StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTVRDILO MINISTARSTVO

Autobus smrti: poginula Splićanka (24), suprug u teškom stanju; U bolnici i dva brata iz Njemačke, roditelji im poginuli

Piše dv
4. listopada 2023. - 12:59

NOVIJE: Hrvatska državljanka smrtno je stradala, a još jedna osoba hrvatskog državljanstva teško je ozlijeđena u nesreći blizu Venecije u utorak navečer u kojoj je poginula 21 osoba, kada je autobus sletio s nadvožnjaka, potvrdio je u srijedu MVEP.

"U prometnoj  nesreći u Italiji sudjelovalo je dvoje hrvatskih državljana, od kojih je jedna osoba nažalost smrtno stradala, a druga je teško ozlijeđena, ali je trenutno stabilno", kaže se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) ujedno je izrazilo sućut obitelji preminule hrvatske državljanke.

Također je naglasilo da je "Generalni konzulat u Trstu u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima i obitelji te stoji na raspolaganju za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć u okviru svoje nadležnosti".

Talijanske dnevne novine Corriere della Sera su ranije objavile da je u tragičnoj nesreći autobusa kod Venecije preminula jedna osoba iz Hrvatske. I drugi mediji u Italiji navode istu informaciju. 

U autobusu je, kako smo već objavili, bilo dvoje Hrvata.

- Radi se o 24-godišnjoj ženi, sa suprugom je bila na medenom mjesecu. On je na intenzivnoj njezi u teškom stanju i životno je ugrožen - navodi Index, uz informaciju kako se radi o bračnom paru iz Splita. 

Talijanski Sky News piše da je među 21 žrtvom i mlada Hrvatica u dvadesetima godinama, koja je sa suprugom bila na medenom mjesecu. "Njezin suprug navodno je ozlijeđen i hospitaliziran u jednoj venecijanskoj bolnici. Bili su na medenom mjesecu", objavio je Sky.

Napominjemo da su ovo još neslužbene informacije. 

Kamere snimile stravičan trenutak autobusa koji se ruši u provaliju; ‘Vozač je napravio nešto čudno, nije imalo smisla‘

-----

Prema za sada neslužbenim informacijama koje je danas u 13 sati objavila Slobodna Dalmacija, u autobusu koji koji je pao s nadvožnjaka nedaleko Venecije bilo je i dvoje hrvatskih državljana iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ovo je vozač autobusa smrti kod Venecije - prije nesreće objavio fotografiju i poruku, evo što kažu svjedoci...

Kako neslužbeno doznajemo radi se o mladom bračnom paru, u 20-tim godinama života, koji se vjenčao prije 20-tak dana, a koji je u Italiju otišao na bračno putovanje.

image
Marco Sabadin/Afp

Prema dostupnim, no i dalje neslužbenim informacijama, mladić je operiran i nalazi se u jednoj od obližnjih bolnica, dok o njegovoj supruzi još nema pouzdanih informacija.

Podsjetimo, autobus je izletio s ceste i pao u ponor, u blizini željezničke pruge, te se zapalio. Navodi se da je trenutačna brojka smrtno stradalih - 21. 

Među putnicima koji su hospitalizirani u bolnici u Trevisu četiri su odrasle osobe i dva brata iz Njemačke od 7 i 13 godina. Njih dvojica su zadobila prijelome kostiju, ali su sada stabilno. Roditelji su im poginuli, pruža im se i psihološka pomoć.

Među prevezenim odraslim osobama je i jedna Španjolka s opeklinama na 60 posto tijela, koja je kasnije prebačena u specijalizirani centar u Padovi. U bolnici su i dva Španjolca i Ukrajinac. Oni imaju prijelome rebara i kralježaka i nalaze se na odjelu intenzivne njege.

image
Marco Sabadin/Afp

- Među 15 ozlijeđenih u nesreći u kojoj je sudjelovao autobus u Mestreu, nedaleko željezničkog kolodvora, 11 je stranaca, i to četiri Ukrajinca (dvije žene, muškarac i maloljetnik), Nijemac, Francuskinja, Hrvat, par Španjolaca i dvoje maloljetnika (muškarac i žena) austrijskog podrijetla. Mnogi od njih su na intenzivnoj njezi, a dvoje je operirano tijekom noći u Padovi i hospitalizirani su na intenzivnoj njezi - navode Il Resto del Carlino, novine i portal sa sjedištem u Bologni.

Dodaju i da se još ne znaju identiteti svih žrtava.

Naime, što se tiče 21 žrtve, samo ih je sedam identificirano, radi se o 4-5 Ukrajinaca (nejasna je nacionalnost jedne od četiri žene), Njemici i vozaču autobusa Albertu Rizzottu, starom 40 godina.

No, oko 14 sati je stigla vijest iz Italije da je jedna preminula osoba iz Hrvatske. 

Dvoje Hrvata ozlijeđeno u stravičnoj nesreći kod Venecije, muškarac je u teškom stanju

image
Marco Sabadin/Afp
image
Marco Sabadin/Afp

Prevozili 40 turista

Autobus je prevozio četrdesetak talijanskih i stranih turista koji su posjetili Veneciju i vraćali se u svoj kamp nešto prije 20 sati.

Iz još neutvrđenog razloga, vozilo, koje se kretalo po mostu, udarilo je u sigurnosnu ogradu i odletjelo u prazno, srušivši se u blizini željezničke pruge između Mestrea i Marghere, dva grada koja čine dio grada Venecije.

- Autobus se prevrnuo. Udarac je bio strašan jer je pao više od 10 metara - rekao je zapovjednik venecijanskih vatrogasaca Mauro Luongo novinarima na licu mjesta. Među preminulim žrtvama je jednogodišnje dijete i tinejdžer.

Kako je izjavio Massimo Fiorese, direktor tvrtke La Linea koja je unajmila električni autobus, vozač je u 18 sati počeo sa smjenom te preuzeo turiste na Piazzale Roma u Veneziji. Trebao ih je prevesti do lokacije na kojoj su odsjeli u obližnjoj Margheri, točnije u kamping Hu poznatiji kao bivši Jolly.

- Za 16 osoba bila je zatražena naručena vožnja. Neki su se, nažalost, ukrcali u autobus bez rezervacije jer su vidjeli da je autobus velik i s mnogo praznih mjesta. Trebat će tu utvrditi što se dogodilo jer je u isto vrijeme četvero njemačkih državljana ostalo neukrcano. Stradali vozač je bio čisti profesionalac i dobra osoba. Radi kao vozač u Martini Busu od 2014. s jednom kraćom pauzom te zadnjih sedam godina radi u kontinuitetu. Obavio je sve redovne pretrage koje mi zahtijevamo u La Linei jer nam je to važno za sigurnost svih putnika. Vjerujem da mu je pozlilo i ne vidim drugo objašnjenje jer je bio doista vrijedan i požrtvovan radnik. Izražavam obiteljima poginulih najdublju sućut - zaključio je Fiorese.

Kamp Hu: Kod nas ima i Hrvata

Kamping Hu, iz grupacije Human Company, od 20 sati sinoć ne prestaje zaprimati pozive zabrinutih članova obitelji i medija. Dvorište i prostor pred kampom također su im okupirani.

- Ostali smo vrlo zatečeni informacijom kad su nam javili da su neki od naših gostiju, na putu prema našoj lokaciji, poginuli. Jedan gost, koji nije išao na izlet u Veneziju, došao nas je pitati kad taj autobus stiže u kamp jer da mu se supruga ne javlja, a nama je tu već bila panika. Nismo znali što mu reći. Vi ste već valjda tisućita osoba kojoj se javljamo na telefon i nažalost, ne možemo vam dati nikakve preciznije informacije o našim gostima. Primili smo i bezbroj mailova s upitima i trudimo se svima odgovoriti jer razumijemo situaciju. Naši nadređeni su u kontaktu sa svim bolnicama u okolici gdje su naši gosti hospitalizirani. I svima smo podrška i na usluzi što god treba. Neki su se danas trebali odjaviti. Policija je još sinoć od nas odmah tražila i dobila popis svih evidentiranih gostiju jer su imali problema s identifikacijom nekih od preminulih. I da, u našoj strukturi trenutno boravi nekoliko hrvatskih državljana i to je sve što mogu potvrditi - rekli su ranije danas kratko za Jutarnji list iz venetskog kampinga Hu.

image
Marco Sabadin/Afp
image
Marco Sabadin/Afp
image
Marco Sabadin/Afp
image
Marco Sabadin/Afp
image
Marco Sabadin/Afp
02. svibanj 2024 06:31