StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetklimatske promjene

Australiji slijedi najhladniji tjedan u više od sto godina: nevjerojatno je kakve im vremenske nepogode predstoje i koliko će temperature nisko pasti

Piše dv
8. lipnja 2022. - 16:24

Vrijeme u Hrvatskoj i u Europi daleko je od stabilnog, uz velike vrućine za početak lipnja, dok naoblaka i tlak zraka mnogima stvaraju velike probleme. Ali to je sve beznačajno u usporedbi s Australijom, donosi Slobodna Dalmacija.

Taj koninent nastavlja svoj ledeni početak zime - najhladnije u posljednjih 118 godina, s temperaturom za nekoliko stupnjeva ispod prosjeka za lipanj, a u iduća dva tjedna južni kontinent pogodit će je pet novih polarnih udara.

image

Pobjesnjelo more u sydneyskoj luci

Muhammad Farooq/AFP

Zavod za meteorologiju kaže da će hladni vjetrovi stizati izravno s Antarktičke ledene ploče koji će se kombinirati s hladnim, suhim naletom zraka što će dopirati iz Južnog oceana, pa će hladne temperature potrajati do sljedećeg vikenda. Temperature u Brisbaneu će biti čak 6°C do kraja tjedna - najniže od lipnja 1904. godine. U Toowoombi, sat i pol zapadno od Brisbanea, temperatura bi trebala bi pasti na čak -5,4°C u četvrtak ujutro prema Weatherzoneu, piše Daily Mail.

image

Australci će idućih dana morati čvrsto držati zastave da ih vjetar ne otpuše

Mustafa Abumunes/AFP

Zapadnoj Australiji slijede velika razdoblja kiše, stanovnici Sydneysidea doživjet će najhladnije dane od 1989. godine, a Melbournea od 1982.

image

Glavni australski grad Canberra kroz tjedan će drhtati s minimalnim -1°C u četvrtak ujutro

Saeed Khan/AFP

'Ovaj tjedan bit će mnogo hladniji zbog faktora hladnoće vjetra', rekao je ranije prognostičar Weatherzone Chris Matthews za Daily Mail Australia. Ledena eksplozija do četvrtka bi trebala doći do vrhunca. Adelaide ima velike šanse za pljuskove tijekom sljedećih dana, oluja je najavljena i za Melbourne, a Canberra će drhtati kroz tjedan s minimalnim -1°C u četvrtak ujutro. S druge strane grad Darwin kuhat će se na 34°C, piše Daily Mail.

image

Ni Sydneyju ne predstoji tjedan lijepoga vremena

Muhammad Farooq/AFP

Zaista, južnom kontinentu predstoji tjedan pun različitih vremenskih nepogoda, od obilnih padalina, hladnoće, vjetrova i oluja. Nadamo se da naše ljeto neće biti toliko hirovito, pa ni zima.

27. travanj 2024 01:04