StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽIVOT PRVE HRVATSKE PRVE DAME

Ankica i Franjo Tuđman vjenčali su se pred matičarem u Beogradu: ‘Nakon vjenčanja nije bilo ni svečanog ručka. I mi i kumovi vratili smo se na svoja radna mjesta‘

Piše DV
6. listopada 2022. - 10:53

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, preminula je u 97. godini života. Posljednji put fotoreporteri su zabilježili njezin dolazak na Tuđmanov grob 2017. godine kad je na Mirogoj stigla teškim korakom uz pomoć najstarijeg sina Miroslava i unuka Dejana Košutića. U međuvremenu je, u siječnju 2021. godine, od posljedica koronavirusa preminuo i sin Miroslav koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.   

Ankica Tuđman rođena je 1926. u Zagrebu, a njezino djevojačko prezime bilo je Žumbar. Osnovnu školu završila je u Zagrebu, a tadašnju svratištarsku (hotelijersku) školu prekinula je kad je u svibnju 1944. otišla u partizane. Te iste godine kad je navršila 18, u Čazmi je upoznala 22-godišnjeg Franju Tuđmana. „Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi“, napisala je kasnije. Prije 15 godina objavila je autobiografiju „Moj život sa Francekom“ u kojoj je otkrila niz nepoznatih detalja iz zajedničkog života: od toga kako je upoznala supruga pa do njegove smrti u zagrebačkoj bolnici u Dubravi,piše Slobodna Dalmacija. 

image
Vedran Peteh

Zajednički život počeli su u svibnju 1945. u Beogradu gdje su se vjenčali u beogradskoj općini Centar.

„Nakon vjenčanja, na koje smo krenuli svatko iz svog ureda, nije bilo ni svečanog ručka. I mi i kumovi vratili smo se na svoja radna mjesta“, napisala je. Crkveno vjenčanje, tj. obnova privole, odvilo se 50 godina kasnije kod kardinala Franje Kuharića (30. siječnja 1997. godine).   

Sin Miroslav rodio se 1946., drugi sin Stjepan 1948., a kćer Nevenka 1951. godine. Tuđmanovi su u Beogradu živjeli u peterosobnom stanu u ulici Prvog maja, u blizini Savezne skupštine. Iz Beograda su se u Zagreb vratili 1961. godine gdje su živjeli u elitnom zagrebačkom kvartu, u vili u Nazorovoj ulici. Tamo su ih posjećivali pripadnici tadašnje elite, među kojima i Miroslav i Bela Krleža. Sin Miroslav dobio je i ime po slavnome književniku. Nakon što su milicija i Udba 1972. godine uhitile Franju Tuđmana i odveli ga u istražni zatvor u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, gospođa Ankica se obratila Miroslavu Krleži i zamolila ga da intervenira kod Tita. Krleža joj je odgovorio da ne može ništa učiniti prije nego što se podigne optužnica pa je odlučila pisati osobno Titu. U Arhivu Jugoslavije u Beogradu pronađena su dva njezina pisma. Nakon podizanja optužnice, stariji sin Miroslav dostavio ju je Krleži. On je kako je i obećao Ankici, otišao Titu. Nakon razgovora s Krležom, Tito je navodno poručio: "Tuđmanu ne pakovati". 

image
Bozidar Vukicevic
image
Tom Dubravec/Cropix

Dok je bila prva dama, Ankica Tuđman vodila je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske, a od Tuđmanove smrti vrlo se rijetko pojavljivala u javnosti. Uvijek je bila jako posvećena obitelji. Nije davala intervjue, dolazila je tek na obljetnice suprugove smrti. Na jednoj od njih, onoj iz 2009., kazala je da je sramota za Hrvatsku što ima za predsjednika Stjepana Mesića. Portal Mirovina objavio je prije nekoliko mjeseci da su najviše mirovine u Hrvatskoj, koje prelaze 25.000 kuna, primali upravo bivši predsjednik Stjepan Mesić i  gospođa Ankica Tuđman. S HDZ-om se razišla za vrijeme Ive Sanadera, a obiteljski odnosi sa Središnjicom stranke su zatoplili kad je na njezino čelo došao Tomislav Karamarko. Tada je ponovno postala vlasnicom HDZ-ove stranačke iskaznice. 

image

s Tomislavom Karamarkom 

Boris Kovacev/Cropix

Jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana bilo je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik RH nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Ankica Lepej nastradala je 1998. godine kad je kao službenica Zagrebačke banke, otkrila taj podatak. Otkriće Ankice Lepej objavio je Jutarnji list, nakon čega je krenula potraga za izvorom. Zagrebačka banka ponudila je milijun kuna za informaciju o tome tko je podatke o štednji Ankice Tuđman dostavio Jutarnjem listu.

“Čula sam Tuđmana kako poručuje umirovljenicima da je i njegova supruga penzionerka i da i sama jedva spaja kraj s krajem. Zavirila sam po matičnom broju u računalo Zagrebačke banke i otkrila veliki novac”, ispričala je kasnije Ankica Lepej. Ubrzo je dobila otkaz, a protiv nje je pokrenut i kazneni progon zbog odavanja službene tajne. U međuvremenu je nakon teške bolesti preminula, donosi Slobodna Dalmacija. 

image

Na svečanoj inauguraciji novoizabrane predsjednice Grabar Kitarović na Trgu sv. Marka

Hina/Pool/Cropix
27. travanj 2024 03:14