Kora od lubenice može se iskoristiti za hladne ljetne salate, ali i kao sastojak osvježavajućih napitaka
Zeleni dio lubenice gotovo se uvijek baca, a da pri tome nismo ni svjesni koliko može biti koristan. Naime, ako je iz organskog uzgoja, kora od lubenice je u potpunosti jestiva, otkriva green.hr.
Štoviše, čak 95 posto tvari koje donose zdravstvene dobrobiti nalaze se upravo u kori ovog povrća. Bogat je to izvor vitamina A, B6 te C, kao i cinka, kalija i magnezija.
Bijeli dio kore dobar je izvor vlakana te pomaže u regulaciji probave. Ovaj dio lubenice sadrži i manju količinu prirodnog šećera pa tako pomaže u usporavanju apsorpcije šećera u crijevima, a kora sadrži i prirodne aminokiseline zvane L-citrulin.
Ljetne salate i omiljeni napitci
Kora od lubenice tako se može naći u hladnim ljetnim salatama, ali i kao sastojak osvježavajućih napitaka. Oni koji ju konzumiraju redovito, tvrde da je najbolja u kombinaciji s crvenim dijelom lubenice, no ako vam okus ne odgovara, uvijek ju možete pomiješati u smoothiejima ili voćnim sokovima.
Za pripremu osvježavajućeg napitka od kore lubenice, potrebno vam je sezonsko voće po izboru, kockice leda i limunov sok. Po želji možete dodati i malo meda, preporučuje green.hr.