StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘SABLJA‘ IZ DUBINA

Bliski susret s ribom veslom: Ronioci snimili divovsku ‘ribu Sudnjeg dana‘, prati je mit da može predviđati potrese

Piše DV/JL
15. srpnja 2023. - 12:14

Ronioci u blizini Tajvana ostali su u čudu nakon susreta s divovskom ribom poznatom kao riba veslo. Za nju se govori da je znak nadolazećih potresa pa ju zovu još i ‘riba Sudnjeg dana‘ - naravno, znanstvenici tvrde da za to nema dokaza.

Riba je snimljena s obale Ruifanga, a na njoj se mogu vidjeti ronioci kako okružuju svjetlucavo srebrno stvorenje koje lebdi blizu površine mora. U jednom trenutku jedan od ronioca ispruži ruku i dotakne je, piše jutarnji.hr.

Ronioci su procijenili da je ta ‘riba od potresa‘ duga gotovo dva metra.

Iako ju je zanimljivo za vidjeti, njezino pojavljivanje u plićaku možda baš i nije dobro za tu ribu, prenosi NY Post.

image

Riba sudnjeg dana predviđa potres?

Instagram/ Wang Cheng-Ru

- Vjerojatno je umirala pa je otplivala u pliće vode, rekao je instruktor ronjenja Wang Cheng-Ru za Jam Press o toj zmijolikoj ribi, koja je bila prva koju je on u svojim godinama ronjenja susreo.

Stvorenje je imalo i misteriozne kratere po tijelu, za koje stručnjaci smatraju da su djelo morskog psa ‘kolačića‘, vrste malog morskog psa.

Što se tiče praznovjerja oko predviđanja potresa, ono se temelji na japanskoj mitologiji koja kaže da se te ribe izdižu na površinu i nasuču se uoči nadolazećeg potresa. Takvi su se strahovi povećali dodatno tijekom potresa i tsunamija u Fukushimi 2011. godine jer su se tijekom dvije godine prije te katastrofe ove ribe počele izdizati na obalu.

Stručnjaci ipak tvrde da ta teorija nema znanstvenog uporišta.

- Smatram da ribe imaju tendenciju izroniti na površinu kada su u lošem fizičkom stanju. Tako su često već mrtve kada ih pronađemo, rekao je profesor ihtiologije na Sveučilištu Kagoshima, Hiroyuki Motomura.

28. travanj 2024 17:06