StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON PAPINE ODLUKE|

BIVŠI VELEPOSLANIK U VATIKANU IVICA MAŠTRUKO:Imenovanje Uzinića je na liniji papine vizije Katoličke crkve koja treba brinuti za potrebite i siromahe

Piše Anđelka Kelava
12. studenog 2020. - 11:55
Odlukom pape Franje, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u srijedu 4. studenoga imenovan je za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije. Biskup Uzinić naslijedit će riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića, kada nadbiskup Devčić navrši 75 godina života i kad Sveti Otac prihvati njegovo odreknuće od službe.
 

Formalno unapređenje


Odmah nakon objave da biskup Uzinić odlazi u Riječku nadbiskupiju, pojavila su se brojna nagađanja o pozadini ovog imenovanja. Tako ovakvu odluku pape Franje mnogi tumače tezom da bi upravo biskup Uzinić trebao postati novi zagrebački nadbiskup umjesto dosadašnjeg, kardinala Josipa Bozanića, nakon što ovaj ode u mirovnu. Stoga mnogi smatraju kako je Uziniću Riječka biskupija tek stepenica prema Kaptolu.

image
Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić imenovan je za riječkog nadbiskupa
Tonći Plazibat/CROPIX



S ovakvim spekulacijama nije suglasan dobar poznavatelj prilika u Katoličkoj crkvi, sociolog religije i bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu dr. Ivica Maštruko.
- Po običaju, kad se puno spominje jedan čovjek, onda on prestane biti kandidat. Kao što se govorilo o Kutleši kao kandidatu za nadbiskupa zagrebačkoga, što bi značilo za eventualnog kardinala. U Uzinićevu slučaju, zapravo je ovo jedno formalno unapređenje jer on od biskupa dubrovačkog zapravo postaje nadbiskup i metropolit u budućnosti, jer je sada nadbiskup s pravom koadjutora i nasljeđa nadbiskupa Devčića na riječkoj metropoliji. Dakle, bit će metropolit, u rangu nadbiskupa što je jedan stupanj više, a posebno što će biti metropolit jer su onda pod njim i biskupije u Istri i biskupije iz Ličko-senjske biskupije. To je formalno promaknuće. Nije, rekao bih, sasvim sigurno da će budući nadbiskup zagrebački time automatski postati i kardinal. Posebno ne prema politici aktualnog pape, koji kardinalski zbor prema novom imenovanju širi i izvan Europe, za unapređenje u kardinalski status bira periferne biskupije Afrike, Latinske Amerike, Azije. Upitno je hoće li nadbiskup zagrebački biti kardinal ili će biti u rangu sa splitskim, riječkim i slično.
 

Na tragu papine politike


Dakle biti nadbiskup metropolit, ne znači biti i kardinal?

- Što se tiče Uzinića, mislim da imenovanje njega i Kutleše za koadjutore znači zapravo realizaciju politike pape Franje koji preferira očito svećenike koji ne polažu mnogo na politički utjecaj niti za materijalno stjecanje dobara, dakle oni su na liniji vizije pape Franje i njegove vizije Katoličke crkve kao crkve koja bi trebala brinuti za potrebite i siromahe i nekako biti na svom izvornom poslanju. Prema tome, ova imenovanja, uključujući i Uzinićevo, su sukladna s kadrovskom politikom pape Franje – kaže Maštruko a za dubrovačkog biskupa kaže:

image
Ivica Maštruko, sociolog i diplomat
 
Jure Mišković/CROPIX


- Uzinić je bio izvrstan biskup i obavljat će funkciju administratora dok ne bude imenovan njegov nasljednik u Dubrovniku. Pokazao se kao izvrstan komunikativan biskup, prihvaćen ne samo od Vatikana i Svete stolice, nego i vjernika njegove biskupije. Vjerujem da će i u Rijeci i na Riječkoj nadbiskupiji ostati dosljedan u svom ponašanju, svom poslanju i dosad prihvaćenim postupcima.

O tome kakav bi trebao biti budući dubrovački biskup, Maštruko kaže kako se može očekivati da će biti imenovan netko od onih koje Uzinić predloži apostolskom nunciju Giorgiu Lingui. Postupak će biti takav da će se sadašnji nuncij konzultirati s Uzinićem koji će svojim glasom i preporukom utjecati na prijedlog nasljednika. Nuncij će temeljem ispitivanja i anketiranja drugih svećenika u dubrovačkoj biskupiji, poslušavši i sugestiju Uzinića, poslati papi svoja tri prijedloga.
-Papa će dvojicu prekrižiti. To onda ide kongregaciji za biskupe koja će onda ispitivati i definirati svoj stav oko novog biskupa. Tako da je teško predvidjeti. Pitanje je koga će Uzinić predložiti i na kraju, koga će nuncij predložiti i čime će se složiti kongregacija za biskupe. Onda na kraju presuđuje i sam papa. Očekivati je da novi biskup bude osoba koja će na neki način slijediti dosadašnju politiku prethodnika Uzinića – kaže Maštruko.

image
Ivica Maštruko, sociolog i diplomat
Jure Mišković/CROPIX



PO ČEMU ĆEMO PAMTITI BISKUPA UZINIĆA
- Jedan od Uzinićevih prvih poteza kao dubrovačkog biskupa bio je usmjeren prema umirovljenim svećenicima, koje je iz privremenog neadekvatnog smještaja pozvao u svoj dom sve do otvaranja Svećeničkog doma

-Digitalni svijet je prepoznao kao priliku da susretne čovjeka, posebno onoga na marginama, što su sami mediji prepoznali te ga često pozivali kao rado viđenog gosta u emisijama ili intervjuima, zbog njegovoj jasnog i transparentnog komuniciranja.

- Aktivan je na društvenim mrežama, od početka službe svake nedjelje objavljuje svoja razmišljanja uz Evanđelje na svom blogu na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije.

- U vrijeme proljetnog 'zaključavanja' zbog pandemije Covid-19 godine 2020. svake večeri je 75 dana predvodio molitve i mise pred oltarom Gospe od Porata, što se putem interneta prenosilo i pružalo u tim danima ohrabrenje i utjehu mnogima koji su se priključivali molitvi ne samo s područja Dubrovačke biskupije nego i iz drugih biskupija i drugih krajeva svijeta.

- Kroz manifestaciju „Dani kršćanske kulture“ ostvario je uspješnu suradnju i sa Srpskom pravoslavnom Crkvom u Dubrovniku, a s pravoslavnim episkopom svake godine predvodi ekumenske molitve. Više puta je pohodio i sinagogu u Dubrovniku, kao i prostore islamske zajednice te se susretao u raznim prigodama s njihovim službenicima.

- Dobio je nagradu Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava za 2017. godinu za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

-Nakon suočavanja s naslijeđenim financijskim problemima počinje svake godine objavljivati Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije poboljšavajući iz godine u godinu sam model izvješćivanja, te radi na konsolidiranju biskupije naglašavajući važnost transparentnosti i odgovornog upravljanja crkvenim dobrima.

- Zbog velike želje vjernika da se biskup ponovno vrati u Grad, unutar zidina, u povijesnu Biskupsku palaču koja je stradala u potresu 1979. godine, nadbiskup Uzinić se angažira oko završetka njezine obnove i nakon četrdesetak godina dubrovački biskup se 2018. godine ponovno vraća u Grad dajući tako svoj doprinos revitalizaciji Grada.
01. svibanj 2024 12:58