StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHDZ ZAHVALIO BIRAČIMA/

Branko Bačić: U nedjelju smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti Dubrovačko-neretvanske županije

Piše DV
7. srpnja 2020. - 18:20
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnik Mato Franković danas su se zahvalili biračima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na izlaznosti te na povjerenju koje je većina na proteklim parlamentarnim izborima dala HDZ-u.

image
Branko Bačić, Mato Franković i Nikola Dobroslavić
Tonči Plazibat/CROPIX


– HDZ je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobio više glasova nego Restart koalicija, Domovinski pokret i Most zajedno. Pri tom smo osvojili 7 zastupničkih mandata koliko su ih zajedno osvojile druge političke opcije. Pobijedili smo u svim gradovima, te u 14 od 17 općina naše županije. To je najbolji rezultat HDZ-a na nacionalnim izborima na ovom području u povijesti i to dovoljno govori o snazi naše županijske stranačke organizacije kao i o kvaliteti rada dosadašnje Vlade i premijera Andreja Plenkovića. U Dubrovniku smo osvojili preko 40 posto glasova i to je nagrada za rad gradske stranačke organizacije i HDZ-ove gradske vlasti te gradonačelnika Mata Frankovića– kazao je ponovo izabrani saborski zastupnik Branko Bačić dodajući kako je ovakvo povjerenje birača i obveza HDZ-u krajnjeg juga.

image
 Branko Bačić, Mato Franković i Nikola Dobroslavić
Tonči Plazibat/CROPIX


Bačić je najavio kako će se u narednom mandatu nove Vlade na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem realizirati ključni projekti u ovoj županji, od završetka Pelješkog mosta i prilaznih mu cesta, brze ceste od Dubrovnika do Čilipa i dubrovačkog aerodroma, gradnje osam otočkih luka, dnevne bolnice u Metkoviću te sustava navodnjavanja doline Neretve. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić tim projektima dodao je i hitnu helikoptersku službu koju je najavio aktualni ministara zdravstva i nositelj HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinici, Vili Beroš, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da su upravo danas potvrđena sredstva EU fondova za projekt Aglomeracija Dubrovnik težak 800 milijuna kuna. Bačić je istaknuo kako će navedeni projekti i za novu Vladi biti od strateške važnosti.


image
 Mato Franković

 
CROPIX



Dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je također osvojio saborski mandat istaknuo je kako je u nedjelju HDZ u Dubrovniku odnio pobjedu na svim boračkim mjestima, osim na dva na kojima je izgubio za dva odnosno 12 glasova. – Čekaju nas izazovi, posebice financijski obzirom na krizu u kojoj se nalazimo. Očekujemo od Vlade da pomogne našem gospodarstvu, a nama kao jedinici lokalne samouprave treba jedino dopuštenje da se kreditno zadužimo za obrtna sredstva. Za sada situacija sa proračunom je dobra i lipanj smo završili sa skoro 7 milijuna kuna u plusu. No dolazi jesen i zima kada će nam trebati zaduživanje. Mi već imamo dozvoljeni minus od 60 milijuna kuna u koji nismo ušli, no ipak nam je jeftiniji kredit – istaknuo je Franković  koji je tom prigodom komentirao i situaciju u Javnoj ustanovi Lokrum te najavio smjenu Ravnatelja Ivice Grileca i njegovih zamjenica, o čemu više možete pročitati OVDJE.

image
Nikola Dobroslavić

 
CROPIX


O situaciji sa proračunom govorio je i župan Nikola Dobroslavić naglasivši kakose proračun trenutno uredno koristi u skladu sa nedavno napravljenim rebalansom kojim su do kraja godine smanjeni očekivani prihodi ali i troškovi te kako ne vjeruje da će županija sa fincijama imati veće probleme. 

image

Konferencija za medije HDZ-a Dubrovacko neretvanske zupanije
CROPIX


Branko Bačić odgovarajući na novinarska pitanja među ostalima je kazao kako neće doći do teritorijalnog preustroja Hrvatske, posebice ne uoči llokalnih izbora iduće godine. – HDZ nikada nije najavio ukidanje određenog broja općina i gradova već poboljšanje njihove funkcionalnosti kako bi se smanjili troškovi. Priča da Hrvatska ima previše jedinica lokalne samouprave je farsa jer smo po broju gradova i općina po broju stanovnika šesti u Europi, a veći broj imaju i neke daleko razvijenije zemlje od nas – poručio je Bačić te odgovarajući na pitanje o lokalnim unutarstranačkim izborima kazao kako će se, iako bi se trebali provesti u narednih 6 mjeseci, obzirom na buduću epidemiološku situaciju, uskoro donijeti odluka. Poručio je kako nije čuo za kuloarske priče da želi biti predsjednik Sabora te da će o njegovoj budućoj funkciji u Saboru odlučiti predsjednik stranke i vodstvo HDZ-a kao i o budućim ministrima u novoj Plenkovićevoj Vladi.


 
26. travanj 2024 15:56