StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUOČI IZBORA

Anketa Ipsosa uskomešala političku scenu, Puhovski tvrdi: ‘Most bi se trebao jako zabrinuti! Grmoja se preigrao...‘

Piše Ivanka Toma/jl
25. prosinca 2023. - 16:33

Trebaju li se radi rezultata ankete o podršci premijerskim kandidatima koju je objavila Nova TV zabrinuti stranke na ljevici ili najviše razloga za brigu imaju u Mostu? Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos Puls najviše ispitanika za premijera bi izabralo Andreja Plenkovića (26,5 posto), a odmah na drugom mjestu je predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava s podrškom 11,2 posto ispitanika. Na trećem mjestu je Sandra Benčić iz Možemo! koju bi kao premijerku željelo vidjeti 10 posto ispitanih, na četvrtom je mjestu predsjednik SDP-a Peđa Grbin s podrškom od 7 posto, a tek na petom mjestu je Nino Raspudić iz Mosta s podrškom od skoro 5 posto.

Tu je i ogroman broj neodlučnih od čak 20,7 posto, te velikih 15 posto koji otpada na sve ostale potencijalne kandidate od kojih ni jedan ne premašuje jedan posto podrške, donosi Jutarnji list

- U ovome istraživanju treba pogledati kompoziciju onih koji se ne izjašnjavaju. Čini mi se da su se oni koji se ne izjašnjavaju pomaknuli lijevo, a prije su više bili na desno. Prije je desnica smatrala da nema koga birati jer je dio birača smatrao kako je HDZ napustio desnu poziciju, a drugi nemaju šansu. Međutim, sada se čini kako Domovinski pokret ima šansu - kaže politički analitičar Žarko Puhovski i nastavlja kako se na ljevici dosta dugo smatralo da je Možemo! alternativa SDP-u kojega se optuživalo da je napustio ljevicu kao što se HDZ optužuje da je napustio desnicu.

Nikola Baketa s Instututa za društvena istraživanja kaže da je očekivano da Plenković ima najveću podršku, ali ističe da treba uzeti u obzir kako u našem sustavu ne biramo kandidata za premijera, nego zastupnike, te također voditi računa i o tome na kolikom je uzorku rađeno istraživanje.

- Benčić i Penava su mi kao kandidati s dva različita pola političkog spektra indikativni kao oni koji bi mogli biti mandatari ako bi došlo do koalicije - kaže Bakteta, ali ističe kako njihovi rejtinzi kao potencijalnih premijerskih kandidata neće utjecati na rezultate izbora i uspjeh njihovih stranaka.

Izbori u travnju

Po njemu bi Most nakon ove ankete imao razloga zapitati se trebaju li možda isticati nekog drugog kao premijerskog kandidata, a ne Raspudića, te jesu li se uopće dobro profilirali, posebno u odnosu na Domovinski pokret.

Napominje i da bi ovaj rezultat išao u prilog tezi kako je nakon izbora moguća koalicija Plenkovića s Penavom, a pokazuje se da bi to moglo biti prihvatljivo i Miloradu Pupovcu.

Kao dobru stvar iz rezultata ovoga istraživanja Puhovski prepoznaje da nećemo tako skoro imati parlamentarne izbore "jer je HDZ na vrijeme shvatio da je Domovinski pokret iskoristio vukovarsku epizodu i svinjokolju i sada čekaju da se stvari malo smire". Uvjeren je da izbore nećemo imati prije druge polovine travnja iduće godine.

Na pitanje kako vidi činjenicu da kandidat Mosta, Nino Raspudić u ovome istraživanju prolazi puno lošije od Penave, ali i kandidata ljevice, Puhovski odgovara da je paradoksalno Most stranka s najmanjim koalicijskim potencijalom.

- Most će vjerojatno s dvoznamenkastim brojem zastupnika ući u Sabor, ali nitko s njima ne može ili neće koalirati. Oni bi htjeli ići s ljevicom, ali ljevica neće s njima, a Most neće s HDZ-om dok mu je Plenković na čelu - kaže Puhovski dodajući kako su istovremeno spalili mostove s Domovinskim pokretnom zbog sukoba krupnih kapitalista koji su u pozadini.

- Ostali su na sredini, u moru na pučini. Bez ikoga - zaključuje Puhovski ocjenjujući kako je Nikola Grmoja preigrao svoju ulogu Cinobera iz Metkovića, odnosno lukavca koji koristi svaku priliku za podmetanje, i kaže da to naprosto nije dovoljno za pobjedu na izborima. To je, smatra, dovoljno da se minimalno ošteti HDZ, ali nedovoljno. Primjećuje još da je Božo Petrov nestao, a bračni par Raspudić djeluje kao nesigurna oklada.

Puhovski na kraju ističe kako ne treba isključiti mogućnost ponavljanja parlamentarnih izbora, odnosno da se neće moći uspostaviti većina. - To je uvijek moguće, a sada je mogućije nego prije nekoliko mjeseci - zaključuje Puhovski po kojemu se Možemo! pokazao slabim u Zagrebu, a Sandra Benčić ne može biti pokriće sama za sebe, nego mora iza sebe imati stranku.

Upitan za rezultate istraživanja premijer Plenković je kazao da nije vidio anketu o premijerskim kandidatima, po kojoj uvjerljivo vodi, ali ima nešto manju podršku kao pojedinac nego HDZ. Novinare je zanimao i njegov komentar da se na drugom mjestu našao Penava.

- Uopće ne znam o čemu govorite, nisam se bavio s time. Bio sam sa sinom na dječjoj polnoćki i nisam pratio - odgovorio je.

28. travanj 2024 06:38