StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNISU USPJELI

Austrija pred općim lockdownom. Uvodi se obavezno cijepljenje za cijelu populaciju, nisu pomogle ni covid potvrde ni ‘zaključavanje‘ necijepljenih

Piše Hina, PSD
19. studenog 2021. - 11:21

Austrija postaje prva država u zapadnoj Europi koja će ove jeseni uvesti potpuni lockdown u okviru borbe protiv koronavirusa zbog najnovijeg porasta infekcija, a uvodi se i obvezno cijepljenje za cijelu populaciju od 1. veljače 2022., objavila je u petak austrijska vlada na čelu s kancelarom Alexanderom Schallenbergom.

- Nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi da se cijepe. Teško mi je što moram uvesti takve mjere, rekao je kancelar Schallenberg na konferenciji za novinare, rekavši da će lockdown početi u ponedjeljak, a obveza cijepljenja od 1. veljače.

Tko se bude odbio cijepiti, platit će ogromnu globu. Totalni lockdown trebao bi biti na snazi barem 10 dana, nakon čega će se ta odluka evaluirati u skladu s aktualnim brojkama, a ne bi trebao trajati duže od 20 dana, prenosi Jutarnji.

Oko 66 posto austrijske populacije je cijepljeno, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama, a Austrija predvodi po broju zaraženih na kontinentu.

Dvije najteže pogođene provincije, Salzburg i Gornja Austrija, već su ranije najavile da će od ponedjeljka uvesti 'lockdown', a da to učini na razini cijele države pozvale su i vlast u Beču.

Karantena za necijepljene stanovnike već je bila na snazi na razini cijele države od ponedjeljka.

Guverneri devet austrijskih provincija u petak su se sastali s kancelarom Alexanderom Schallenbergom i ministrom zdravlja Wolfgangom Muecksteinom kako bi odlučili hoće li se uvesti opća karantena na razini države.

Čelnik Salzburga Wilfried Hauslauer dan ranije je rekao kako bi se lockdown u toj provinciji trebao ukinuti oko Božića.

„Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića“, rekao je Haslauer, pa pozvao stanovnike na cijepljenje.

„Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje“, kazao je Haslauer.

Austrija je i prije uvođenja 'lockdowna' za necijepljene imala stroge mjere te je uvela široku primjenu kontroverznih covid potvrda kao i obvezu nošenja FFP2 maski.

20. travanj 2024 17:41