StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmedijske slobode

Britanci ljuti jer BBC ne želi Hamas nazvati teroristima nego militantima: Ubojstvo beba nije čin boraca ​​za slobodu

Piše Dv
12. listopada 2023. - 20:25
Hamas je zabranjen u Britaniji, što bi značilo da su teroristi, ali BBC ne misli tako (ilustracija)Fayez Nureldine/Afp

BBC je ugledni javni medijski servis čiji se standardi izvještavanja poštuju među profesionalcima i među publikom. Posljednjih godina u eri društvenih mreža, neprovjerenih informacija i fake newsa te pada kriterija u medijima i u javnom životu, i BBC se sve više nalazi na meti kritika. Bivši britanski premijer Boris Johnson, koji je bio gorljivi zagovornik Brexita, htio je BBC-ju ukinuti pretplatu, osnovni izvot financiranja.

Aktualni vojni napadi, najprije Hamasa na Izrael, pa izraelsko snažno uzvraćanje po pojasu Gaze, ponovno su doveli pod povećalo i na nišan BBC i njegove kriterije. Povod za kritike i napade pružio je BBC-jev sportski izvjestitelj s radija Derby, 22-godišnji Noah Abrahams. Njega je zasmetalo što BBC odbija za Hamas koristiti riječ teroristi nego koristi riječ militanti.

- Imam moral i držim ga se. Mislim da je BBC-jevo odbijanje korištenja ispravne terminologije neopravdano. Hamas nisu borci za slobodu, oni su teroristi. Židovska školska djeca ne mogu ići u školu osjećajući se sigurno, a sinagoge imaju toliko pojačano osiguranje da vam to izaziva strah. Skidamo nakit i ogrlice. Ljudi će sutra izbjegavati London zbog prijetnje. To je strah. I sve što se dogodi u Izraelu - htjeli mi to ili ne - izravno utječe na britansku zajednicu. Britanski Židovi su prestravljeni, kao i ja, i ne osjećam da više mogu stajati uz BBC s njihovim stavom o terminologiji, obrazložio je Abrahams "monumentalnu životnu odluku o karijeri", odnosno davanje otkaza na BBC-jevu radiju Derby, piše Daily Mail.

kraljevska obitelj govori o teroristima

Takve optužbe BBC nije mogao odšutjeti. Iz medijskog javnog servisa odgovorili su s više razina i iz više medija.

- Uvijek vrlo ozbiljno shvaćamo našu upotrebu jezika. Svatko tko gleda ili sluša naše priloge čut će riječ "terorist" koja se koristi mnogo puta – pripisujemo je onima koji je koriste, na primjer, Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. To je pristup koji se koristi desetljećima, a u skladu je s pristupom drugih emitera. BBC je uređivački neovisna televizijska kuća čiji je posao precizno objasniti što se događa "na terenu" kako bi naša publika mogla donijeti vlastitu prosudbu, rekao je BBC-jev glasnogovornik.

Voditeljica "Dobro jutro, Britanija" Susanna Reid u toj TV emisiji dotaknula se pitanja kako nazvati Hamas: "Mi ih vrlo jasno nazivamo "teroristima". Mislim, ono što se dogodilo bio je teroristički čin - bio je to barbarski zločin".

image

‘Uvijek vrlo ozbiljno shvaćamo našu upotrebu jezika. BBC je uređivački neovisna televizijska kuća čiji je posao precizno objasniti što se događa ‘na terenu‘ kako bi naša publika mogla donijeti vlastitu prosudbu, poručili su iz BBC-ja

Justin Tallis/Afp

Glavni rabin Ephraim Mirvis optužio je televizijske kuće da pokušavaju "namjerno dovesti u zabludu" neupotrebom riječi "terorist", rekavši: "Ubojstvo beba koje spavaju nije čin ‘boraca ​​za slobodu‘.".

Hamas je teroristima nazvao i kralj Charles rekavši da "osuđuje barbarske činove terorizma protiv Izraela", dok se glasnogovornik princa i princeze od Walesa osvrnuo na "pravo zemlje na samoobranu" nakon "terorističkog napada Hamasa".

Kasnije su princ Harry i Meghan Markle putem svoje zaklade Archewell objavili izjavu u kojoj su rekli da se par "suprotstavlja svim činovima terorizma i brutalnosti".

Zgroženi i ugledni odvjetnici

Daily Mail navodi da, dok BBC naziva Hamas "militantnom" skupinom i pokolj civila opisuje kao "militantni" napad, mnoge od vodećih svjetskih medijskih kuća u izvješćima nazvale Hamas teroristima, uključujući poznate ljevičarske novine kao što su New York Times i The Guardian. ITV nema fiksnu politiku po tom pitanju, ali ih je također opisao kao teroriste.

Osporavanju BBC-jeve izvještajne i jezične politike suprotstavila su se i četiri vrhunska britanska odvjetnika, lord Wolfson, lord Pannick, lord Grabiner i Jeremy Brier. Oni su u pismu koje su podijelili na X-u optužili BBC da nije uspio pokazati nepristranost "izvan svake sumnje" opisujući Hamas "suosjećajnijim riječima" kao "militante". "BBC je pao daleko ispod standarda izraženih u svojim uredničkim vrijednostima u izvješćivanju o toj invaziji i njenim posljedicama", naveli su oni u svome pismu, koje je potpisao i lord Polak, počasni predsjednik Konzervativnih prijatelja Izraela.

image

Princ Charles, koji uptrebljava riječ teroristi, lani u posjetu BBC-ju u Cardiffu, u pratnji Tima Davieja

Chris Jackson/Afp

Unatoč takvim reakcijama, BBC ne planira revidirati ili promijeniti svoje smjernice u vezi s korištenjem riječi "terorizam" i "terorist". BBC-jeve uredničke smjernice kažu da je terorizam "emotivna tema sa značajnim političkim prizvukom" i da "terorist" može biti "prepreka, a ne pomoć u razumijevanju".

Direktor uredničke politike BBC-ja David Jordan kazao je da je nekorištenje riječi terorist "vrlo dugotrajna politika" koja je "izdržala test vremena". "Nazvali smo ih masakrima, nazvali ih ubojstvima, prozvali smo ih zbog onoga što jesu i to ni na koji način ne umanjuje užas onoga što se događa", rekao je on.

izvješćuju o drugima koji koriste takav jezik

Nick Robinson, voditelj današnjeg programa BBC Radija 4, objavio je na društvenim mrežama: "U potpunosti razumijem zašto neki žele da se koristi riječ "terorizam". Međutim, dugogodišnja je praksa BBC-ja, ITV-a i Skya da izvješćuju o drugima koji koriste taj jezik umjesto da ga mi sami koristimo."

Ministrica kulture Lucy Frazer pokrenula je to pitanje s glavnim direktorom BBC-ja Timom Daviejem i jasno iznijela svoje mišljenje da su to "teroristički akti koje je izvela teroristička organizacija".

Odbor zastupnika britanskih Židova priopćio je da BBC, nazivajući Hamas "militantima", "ne samo da daje legitimitet njihovoj vladi, nego i negira činjenicu da čine zločine", piše Daily Mail.

U vremenu pada različitih kriterija pohvalno je da se ugledna medijska kuća drži kriterija na kojima desetljećima počiva. U povišenim, pa tako i neobjektivnim vremenima ratnih zbivanja pohvalno je i potrebno zadržati objektivnost i suprotstaviti se zahtjevima za uniformnošću i jednoumljem. Mediji imaju pravo na upotrebu vlastite terminologije i procjena, neovisno o pritiscima. Ako se pokaže da su pogriješili, u pitanju će biti njihov ugled.

image

Glavni direktor BBC-ja Tim Davie čvrsto brani politiku svoje kuće. Na fotografiji govori na godišnjoj komemoraciji u znak sjećanja na novinare, snimatelje i pomoćno osoblje koji su izgubili živote na ratištu

Arthur Edwards/Afp
27. travanj 2024 10:39