StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBORI NA APENINIMA

Bernard Dragičević dubrovačku adresu zamijenio je talijanskom: ‘Pobjeda desnice u Italiji nije nikakvo iznenađenje, tome su krivi ekonomska kriza i problemi s migracijom‘

Piše Anđelka Kelava
26. rujna 2022. - 18:21

Talijanski desničari premoćno su pobijedili na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Italiji, osvojivši oko 45 posto ukupnih glasova, što mu jamči apsolutnu većinu u Zastupničkom domu, a vjerojatno i u Senatu. Tako će Giorgia Meloni vjerojatno postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata.

Rezultati talijanskih izbora tema su broj jedan u svjetskim medijima kao i među stanovnicima na Apeninima, kojima ovaj rezultat i nije iznenađenje s obzirom na raspoloženje birača i predizborne ankete.

Bernard Dragičević, dubrovačku adresu zamijenio je talijanskom i već trideset godina živi u Padovi na Sjeveru Italije. Zamolili smo ga da prokomentira izbore u Italiji. 

image

Novine u Italiji nakon izbora

Vincenzo Pinto/Afp

- Ovo je očekivana pobjeda desnice s obzirom na probleme u Italiji  pa nije nikakvo iznenađenje da su odnijeli pobjedu na nedjeljnim izborima. Razlozi su višestruki, a mislim da je tu prije svega ekonomska kriza u zemlji i problemi s migracijom, posebno onom nezakonitom. Desnica je u Italiji puno stroža kada su migranti u pitanju, posebno Matteo Salvini, vođa krajnje desne stranke koji je imao puno problema zbog zabrane pristajanja broda u Italiji.  U Italiji je veliki problem s migrantima i posebno s nezakonitim migracijama, a što se reflektiralo na rezultate ovih izbora- kaže Dragičević.  

Također smatra da se oko članstva Italije u Europskoj uniji neće ništa mijenjati i da su priče o izlasku bile samo dio predizborne priče i istupi pojedinaca.

Puno se tijekom kampanje i političkim analizama govorilo o mogućoj pobjedi desnice u ozračju vojne agresije Rusije na Ukraijinu i navodnoj podršci koju Meloni i partneri iskazuju Putinu: 

- Mislim da Meloni nije ta koja podržava ruskog predsjednika, više je to Silvio Berlusconi, ali s obzirom da je u koaliciji s njim, morat će činiti neke kompromise. Talijani u ovom ratu podržavaju i pomažu ukrajinski narod, a što se tiče nekih izjava suprotnih tome, bila je to samo predizborna kampanja. Kao što su dio te kampanje bila i nerealna obećanja vezana za ekonomiju, a s obzirom na velike dugove Italije su neostvariva - dodaje Dragičević. 

image

Giorgia Meloni  

Andreas Solaro/Afp

Protivnici pobjede desne koalicije u Italiji komentiraju kako se ne treba brinuti jer ova kao ni dosadašnjih šezedestak Vlada neće dugo potrajati: 

- Talijanske vlade često su sastavljane od stranaka koje nisu kompatibilne i zbog toga jako brzo padnu, a tu su i lažna obećanja koja ne mogu ispuniti. U Italiji je jednostavno postalo sasvim normalno da se u kratkom vremenu mijenjaju Vlade- kaže Dragičević. 

26. travanj 2024 15:57