StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAPUHALI NOVI VJETROVI|

BILI SMO U KOTORU: Hrvati su naučili na provokacije, poput preimenovanja bazena, no sad im se ponovno prijeti: ‘Ustaše treba protjerati!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
3. rujna 2021. - 16:58

Odluka vijećnika Općine Kotor da gradski zimski bazen nazovu po vaterpolistu Zoranu Gopčeviću za kojeg zatočenici zloglasnog logora Morinj svjedoče da je kao zapovjednik smjene straže sudjelovao u mučenju i maltretiranju pobudila je burne reakcije s obje strane granice. Odluku je s naše strane dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ocijenio sramotnom i skandaloznom, naglasivši:- Morinj je bio mjesto mučenja, maltretiranja i ponižavanja brojnih zatočenika, najviše s juga Hrvatske. U Morinju je presuđen ratni zločin, a upravo je Gopčević predvodio ljude koji su počinili ratne zločine!

Medveščak nije znao

A kako na preimenovanje bazena gledaju Kotorani? Objekt koji se ranije zvao po Nikši Bućinu, partizanu koji je poginuo u borbi s četnicima sad se zove po trofejnom sportašu, ujedno i zapovjedniku straže koja je premlaćivala Hrvate, a mnogi promjenu imena vezuju s nedavnom promjenom državne vlasti u Crnoj Gori. U samom Kotoru građani ne žele javno o tome, a oni malobrojni koji pristaju na komentar kazuju:

- Netko je odradio posao i bacio kost među malobrojnu, ali časnu zajednicu Hrvata! Preimenovanje su zapravo predložili Hrvati i sad se neki zlurado raduju reakcijama iz Hrvatske. Gopčević je umro 2000., prije suđenja za Morinj, da bi 2013. na Memorijalnom turniru Gopčević sudjelovao vaš Medveščak! Zagrepčanima nitko ništa nije rekao o logorskoj epizodi. Trebate znati i da je 2015. kad je Hrvatska građanska inicijativa bila dio vladajuće koalicije u Kotoru, jedna kotorska ulica nazvana po Gopčeviću. Bilo je i prije ideja o preimenovanju bazena, ali zakon to dopušta tek 20 godina nakon smrti. U međuvremenu se preimenovanju nitko nije protivio- priča nam Kotoranin.

Bivši suigrač Gopčevića, inače najtrofejniji crnogorski sportaš Mirko Vičević, srcem i dušom pripadnik sve malobrojnije hrvatske zajednice u Boki, kaže kako jako žali zbog priča o kojima sam tek nedavno prvi put doznao iz novina:

image
Mirko Vičević, najtrofejniji crnogorski sportaš, bivši vaterpolist reprezentacije Jugoslavije, kotorskog Primorja i splitskog Jadrana te bivši predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora
Tonci Plazibat/Cropix

- U Kotoru, barem meni, nisu bili poznati navedeni detalji o Gopčeviću i suosjećam s ljudima koji iznose potresna iskustva iz logora. Kao bivši, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog građanskog društva u Boki, mogu potvrditi da se o tome u Društvu nikad nije pričalo. Kao članovi smo se dužnosti u HGD prihvatili i s dozom rizika. Prijedlog za imenovanje bazena je potekao od najužeg vodstva ekipe koja je osvojila duplu vaterpolo-krunu SFRJ i čisto je sportska priča, vezana isključivo za rezultat Gopčevićeve vaterpolske karijere. Svugdje u regiji sportski objekti nose imena sportaša, što je i ovdje bio povod. Za sve ostalo sada objavljeno nismo imali nikakvih spoznaja - uvjerava nas Vičević dok razgovor povremeno prekidaju Kotorani koji koriste priliku da pozdrave svog slavnog sugrađanina. Nakon 1986. i šampionske titule Primorca igrao je Mirko od 1989. do 1991. za splitski Jadran, a potom karijeru nastavio u Italiji od 1992. sve do 2007. Za one koji ne znaju, treba reći da je hrvatski Konzulat neko vrijeme bio u njegovoj obiteljskoj kući, da je osobno dočekivao sve hrvatske predsjednike pri posjeti Boki, a osobno je žrtvama agresije i braniteljima Dubrovnika u ime HGD Crne Gore položio vijenac na Boninovu.

image
Hrvatski zet, kotorski arheolog Jovica Martinović vrijeđa hrvatskog ministra europskih i vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana
Tonci Plazibat/Cropix

Isključivo sportska priča

-Uvijek sam se osjećao i deklarirao kao Hrvat. Nije to uvijek bilo lako, mi koji smo živjeli u Kotoru vrlo dobro znamo kroz što smo sve prolazili. No, nemili događaji su iza nas, krenuli smo naprijed. Da, moj otac ga je trenirao, a u Primorcu smo kao vaterpolisti život proveli brat, stric, moj sin... To je obiteljska tradicija. Znao sam Zorana kao mirnog i uzornog sportaša. Stoga je šok bio još veći zbog svega što sam pročitao zadnjih dana. Ne možemo vjerovati da nakon toliko godina takvo što sad izlazi u javnost. I hrvatske su ekipe sudjelovale na Memorijalu Zoran Gopčević - ponavlja Vičević. Za HGD kojim je predsjedao, kaže da jasno definira položaj i štiti kulturu i tradiciju Hrvata, makar svi članovi nisu te nacionlanosti.:

- Jedna od misija je razvoj dobrosusjedskih odnosa, a Hrvati u Boki su svjesni da je u nemilim događajima 1990-tih, u agresiji na Republiku Hrvatsku nanesena ogromna bol žrtvama. I to se ne smije zaboraviti. Za ta zlodjela ima osuđenih, ali ne znam da se Gopčević spomenuo u tim sudskim procesima. Napominjem opet da je prijedlog za imenovanje bazena došao isključivo temeljem njegovih sportskih rezultata. Osobno sam žrtvama agresije i poginulim braniteljima Dubrovnika u ime HGD CG na Boninovu položio vijenac i gajim najveće poštovanje premapatnji žrtava.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković pak naglašava da su na sceni dugogodišnji prijepori:

image
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković
Tonci Plazibat/Cropix

- Dio Hrvata se izjašnjava ali ne djeluje niti diše kao Hrvati. Kroz 70 godina komunizma doživjeli su odnarođenost svog etnosa. Slično je bilo i s Bokeljskom mornaricom, tvrdimo da su Hrvati baštinici ogromne kulturne baštine koju valja čuvati. Dokazivali smo s milijun dokaza da su mornaricu stvorili Hrvati- katolici, sve vezano uz donošenje moći sv.Tripuna u Kotor 809. godine. Odgovorili su nam:- Razumijemo vas i suglasni smo s vama, ali ljudi iz Mornarice kažu da nije hrvatska nego bokeljska! A baština bez baštinika prelazi u druge ruke, što se i sad dogodilo: preimenovanje bazena su inicirali Hrvati koji su kao kod mornarice zloupotrebljeni da iznesu prijedlog u javnost! S bazenom je bačena kost među Hrvate! Moram ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća i hrvatske zajednice u Boki reći da smo u posjedu knjige- ispovijesti logoraša iz 2003. koja izrijekom spominje Gopčevića. Sada i njegov suigrač, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kao zastupnik u crnogorskom Parlamentu kaže da je znao da je bio u logoru, ali ne vjeruje da je radio zlodjela. Ne osuđujući, u ime Hrvata smo molili Skupštinu Kotora da se o preimenovanju ne raspravlja dok se ne utvrdi istina. Nije bilo sluha. Ne čudi sad reakcija Županije, Grada Dubrovnika, Općine Konavle i vašeg Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Samo su se bespotrebno zaoštrili odnosi Hrvatske i Crne Gore - negoduje Deković i dodaje:

Grlić Radmanu, pometi svoju avliju!

Kotorski arheolog Jovica Martinović je studirao u Zagrebu, a supruga mu je Hrvatica. Hvali se osobnom inicijativom za preimenovanje bazena. Zbog službenog stava Hrvatske o tome napisao je:- Klerofašistički režim Hrvatske preko ministra MVEP se sad tome protivi jer je mobilisani vojni obveznik Zoran Gopčević navodno bio komandir logora u Morinju. Grlić Radmanu, najprije pometi svoju avliju!". kaže, Na ovu zloporabu javnog prostora Deković kaže:- Ova me godina neodoljivo podsjeća na iskustva iz 1991. Sve utječe na pasiviziranje Hrvata. A Martinović? Možda je ovo trenutak kad se starim ljudima teško dalje pretvarati te govore što misle.

Morinj guraju u zaborav

-Hrvati su naučili na provokacije, žive s njima. Podržava nas dio crnogorskih intelektualaca, ali nam se u novoj konstelaciji političkih odnosa ponovno prijeti: ustaše treba protjerati! Prednjači velikosrpski portal In4S.net, na meti smo im i stalno nas stavljaju u kontekst ustaša. Uznemireni smo i facebook- objavama povodom ustoličenja episkopa Joanikija "Ako nitko vaš ne pogine, smatraćemo to svojim osobnim porazom", pišu. Nadležni moraju službeno reagirati, a još nisu. Za dio medija je dovoljno da se nađemo na objedu s Hasanbegovićem i akademikom Pečarićem pa da dobijemo duplericu s fotografijama uz tvrdnje da smo ustaše. Prijetnje nisu s lažnih nego javnih profila: sin političara i mještani Tivta jesu mladi, ali dovoljno odrasli da morali odgovarati!

image
S približavanjem ustoličenja mitropolita Joanikija govor mržnje je sve izraženiji, kao i zabrinutost Hrvata
Tonci Plazibat/Cropix

Na opasku da je neobično da je neobično da Medveščaku 2013. nitko nije ništa rekao niti se tko 2015. bunio kod imenovanja ulice Gopčevićevim imenom, Deković kaže:- Aktualan je pokušaj zaborava Morinja. Kad je HTV prije 15 godina snimala reportažu o Morinju, nitko nije znao da je tamo bio logor u kojem su završila i tri čovjeka iz Tivta jer su 1991. odbacili oružje! Kotorski su vijećnici 2015. u paketu preimenovali 20 ulica, glasovalo se za sve ili ništa, bez rasprave o pojedinim nazivima! Kad su nam predbacili da je i HGI glasovala za tu promjenu, tražili smo zapisnik da vidimo kako je tko glasovao, ali nam ga nisu dali! Zastupnik Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović je rekao da "nije grijeh nešto ne znati", a ja dodajem da mi ovdje podatke nismo javno dobivali! Nikog pa ni sebe ne aboliram, trebali smo reagirati, ali zastupnici nisu znali istinu kad se o svemu odlučivalo! Hrvatska nacionalna zajednica sa samo 0,97 posto ili 6021 stanovnika prema popisu iz 2011. najmanja je u Crnoj Gori.

image
Bokeljskim Hrvatima je stalo do dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom
Tonci Plazibat/Cropix

Točno je da smo mi Hrvati znali za logor, knjigu sam pročitao 2003. godine, ali nisam znao da je Gopčević osobno sudjelovao u zlostavljanju logoraša. I sad smo tražili odgodu preimenovanja bazena, što je kao dizanje spomenika. I ne mi, nego da vlasti provjere! A kad je ulica mijenjala ime, zastupnica u Skupštini Crne Gore i ministrica bez portfelja bila Marija Vučinović, dok je Vuksanović izabran 2016.. Priče su se aktualizirale s preimenovanjem bazena. Tada sam doznao za ulogu Gopčevića, a odgodu imenovanja sam tražio kad sam dobio materijale. Iz kotorske udruge Anima su potvrdili istinitost dostavljenog mi svjedočenje jednog logoraša, rekavši da se o tome ionako potiho pričalo. A sad nam neki predbacuju da "nije dobro što to potenciramo i uznemirujemo Gopčevićevu obitelj jer se mrtav čovjek ne može braniti".

image
Zimski bazen u Kotoru je nosio ime partizana Nikše Bućina, a sad je preimenovan u Zorana Gopčevića
Tonci Plazibat/Cropix
Bulić: Sudjelovao je u mučenjima!

- Morinj je bio mjesto mučenja, maltretiranja i ponižavanja brojnih zatočenika, najviše s juga Hrvatske. U Morinju je presuđen ratni zločin, a upravo je Gopčević predvodio ljude koji su ih počinili - tvrdi župan Nikola Dobroslavić, a predsjednik županijske Udruge logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Zdenko Bulić ističe:- Gopčević je bio zapovjednik osiguranja a popodne i zapovjednik straže. Stražari bi upali u jednu baraku i tukli dok se ne umore, a nakon pauze i ispijanja rakije, ulazili u drugu i tamo tukli logoraše. Mnogi nikad nisu procesuirani, a osobno znam da je dva puta sudjelovao u premlaćivanju. Prvi put je bio pretučen Mezei, ponovno u noći 6/7. prosinca 1991. nakon najtežeg napada i njihova poraza. Kroz Morinj je prošlo 330 logoraša iz okolice Dubrovnika i još 150 iz BiH, a logor je zatvoren tek 14. kolovoza 1992. razmjenom zadnjih logoraša u Nemetini.

20. travanj 2024 19:02