StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliki problem

Bez ruskog plina Njemačka bi mogla izgubiti 240 milijardi eura! Ministar financija je na mukama: Ne znam činimo li više štete sebi ili Putinu, ne mogu poslušati srce

Piše dv
13. travnja 2022. - 16:14

Njemačka bi zaronila u duboku recesiju ako bi joj se iznenada prekinula opskrba ruskim prirodnim plinom, upozorili su u srijedu glavni ekonosmski prognostičari te zemlje, piše CNN, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Zemlja bi u slučaju takvog šoka izgubila 220 milijardi eura gospodarske proizvodnje u sljedeće dvije godine.. Njemački bi BDP 2022. godine porastao za samo 1,9%, a 2023. smanjio se za 2,2%. 

Prošloga tjedna, njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da se zemlja što je prije moguće riješiti ruskih energenata. 

- Pitanje je u kojem trenutku možemo učiniti više štete Putinu nego sebi? Kad bih mogao samo slijediti svoje srce, odmah bi stavio embargo na sve. Međutim, dvojbeno je da bi to zaustavilo ratni stroj u kratkom roku -  Lindner je rekao u intervjuu za list Die Zeit.

- Rezanje ruskog plina gurnulo bi najveće europsko gospodarstvo u "oštru recesiju"- rekao je Stefan Kooths, direktor istraživanja na Institutu za svjetsko gospodarstvo Kiel i jedan od autora izvješća.

 

19. travanj 2024 09:16