StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetINTERVJU ZA AP

‘Biti homoseksualac nije zločin!‘: Papa pozvao na ukidanje zakona po kojima se izriču kazne za istospolne odnose

Piše S.Pg.
26. siječnja 2023. - 11:16

Papa Frane kritizirao je zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost kao "nepravedne", rekavši da Bog voli svu svoju djecu takvu kakva jesu i pozvao katoličke biskupe koji podržavaju takve zakone da LGBTQ osobama izraze dobrodošlicu u crkvu.

"Biti homoseksualac nije zločin", rekao je Frane u ekskluzivnom intervjuu za Associated Press.

Priznao je da katolički biskupi u nekim dijelovima svijeta podržavaju zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost ili diskriminiraju LGBTQ osobe, a on sam je to nazvao "grijehom". No, pripisao je takve stavove kulturnom kontekstu u pojedinim društvima i rekao da bi naročito biskupi u njima trebali priznali dostojanstvo svima.

“Ti biskupi moraju proći proces obraćenja”, rekao je, dodavši da bi trebali pokazati “nježnost, molim vas, kakvu Bog ima prema svakome od nas”.

Ovi Papini komentari, koje su zagovornici prava homoseksualaca pozdravili kao prekretnicu, prvi su koje je Frane izrekao o zakonima koji diskriminiraju i penaliziraju homoseksualne osobe. Ali, oni su u skladu s njegovim ranijim pristupom LGBTQ osobama i uvjerenjem da bi Katolička crkva trebala svakoga prihvatiti.

11 zemalja homoseksualne odnose kažnjava smrću

67 zemalja ili jurisdikcija diljem svijeta kriminalizira dragovoljne istospolne seksualne odnose, a 11 ih predviđa čak i mogućnost izricanja smrtnu kazne za takav "zločin", prema podacima The Human Dignity Trusta, koji radi na ukidanju takvih zakona. Stručnjaci kažu da čak i tamo gdje se takvi zakoni ne provode, oni doprinose uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama.

image
AFP

U SAD-u, više od desetak država na papiru još uvijek ima zakone protiv sodomije, unatoč presudi Vrhovnog suda iz 2003. godine kojom su isti proglašeni neustavnima. Zagovornici prava homoseksualaca kažu da se ti zastarjeli zakoni svejedno koriste za opravdanje uznemiravanja ili zlostavljanja gay osoba. Istodobno upiru prstom i na neke nove zakone, kao što je zakon “Nemoj reći gay” na Floridi, koji zabranjuje podučavanje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda, kao dokaz kontinuiteta u nastojanju da se marginaliziraju LGBTQ osobe.

Ujedinjeni narodi opetovano su pozvali na ukidanje zakona koji izravno kriminaliziraju homoseksualnost, tvrdeći da oni krše pravo na privatnost i slobodu od diskriminacije, kao i obvezu država da prema međunarodnom pravu štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Proglašavajući takve zakone "nepravednima", papa Frane je rekao da Katolička crkva može i treba raditi na tome da se tome stane na kraj. “To mora učiniti. To mora učiniti", rekao je.

Franjo je citirao Katekizam Katoličke crkve rekavši da homoseksualne osobe moraju biti dobrodošle i poštovane te da ne smiju biti marginalizirane ili diskriminirane.

“Svi smo mi djeca Božja, a Bog nas voli takve kakvi jesmo i zbog snage da se svatko od nas bori za svoje dostojanstvo”, rekao je Frane u intervjuu za Associated Press.

Takve Papine izjave dolaze uoči njegova putovanja u Afriku, gdje su takvi zakoni uobičajeni, kao i na Bliskom istoku. Mnogi potječu iz britanskih kolonijalnih vremena ili su inspirirani islamskim zakonom. Neki katolički biskupi snažno su ih podržali kao dosljedne vatikanskom učenju, dok su drugi pozvali na njihovo odbacivanje kao povredu osnovnog ljudskog dostojanstva.

Frane je rekao da, s obzirom na homoseksualnost, svakako treba praviti razliku između zločina i grijeha. Po crkvenom učenju homoseksualni čin je griješan ili "poremećen", ali se prema homoseksualnim osobama mora postupati s dostojanstvom i poštovanjem.

Papa je ovako artikulirao svoj stav: “To nije zločin. Da, ali je grijeh. Dobro, ali prvo napravimo razliku između grijeha i zločina. Grijeh je također i izostanak dobročinstva jednih prema drugima", dodao je.

Frane, dakle, nije promijenio crkveni nauk koji dugo izaziva gnjev među katolicima gay orijentacije. Ali je svoje dopiranje do LGBTQ osoba učinio zaštitnim znakom svog papinstva.

image
AFP

Papini komentari u intervjuu AP-u nisu se konkretno bavili transrodnim ili nebinarnim osobama, samo homoseksualnošću, ali zagovornici većeg uključivanja LGBTQ osoba u Katoličku crkvu pozdravili su papine izjave 

kao značajan napredak.

"Njegova povijesna izjava trebala bi poslati poruku svjetskim čelnicima i milijunima katolika diljem svijeta: LGBTQ osobe zaslužuju živjeti u svijetu bez nasilja i osuda, s više ljubaznosti i razumijevanja", rekla je Sarah Kate Ellis, čelnica američke udruge za potporu GLAAD.

19. travanj 2024 10:52