StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSamo naizgled suvišna

Bacate koru od lubenice? Nemojte više, izrazito je zdrava: Evo kako je sve možete iskoristiti

Piše dv
16. srpnja 2023. - 12:53

Kora od lubenice može se iskoristiti za hladne ljetne salate, ali i kao sastojak osvježavajućih napitaka

Zeleni dio lubenice gotovo se uvijek baca, a da pri tome nismo ni svjesni koliko može biti koristan. Naime, ako je iz organskog uzgoja, kora od lubenice je u potpunosti jestiva, otkriva green.hr.

Štoviše, čak 95 posto tvari koje donose zdravstvene dobrobiti nalaze se upravo u kori ovog povrća. Bogat je to izvor vitamina A, B6 te C, kao i cinka, kalija i magnezija.

Bijeli dio kore dobar je izvor vlakana te pomaže u regulaciji probave. Ovaj dio lubenice sadrži i manju količinu prirodnog šećera pa tako pomaže u usporavanju apsorpcije šećera u crijevima, a kora sadrži i prirodne aminokiseline zvane L-citrulin.

Ljetne salate i omiljeni napitci

Kora od lubenice tako se može naći u hladnim ljetnim salatama, ali i kao sastojak osvježavajućih napitaka. Oni koji ju konzumiraju redovito, tvrde da je najbolja u kombinaciji s crvenim dijelom lubenice, no ako vam okus ne odgovara, uvijek ju možete pomiješati u smoothiejima ili voćnim sokovima.

Za pripremu osvježavajućeg napitka od kore lubenice, potrebno vam je sezonsko voće po izboru, kockice leda i limunov sok. Po želji možete dodati i malo meda, preporučuje green.hr.

 

28. travanj 2024 18:02