StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDrama nad Amerikom

Bijela kuća: ‘Iznad Aljaske oborili smo objekt veličine automobila, Biden je izdao naredbu‘

Piše dv
10. veljače 2023. - 20:54

Objekt koji je letio na "velikoj visini" oboren je iznad Aljaske u proteklih sat vremena, poručila je Bijela kuća, a piše BBC.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby poručio je da je objekt bio veličine malenog automobila i da je oboren iznad slabo naseljenog područja.

Odluku da se objekt obori donio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Za razliku od kineskog špijunskog balona koji je oboren prije nekoliko dana, porijeklo ovog objekta i njegova funkcija zasad nisu poznati (ili otkriveni).

Kirby je otkrio da je objekt letio na visini iznad 12 kilometara i mogao je predstavljati prijetnju putničkim avionima. Dodao je i da su krhotine ovog objekta bile "znatno, znatno manje" nego li je to bio slučaj s kineskim balonom.

Objekt su obavještajne službe primijetile u četvrtak navečer, poručio je Kirby i potom otkrio neke detalje akcije.

- Borbeni avion približio se objektu i ustanovio da je riješ o besposadnoj letjelici nakon čega je predsjednik Biden donio odluku da ga se obori, rekao je Kirby i potvrdio da je američki borbeni avion oborio objekt.

- Zovemo ga objekt jer trenutno nemamo bolji opis. Ne znamo čiji je, je li u vlasništvu neke države, kompanije ili privatne osobe. Nemamo ni dovoljno informacija da bismo ustanovili njegovu svrhu. No, očekujemo da ćemo skupiti krhotine objekta jer je pao unutar naših teritorijalnih voda, koje su trenutno smrznute. Nakon toga ćemo znati malo više, kazao je Kirby, a prenosi Jutarnji list. 

 

25. travanj 2024 02:34