StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdveli je u lisicama

Balerini iz Los Angelesa Rusi stavili povez na glavu i paradirali s njom pred kamerama, optužba je nevjerojatna

Piše JL
20. veljače 2024. - 20:16

Ruske sigurnosna služba FSB uhitila je stanovnicu Los Angelesa, koja ima dvojno, američko i rusko državljanstvo, pod optužbom za izdaju, objavila je u utorak ruska državna novinska agencija TASS.

Neovisni ruski medij MediaZona identificirala je 33-godišnju ženu kao Kseniju Karelinu. Pervij Otdel (Prvi Odjel), skupina ruskih odvjetnika specijaliziranih za slučajeve koji uključuju navodnu izdaju, identificirali su je kao Kseniju (Karelinu) Havanu.

Prvi Odjel objavio je kako je žena optužena da je poslala nešto više od 50 dolara neprofitnoj organizaciji Razom (Zajedno) u New Yorku koja šalje pomoć Ukrajini, izvijestio je New York Times.

Uhićena je u ruskom gradu Jekaterinburgu zbog optužbi da je "kupovala taktičke medicinske artikle, opremu, sredstva za uništenje i streljivo za ukrajinske oružane snage", naveo je FSB u priopćenju, prenosi Time mrežu CBS.

Odvode je u lisicama

Video snimka koju je podijelila ruska državna novinska agencija RIA Novosti prikazuje ženu u bijeloj jakni i kapi navučenoj preko gornjeg dijela lica dok je odvode u lisicama, prenosi Jutarnji.

Za izdaju se u Rusiji može dobiti doživotna kazna nakon što je predsjednik Vladimir Putin u travnju potpisao dekret kojim se maksimalna kazna povećava s 20 godina naviše.

U 2023. Rusija je otvorila 70 slučajeva izdaje, prema izvješću Prvog Odjela. Optuženi su proglašeni krivima u 37 slučajeva.

Više američkih državljana trenutačno se nalazi u ruskim zatvorima. Evanu Gerškoviču, novinaru Wall Street Journala koji je uhićen pod optužbom za špijunažu, ruski sud je u utorak odbio posljednju žalbu. Američka vlada smatra da je Gerškovič nepravedno pritvoren.

Još jedna novinarka, Alsu Kurmaševa, također s dvojnim američko-ruskim državljanstvom, trenutačno se nalazi u istražnom zatvoru zbog navodnog kršenja zakona o "stranim agentima".

Bivši američki marinac Paul Whelan također je u zatvoru u Rusiji od 2018. godine, gdje služi 16-godišnju kaznu pod optužbom za špijunažu. Američka vlada smatra da je Whelan nepravedno pritvoren.

26. travanj 2024 12:19