StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSudar svjetonazora

Bjesni sukob na bazenima u Njemačkoj: ‘Ti ljudi ne podnose žene u toplesu, homoseksualce, Židove...‘

Piše dv
18. srpnja 2023. - 15:43
”Sommerbad Neuköln” - ulaz u otvoreni bazena u Columbiadammu u NeuköllnuViola Lopes/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Prijepodne je sve u redu dok dolaze umirovljenici i majke s djecom. Problematično postaje nakon podneva kada na bazen počinju stizati grupe mladih muškaraca, većinom arapskog podrijetla koji stvaraju nevolje, kaže za dnevnik Bild jedan berlinski spasilac i zaštitar koji je htio ostati anoniman. Grupa mladih migranata, za koje ovaj zaštitar kaže da se ne radi o izbjeglicama nego o migrantima koji su ovdje rođeni, ne priznaje autoritet redara koji su redovito suočeni s prijetnjama i uvredama, piše Deutsche Welle.

Sudar svjetova

Posljednjih nekoliko tjedana na posebno problematičnim kupalištima poput Columbiabada, koji se nalazi u berlinskoj četvrti Neukölln s visokim postotkom useljenika iz arapskih zemalja, posebice Libanona, policija je nakon intervencija zatvarala kupališta. Columbiabad je sada do daljnjega zatvoren jer su većina redara i spasilaca prijavili bolovanje zbog straha za svoje fizičko i psihičko zdravlje.

Situaciju na njemačkim kupalištima potvrđuje i Peter Harzheim, predsjednik Njemačke udruge spasilaca. "Na većini kupališta je mirno. Problemi nastaju tamo gdje je nadproporcionalno visok postotak gostiju arapskog podrijetla", kaže Harzheim. I on potvrđuje da je više puta bio izložen prijetnjama, uglavnom mladih muškaraca. Spasioci i redari iz Columbiabada kažu da se posebno na meti provokacija i maltretiranja nalaze gosti poput homoseksualaca, žena i Židova.

"Ulje na vatru" je dolila nedavna odluka da se na bazenima smije kupati i sunčati u toplesu.

"Tu dolazi do sudara različitih svjetonazora", kaže jedan redar. Četvrt Neukölln je po visokom postotku građana arapskog podrijetla posljednjih desetak godina poznata i po visokoj koncentraciji mladih iz cijelog svijeta koji su ovu nekad migrantsku i radničku četvrt pretvorili u popularno odredište za oni koji traže zabavu. Tu živi i velik broj pripadnika LGBTQ zajednice. No, zbog redovitog maltretiranja i vrijeđanja od strane arapskih "starosjedilaca", homoseksualni parovi su, kako su nedavno pisali njemački mediji, počeli okretati leđa ovoj četvrti.

02. svibanj 2024 02:38