto lanjskog prometa s tog tržišta.

Prema riječima komercijalnog direktora Zračne luke Dubrovnik Ivana Maslaća, iz Zračne luke u Čilipima prema Velikoj Britaniji tijekom kolovoza imaju ukupno 36 tjednih letova.

-Za sada je samo "British Airways" i to upravo za petak 21. kolovoza, najavio izvanredni let airbusom "A 321", zrakoplovom s 235 sjedišta za London Heatrow a za očekivati je da će i druge aviokomapnije ubacivati svoje dodatne letove. Ali, najave od njih još nisu stigle. U cijeloj priči je dobro - za razliku od Francuske i Španjolske – što letovi za Britaniju u kolovozu i rujnu, za sada, nisu uopće otkazani. Naime, nakon repatrijacijskih letova za te dvije zemlje, otkazani su svi ostali letovi za tamošnje zračne luke. No, za Britaniju još uvijek stoje najave za 36 tjednih letova u kolovozu te 31 tjedni let tijekom mjeseca rujna. Naravno, sve je ovo aktualno stanje koje je podložno promjenama. Za razliku od drugih turista koje smo vraćali u njihove matične zemlje, Britanci uopće ne prave pritiske na aerodromskim šalterima za izdavanje karata, a vjerojatni razlog tome je činjenica da nisu otkazani najavljeni letovi.

image
Božo Radić/ HANZA MEDIA



Nino Dubretić, suvlasnik tvrtke Direct Booker poručuje kako je stavljanje Hrvatske na crvenu COVID 19 listu ‘još jedan udarac koji smo primili u teškom boksačkom meču no koji ipak ima 12 rundi‘.

- Zamjetan je broj otkaza rezervacija u privatnom smještaju s britanskoga tržišta zbog stavljanja Hrvatske na crvenu listu zbog koronavirusa, međutim teško je procijeniti hoće li se to sada nastaviti jer to ovisi o aviokompanijama i avionskim kartama, odnosno hoće li se njihovi letovi nastaviti, pa onda gosti neće moći dobiti povrat novca za aviokarte. Dosta je gosta kojima odlazak u izolaciju po povratku u Veliku Britaniju neće puno promijeniti u životu jer su u mirovini ili rade od doma, pa im ova odluka vlade neće poremetiti planove ako se letovi nastave. Zato mislim da mnogi Britanci još čekaju vidjeti što će biti, budući da oni svakog četvrtka procjenjuju status za pojedinu zemlju pa postoji mogućnost ako se situacija u nas smiri da nas opet vrate na zelenu listu, a to bi značilo da se vraća naših 20 posto tržišta - govori Dubretić Što se tiče privatnoga smještaja tu su ove godine iznenadili pozitivno gosti s njemačkog tržišta, kaže Dubretić. Oni inače borave više u hotelima, ali naš privatni smještaj im je otkriće ove godine jer jednostavno Nijemci nisu imali opcija otputovati u neke destinacije gdje uobičajeno ljetuju poput Španjolske.

image
Božo Radić/ HANZA MEDIA


Iz jedne od najvećih hrvatskih hotelskih kuća, Jadranskih luksuznih hotela potvrdili su da bilježe otkazivanje rezervacija s britanskog tržišta. Iako se Dubrovnikom u petak navečer prinijela vijest kako će samo iz hotela Croatia otići više od stotinu gostiju, iz JLH to demantiraju. - U skladu s ovotjednim najavama te nakon jučerašnje odluke britanske vlade, bilo je realno za očekivati da će određeni broj rezervacija s britanskog tržišta biti otkazan, kako tijekom današnjeg dana tako i u narednim danima. Stoga i u Jadranskim luksuznim hotelima bilježimo otkaze rezervacija, no iste su u skladu s očekivanim brojevima, a koji su značajno manji u odnosu na brojke s kojima raspolažete. Za konkretnije zaključke o učinku jučerašnjih mjera, svakako je potrebno je pričekati informacije o tome koje kompanije, kojom dinamikom i u kojem obimu će nastaviti s letovima s ovog tržišta prema Dubrovniku – odgovorila je glasnogovornica JLH Zrinka Marinović.
07. svibanj 2024 05:15