StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjoš jedan stečaj

Bankrotirala velika modna tvrtka: industrija naručivanja poštom na rubu propasti, tisuće ljudi ostaje bez posla

Piše PSD.
12. listopada 2023. - 08:14

Grupa Klingel iz Pforzheima podnijela je zahtjev za stečaj u svibnju. Riječ je o jednoj od najvećih tvrtki za narudžbu poštom u Njemačkoj, s poviješću koja seže do 1923. godine. Stečajem je pogođeno oko 1.600 zaposlenika, pišu njemački mediji.

Prije samo nekoliko desetljeća narudžba poštom bila je popularna alternativa fizičkoj maloprodaji. Tijekom vremena procvata osnovane su mnoge uspješne tvrtke za narudžbu poštom, kao što su: B. Baur, Otto, Bader, Neckermann ili Quelle, prenosi Fenix magazin.

Uz stalnu digitalizaciju i razne online trgovine, posao s naručivanjem poštom zapao je u krizu. Quelle i Neckermann su prije nekoliko godina podnijeli zahtjev za bankrot, a u svibnju 2023. isti potez povukla je i Klingel grupa.

Vijesti o nesolventnosti nisu novost na njemačkom tržištu. Stečaj su proglasila velika imena poput Peek & Cloppenburg, Gerry Weber, Görtz i Ahlers AG.

Razlozi su bili vrlo slični, a Klingel grupa je navela kako je stečaj posljedica inflacije, opreznijeg trošenja novca, te posljedice rata u Ukrajini. Dodane su povećane cijene za izradu kataloga, logistiku i dostavu.

“Kao i cijela industrija naručivanja poštom, Klingel grupa se već godinu dana suočava s golemim izazovima. Sveukupno gospodarsko okruženje enormno se promijenilo,” rekao je izvršni direktor K-Mail Order GmbH&Co.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

K–Mail Order GmbH & Co. KG i druge dvije podružnice iz Hamburga, a oko 1.600 zaposlenika pogođeni su stečajem. Još nije sigurno što će dalje biti sa zaposlenicima.

“Trenutno radimo na konkretnim mjerama restrukturiranja zajedno sa stručnjacima i odmah ćemo obavijestiti svoje zaposlenike čim one budu utvrđene”, citiraju mediji upravu insolventne Klinge grupe.

Dio mjera restrukturiranja uključivao je i pronalazak odgovarajućeg investitora. No ovaj plan je sada propao, navode njemački mediji.

Poslovanje koje je nastavljeno unatoč stečaju bit će potpuno obustavljeno idućeg siječnja. Direktori Sven Axel Groos i Sven Christian Andrä napustit će tvrtku. “Za održanje grupe kao cjeline bio nam je potreban financijski jak investitor, ali nažalost ne postoji rješenje za investitora, pa je odlučeno da se rad zaustavi. Ova odluka nije bila laka ni za koga od nas, ali nažalost ne postoji alternativa”, prenose mediji riječi uprave.

“Trenutačno još uvijek ispitujemo mogu li naše marke kao što su Klingel, Wenz, Mona i Babista opstati”, dodaje se.

Kada je prije više od tri mjeseca otvoren stečajni postupak, pogođeni dijelovi tvrtke zapošljavali su oko 1.600 ljudi. Kako navode njemački mediji, 300 ih je vlastitom voljom napustilo tvrtku u posljednjih nekoliko tjedana. Plaće za preostalih 1.300 zaposlenika osigurane su za iduće tjedne.

27. travanj 2024 21:38