StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeteskalacija sukoba

Biden: Šaljemo Ukrajini oružje vrijedno milijardu dolara; Zaharova: Zapad je sam sebi pucao u glavu!

Piše dv
15. lipnja 2022. - 22:49

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je najavio slanje još oružja u Ukrajinu vrijednog milijardu dolara, za koji upućeni izvori kažu da uključuje protubrodske raketne sustave, granate za topove i punjenja za haubice. donosi Slobodna Dalmacija.
U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, Biden kaže da je ukrajinskog čelnika obavijestio o novome oružju.
”Obavijestio sam predsjednika Zelenskog da će SAD Ukrajini pružiti još pomoći u vrijednosti od milijarde dolara, u koje ulazi dodatno topništvo i obalni obrambeni sustavi kao i streljivo za topništvo te napredni raketni sustavi”, rekao je Biden u priopćenju nakon 41-minutnog poziva.
Predsjednik je također najavio dodatnih 225 milijuna dolara humanitarne pomoći ukrajinskim civilima, što uključuje opskrbu pitkom vodom, kritičnim medicinskim potrepštinama te novcem za osnovne potrebe stanovnika.
Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja u srijedu je optužio zapadne zemlje za "posredno ratovanje s Rusijom". "Zapadnim zemljama koje opskrbljuju Ukrajinu oružjem želim poručiti - krv civila na vašim je rukama", rekao je.
Ukrajina požuruje SAD i druge zapadne države da je opskrbe oružjem zbog povećanog pritiska ruske vojske u istočnoj regiji Donbasu.
Oleksantra Ustinova, članica ukrajinskoga parlamenta, je novinarima na konferenciji njemačke Marshallova zaklada izjavila: "Potrebno je da nam svo ovo oružje bude dostupno odjednom kako bismo pobijedili Ruse, a ne da ga dobivamo svaka dva-tri tjedna." 

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da je "Zapad sam sebi pucao u glavu" pokušavajući ograničiti uvoz nafte i plina iz Sibira, piše Index.hr.

U razgovoru s novinarima Zaharova je kao kontrast zapadnim sankcijama navela primjer Kine, koja je povećala uvoz energenata iz Rusije.

"Izvoz energenata polako raste. Kina zna što želi i ne puca sama sebi u nogu. S druge strane, zapadno od Moskve pucaju sami sebi u glavu", rekla je Zaharova.

Ustvrdila je da je "strateško partnerstvo Moskve i Pekinga izdržalo pokušaje Zapada da posije razdor", dodajući da je Europska unija "sama sebi zadala suicidalan smjer" pokušavajući diverzificirati svoje izvore energije, odnosno riješiti se ovisnosti o ruskim energentima.

"Ruski diplomatski resursi već su usmjereni dalje od Europe, SAD-a i Kanade prema Aziji, Africi i bivšem Sovjetskom Savezu", dodala je Zaharova, prenosi Index.hr.

07. svibanj 2024 21:14