StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTajna najveća

BiH komentator o Ivani Knoll: Ona daje blagoslov za sve što je dobro, slobodno i prirodno, ali iza nje se nešto skriva...

Piše S.K./sd
20. prosinca 2022. - 17:44

Ivana Knoll za mnoge je pala s neba pa u Katar, izravno na stadione. Plijenila je pažnju u nacionalnim bojama na tribinama, oskudno odjevena, djelovala je kao netko tko je dobro iskoristio priliku i svjetsku nogometnu smotru, donosi Slobodna Dalmacija.

Jest da je bila visoko u jednom od brojnih izbora Miss Hrvatske, ali oni mnogima prolaze ispod radara i nove kandidatkinje brišu one prijašnje. Kao do jučer manje poznata osoba, umnožila je svoju popularnost, reklo bi se gotovo kao marokanska nogometna reprezentacija.

Njena pojavljivanja na tribinama izazvala su brojne komentare, od onih prvoloptaških obožavateljskih ili hejterskih na društvenim mrežama do kritičnijih i distanciranijih. Dublje analize djelovanja Ivane Knoll u Kataru poduhvatio se Fuad Đidić.

image

Ivana Knoll u navijačkoj opravi u hotelskoj sobi

Tom Dubravec/Cropix

Ivana Knoll je najava novog fenomena na nogometnim stadionima. Oskudno odjevena, savršene ljepote i besprijekornih oblina, najvatreniji navijač hrvatske reprezentacije, preko noći je postala "senzacija" i "zvijezda" Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Fotografira se u izazovnim sexy pozama i ukazuje kako se arapska publika voli fotografirati s njom. Skoro u svakoj izjavi propagira pravo na vlastiti izbor, slobodu, oslobađanje od svake represije, pritiska ili prijekora, piše Đidić na Tačno.net.

migrantski doživljaj hrvatske slobode

Ona je slika "polubožice" ovog vremena. I taj status ovjerava riječima kojima fascinira mase: "Ne plašim se da budem uhićena zbog ovoga što jesam… I, ako žele da me uhite, neka to urade odmah". Za britanski Daily Mail, izjavljuje "Super sam ljuta kada mi zamjere na mom oblačenju… Ako mi u Europi poštujemo hidžab, tražim da oni respektiraju i moj način života, moj izbor i moju vjeru… Ja sam katolik iz Hrvatske i ja sam ovdje zbog svjetskog prvenstva".

image

Fotografira se u izazovnim sexy pozama i ukazuje kako se publika voli fotografirati s njom

Andrej Isakovic/Afp

Sanja da poslije Katara dostigne 2 milijuna pratitelja na Instagramu. Ona pripada tom svijetu jakih, moćnih, snažnih…. Ona kao "katolik iz Hrvatske" daje blagoslov za sve što je dobro, za sve što je sloboda, što je uspjeh, što je prirodno i, što je nadzemaljsko. U isto vrijeme dok govori o toj "ljutnji" policija na granicama njene zemlje sa BiH često, do iznemoglosti premlaćuje očajnike, imigrante iz muslimanskih zemalja.

Ivana je zapravo, slika jedne zemlje koja očajnički traga za katarzom. Ona je jedna savršena metafora kroz koju njena zemlja želi pokazati "povijesni" i postignuti korak slobode i oslobođenja od konzervativne i ultra-desne prošlosti i svoje (tobožnje) kajanje zbog takve represivne, mračne naci-prošlosti.

image

‘Zoran Milanović svoje predsjednikovanje zemljom koristi za puke verbalne tirade i egzibicije da bi šokirao, zaprepastio, demitologizirao‘

Darko Tomaš/Cropix

Ivana je zapravo, draperija iza koje se skriva psihologija i jednog šizofrenog Milanovića. Onoga Milanovića koji svoje predsjednikovanje zemljom koristi za puke verbalne tirade i egzibicije da bi šokirao, zaprepastio, demitologizirao i koji svoju moć, slavu i uspjeh državnika u susjednoj zemlji iscrpljuje brojnim praznim ceremonijama, i to ne da bi objelodanio istinu i ovjerio realnost ratne prošlosti i genocida, nego da bi prikrio pravu suštinu i karakter režima koji on tako strasno i shizofreno brani. Ivanu Knoll u Kataru pokreće gorivo iz Milanovićevog rezervoara.

Severina ostala na selu, Nives celzijus u gradu

Ivana Knoll je samo jedan stari izum preko kojeg politika ovog doba ili, bolje reći njeni obavještajni centri moći, uspješno nastavljaju svoj stari posao – erotizirati: pakao prodavati kao raj, opsjenu prikazivati kao istinu, porobljene prikazivati kao nasilnike, piše Fuad Đidić za Tačno.net.

image

Za razliku od Ivane Knoll, Nives Celzijus nije potegla do Katara i mogla bi zažaliti

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iako se čini da je puno toga isto u brončanima iz 1998. i 2022., od dočeka, govora, instrumentalizacije i spinova, novih lica u starim ulogama (Dalić - Blažević, Modrić - Boban, Lovren - Štimac, Perišić - Bokšić...), vide se i promjene. Promijenio se nogomet, u kojemu su dojučerašnje velike zvijezde, Ronaldo, Messi, pa i Modrić, otrčale svoj počasni krug. Ostao je tek Mbappé, kojemu je osim talenta adut trkačka brzina.

Promijenila se i publika na dočecima i na prijenosima, sad je ponajviše čine maloljetnici i žene, a ne patrijarhalci koji, lišeni kućanskih poslova, ne znaju što će sa sobom od puste dokolice. Promijenili su se i Vatreni, nadišavši svoje uzore. Zlatko Dalić nadmašio je Ćiru Blaževića, Luka Modrić nadmašio je Davora Šukera, a Ivana Knoll, zahvaljujući društvenim mrežama, zasjenila je Severinu i "Djevojku sa sela" ili Nives Celzijus koja se nije sjetila ili joj se nije dalo potegnuti do Katara i do tribina.

image

Luka Modrić otrčao je svoj zadnji Mundijal, igrački je nadmašio Šukera i Bobana, vidjet ćemo hoće li i funkcionarski

Tom Dubravec/Cropix

A to koliko je Ivana Knoll reprezentant starih i novih odnosa moći Zapada i Istoka ili političkog preokreta i ponašanja Zorana Milanovića, ipak bi trebalo prepustiti stanovitom vremenskom odmaku.

image

‘Ne plašim se da budem uhićena zbog ovoga što jesam… I, ako žele da me uhite, neka to urade odmah‘

Jack Guez/AFP
25. travanj 2024 10:45