StoryEditor
Hrvatska i svijetANKETA KOMORE

Arhitekti o e-Dozvolama: "Imamo spor, neučinkovit, kompliciran i nepregledan sustav koji ne služi glavnoj svrsi"

Piše SR
15. svibnja 2020. - 12:52
Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata /
Hrvatska komora arhitekata među svojim je članovima provela anketu o informacijskom sustavu e-Dozvola Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za izdavanje građevinskih dozvola, a rezultat pokazuje očito nezadovojstvo. Sustav je, naime, jedva dobio prolaznu dvojku.

Iz Komore su priopćili kako se Ministarstvo oglušuje i ignorira primjedbe struke, pa su među svojim članovima proveli anketno istraživanje kako bi dobili egzaktnu ocjenu korisnosti i učinkovitosti sustava. Premda arhitekti načelno podržavaju digitalizaciju procesa izdavanja građevinskih dozvola, kako kažu, istraživanje je pokazalo duboko nezadovoljstvo konkretnim funkcioniranjem sustava e-Dozvola kojem su dodijelili prosječnu ocjenu dovoljan (2,3).

Prilagođenost informacijskog sustava korisnicima, 475 arhitekata ocijenilo je dvojkom  (2,4). Poseban problem arhitektima predstavlja duljina trajanja unosa podataka i dokumenata u sustav, što je isto tako zaslužilo ocjenu dovoljan (2,1). Trećina arhitekata je ustvrdila da učitavanje priloga u sustav traje između 60 i 120 minuta dok je 16 posto reklo da učitavanje priloga traje između dva i pet sati.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje najavljivalo je da će sustav eDozvola znatno ubrzati proces izdavanja akata za gradnju. Ministarstvo je tvrdilo da će eDozvola ne samo znatno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, već će taj postupak učiniti transparentnim i ujednačiti postupanja nadležnih tijela na području cijele države. Međutim, podaci iz istraživanja HKA govore drugačije jer čak 45 posto arhitekata smatra da je eDozvola usporila cjelokupni postupak izdavanja građevinskih dozvola, dok 29 posto smatra da sustav nije imao nikakav učinak na ubrzanje postupka.

„Već kod pripreme sustava eDozvola i kod njegove implementacije Hrvatska komora arhitekata je u ime struke pripremila i poslala Ministarstvu graditeljstva cijeli niz komentara i zahtjeva za poboljšanjem sustava. Nažalost, kao i u mnogim drugim sličnim situacijama, Ministarstvo se oglušilo na naše prijedloge. Sada je jasno da imamo spor, neučinkovit, kompliciran i nepregledan sustav koji ne služi glavnoj svrsi – a to je pojednostavljenje i ubrzanje postupaka“, izjava je dr.sc. Željke Jurković, predsjednice Hrvatske komore arhitekata, koja dodaje: „Uostalom, i sam ministar Štromar je javno na sastanku vezanom uz posljedice potresa, priznao da je proces izdavanja građevinskih dozvola dugorajan i spor!“.

Arhitekti posebno zamjeraju sporost javnopravnih tijela u cijelom procesu pa je tako njih više od 50 posto reklo da prođe više od 15 dana od trenutka kada predaju e-zahtjev do trenutka dok on ne bude proslijeđen javnopravnom tijelu koje izdaje posebne uvjete. Također 4 od 5 arhitekata (79 posto) smatra da je nužno znatno smanjiti broj radnji u sustavu jer je sustav birokratiziran i prekrcan nepotrebnim podacima.

"Kao najčešće probleme u radu eDozvole arhitekti su naveli sporost cijelog sustava, posebno sporo učitavanje podataka, česte padove sustava i duža razdoblja njegovog nefunkcioniranja. Zatim su tu nelogično, nejasno i komplicirano sučelje, nepregledan i neintuitivan meni te nejasno kretanje kroz sustav i nepregledan tijek cijelog procesa. Arhitekti su naveli više od 40 najčešćih problema s kojima se susreću u radu sa sustavom, čak 16 radnji koje je moguće izostaviti iz sustava. Istovremeno arhitekti su dali čak 58 konkretnih prijedloga za poboljšanje sustava", priopćili su iz Komore i poručili kako će prijedloge za poboljšanje sustava proslijediti ministru Štromaru, Ministarstvu i Vladi RH.
loading...

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 15:48