StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER

Božinović: ‘Popuštanje mjera kreće u ponoć‘, Capak izjavio kako je bilo nekoliko ozbiljnih reakcija na Pfizerovo cjepivo

Piše Jutarnji.hr
29. siječnja 2021. - 11:32

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 3117. Preminulo je 29 osoba. Prosječna dob preminulih je 79 godina, a najmlađa preminula osoba je imala 38 godina. Radilo se o malignoj bolesti s metastazama.

U posljednja 24 sata je testirano 5 020 osoba, a postotak pozitivnih je 11,18%, izvijestila je Vera Katalinić Janković.

Do sada je cijepljeno ukupno 58.585 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

- Prije tjedan dana je bilo 643 novooboljela od 4863 testiranih, a prije dva tjedna 715 novooboljelih od 5335 testiranih. U prvih 5 dana ovoga tjedna bilo je 2619 novooboljelih, a prošli tjedan 3015. Brojka je za 13% manje od brojke prethodnog tjedna pa imamo i daljnji ublaženi silazni trend. Incidencija po županijama je 189,0 prosječno. Najvišu incidenciju ima SMŽ, a najnižu Istarska. Hrvatska je na 7. mjestu na ljestvici zemalja EU. Nižu incidenciju od nas ima šest zemalja. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1196,8, što nas stavlja na 20. mjesto na ljestvici zemalja EU.

U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2. Utrošili smo više od 79 tisuća doza cjepiva. Do danas smo primili 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 11 sumnji na nuspojave na cjepivo Moderne. Uglavnom su to lokalne reakcije, febrilitet, bol na mjestu primjene i glavobolja, a na Pfizerovo cjepivo je bilo i nekoliko ozbiljnih reakcija. Dvije su zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 korištenje drugih medikamenata, rekao je Capak.

- I na tjednoj i dnevnoj bazi bilježimo pad novozaraženih. To se odražava i na broj hospitaliziranih. Danas je prvi put nakon dugo vremena ispod 1300, ali i dalje dio njih ima tešku kliničku sliku. I dalje je relativno veliki broj ljudi na respiratoru, a imamo i veliki broj preminulih. To ukazuje da je klinička slika u zimskim vremenima teška. To nam dozvoljava oprezno razmišljanje o postupnom relaksiranju mjera, ali ne dozvoljava nam relaksirano ponašanje. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su novi sojevi virusa, britanski i južnoafrički, u zemljama u našem susjedstvu. Tu je i zastoj u cjepivu. Toga moramo biti svjesni i to naglašava naše odgovorno ponašanje i tome nema alternative, rekao je ministar Vili Beroš.

Davor Božinović je rekao da odluka o nužnim mjerama ograničenja i preporukama stupa na snagu sutra, tj. večeras u ponoć.

- Odlučili smo da odluka stupi na snagu večeras u ponoć i da traje do 15. veljače.

Udruge pacijenata traže da se visokorizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju 95% učinkovitost. 

- Ne samo visokorizični nego i svi ostali građani. Treba im omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom ali pitanje je kakva cjepiva su nam dostupna. Podržavam takvu ideju. Osobe koji su kronični bolesnici i visoke dobi prvi na redu za cijepljenje, a treba naglasiti i da bi im bilo potrebno omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivima. Odvijaju se brojne rasprave na temu koje cjepivo nabaviti. Ono koje je sigurno i učinkovito. Ne možemo računati na cjepiva koja su tek sada u fazi testiranja. Za njih nema pouzdanih dokaza da su učinkoviti. Još neki proizvođači razvojaju nova cjepiva. Novavax je u 2. i 3. fazi kliničkog ispitivanja, u 3. fazi studije u Britaniji je pokazalo učinkovitost od 89% za uobičajeni i novi soj virusa, rekao je Beroš.

Capak je odgovorio na pitanje hoće li cjepivo Astra Zeneca danas biti registrirano i kada dolazi u RH.

- Cjepiva se za područje EU registriraju u Europskoj agenciji za lijekove koja ima stroge procedure i legislative. To znači da ne može aplicirati i registrirati se netko tko ne zadovoljava te kritrije. To je cijena sigurnosti naših cjepiva. Ona garantiraju sigurnost. Za druga cjepiva za koje nemamo podatke i koja nisu na transparentan način došli na tržište, ne možemo tvrditi da su sigurna. Čekamo da Europska agencija za lijekove kaže je li cjepivo sigurno i učinkovito.

Podaci koji kažu da se Astra Zeneca ne može koristiti za starije od 65, ne možemo ih potvrditi jer nemamo dovoljno podataka za to. Na kraju dana je dogovoreno da će danas Astra Zenecino cjepivo biti registrirano. Najavljeno je da bismo do kraja veljače trebali dobiti 156.158 doza njihovog cjepiva, i to u tri tranše, rekao je Capak. 

Božinović se osvrnuo na najave prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana zbog nepopuštanja mjera za njih. 

- Ja se još nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje vrijede već dva mjeseca i u tih dva mjeseca smo došli do toga da iako i sada imamo najliberalnije mjere u Europi, imamo i jasan trend pada broja novozaraženih. Ne možemo biti potpuno zadovoljni. Taj broj treba još uvijek spuštati. Mi moramo voditi računa o životima i zdravlju. Epidemiološka struka u pripremi ove odluke je postavila prioritete i oni se ne odnose samo na ovu situaciju nego su načelnog karaktera. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da ono mora biti postupno, a s obzirom na okolnosti oko nove varijante virusa i kašnjenja cjepiva, mi moramo ići oprezno. U tom kontekstu naš referentni centar za epidemiologiju je postavio jasna načela: ako se ide s pouštanjem, na prvom mjestu je zdravlje što uključuje sport i obrazovanje, nakon toga gospodarstvo a onda ostale djelatnosti. Ne vidim razloga da se tu nešto mijenja. Za te djelatnosti nitko u svijetu nije pronašao recept. U članicama EU su ti objekti zatvoreni već od listopada. Mi smo pokušavali držati ih što više otvorenima. Predstavnici ugostitelja su nam tada jasno govorili da se 90% njihovih članova ne pridržava epidemioloških mjera. - Ako do 15.2. i dalje bude silazna putanja i ne dogodi se neka nova varijanta virusa, i situacija sa cjepivom će biti jasnija nego danas i znat ćemo gdje smo s dozama, onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju u smjeru u kojem bi svi bili zadovoljniji. Nije nam u interesu donositi odluke da bi bilo kome napravili štetu. Cilj je da nam se ne dogodi ono što je bilo u 11. i 12. mjesecu kad su nam bolnički kapaciteti bili na rubu izdržljivosti. Kada je to prijetilo zdravstvenom sustavu, a ne govorimo samo o covidu, tada nitko nije razgovarao ni o ovim objektima ili uslugama. Donijeli smo odluke koje smo donijeli i svi su ih prihvatili kao nužnost. Je li nama stvarno treba da se opet nađemo u tako teškoj situaciji i opet ponavljali naučene lekcije, ili možemo uzeti sve elemente u obzir i donijeti jednu racionalnu odluku?, rekao je Božinović.

25. travanj 2024 15:10