StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDIKTATOR JAŠE DALJE

Bjeloruski oporbeni čelnik osuđen na 18 godina zatvora, a još pet njih dobilo 14 do 16 godina. Lukašenko uvjerava: ‘Nema političkih zatvorenika u nas‘

Piše PSD
14. prosinca 2021. - 19:26

Bjeloruski oporbeni čelnik koji je okupio masovne prosvjede protiv osporavanog čelnika Aleksandra Lukašenka osuđen je na 18 godina zatvora. Sergej Tikhanovsky je među ostalim optužbama osuđen za organiziranje nereda nakon suđenja koje je prozvano farsom. Planirao je izazvati Lukašenka na predsjedničkim izborima 2020., ali je priveden prije glasovanja, donosi Slobodna Dalmacija.

Njegova supruga, Svetlana Tikhanovskaya, suprotstavlia se Lukašenku, koji je proglasio pobjedu u široko diskreditiranim izborima. I sama je to učinila, ali je onda, u strahu za svoju sigurnost, bila prisiljena na progonstvo s djecom već sljedećeg dana. Danas je Tikhanovskaya dovela u pitanje valjanost suda koji je procesuirao njenog supruga i rekla za BBC da njegova kazna predstavlja 'osobnu osvetu' gospodina Lukašenka. 'Dok skriva političke zatvorenike u zatvorenim suđenjima, nada se da će represiju nastaviti u tišini. Ali cijeli svijet gleda. Nećemo stati', napisala je u tweetu.

Uoči presude rekla je da će nastaviti 'braniti osobu koju voli' u videu na Twitteru, na kojem su u pozadini bili dječji crteži. Ova 39-godišnjakinja bivša je učiteljica koja je bila domaćica sve dok nije ušla u političku borbu u Bjelorusiji i postala prodemokratska ikona. Sada živi u egzilu u Litvi.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta objavila je da je presuda izrečena u utorak na sudu u jugoistočnom gradu Gomel. Popularni YouTube bloger, Tikhanovsky, osuđen je za organiziranje masovnih nemira, poticanje mržnje i druge optužbe nakon višemjesečnog suđenja iza zatvorenih vrata. Državne novine Sovetskaya Bjelorusija objavile su da je još pet oporbenih osoba koje su optužene uz Tikhanovskog osuđeno na zatvorske kazne u rasponu od 14 do 16 godina. Među njima je i oporbeni veteran Mikola Statkevich, koji je osuđen na 14 godina zatvora. Oni su posljednje oporbene osobe koje su zatvorene u Bjelorusiji nakon brutalnog obračuna s oporbenjacima koji su osporavali Lukašenkovu izbornu pobjedu. Svi njegovi istaknuti protivnici su ili zatvoreni ili prisiljeni pobjeći iz zemlje.

image
Sergei Gapon/ AFP

Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994., ali je njegov ponovni izbor za predsjednika prošle godine smatran nelegitimnim i nisu ga priznale zapadne zemlje. Prkosio je višemjesečnim prosvjedima prošle godine dok su oporbeni političari i aktivisti trpani u zatvore, gdje su neki navodno bili premlaćeni i mučeni.

Tikhanovsky je sada jedan od stotinu političkih zatvorenika za koje se smatra da se drže u bjeloruskim zatvorima. Među njima je i organizatorica prosvjeda Maria Kolesnikova, koja je u rujnu proglašena krivom za zločine, uključujući zavjeru za preuzimanje vlasti, i osuđena na 11 godina zatvora. Drugi oporbeni čelnik i bivši bankar, Viktor Babaryko, osuđen je u srpnju na 14 godina zatvora zbog optužbi za prijevaru.

U intervjuu u Minsku prošlog mjeseca, BBC-jev dopisnik iz Moskve je upitao Lukašenka koliko je političkih zatvorenika zatvoreno u Bjelorusiji. 'Nemamo političkih zločina u zakonu', rekao je Lukašenko. 'Nemamo zločina prema kojima smo procesuirali. To su ljudi koji su prekršili bjeloruski zakon.' Bez pružanja dokaza, sugerirao je da je gospođa Kolesnikova 'agent' Zapada i rekao da je bila u zatvoru jer je 'kršila zakon'.

25. travanj 2024 15:37