StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČin sabotaže

Američki dužnosnici: Imamo nove podatke, Sjeverni tok raznijela je proukrajinska skupina!

Piše JL
7. ožujka 2023. - 17:24

Novi obavještajni podaci do kojih su došli američki dužnosnici pokazuju da je napad na plinovode Sjeverni tok prošle godine izvela neimenovana proukrajinska skupina, što je korak prema utvrđivanju odgovornosti za čin sabotaže koji je mjesecima zbunjivao istražitelje s obje strane Atlantika, javlja NY Times.

Američki dužnosnici istaknuli su kako nemaju dokaza da su predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi visoki dužnosnici bili uključeni u operaciju, ili da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade.

Napad na plinovode koji Rusiju povezuju sa zapadnom Europom potaknuo je špekulacije o tome tko je kriv, od Moskve do Kijeva i Londona do Washingtona, i ostao je jedna od velikih neriješenih misterija od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Eksplozije na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 dogodile su se 26. rujna 2022. godine. Moskva od početka tvrdi da je Zapad odgovoran za sabotažu Sjevernog toka, no za to nije iznijela dokaze.

Istražitelji iz Švedske i Danske, u čijim su se isključivim gospodarskim zonama eksplozije dogodile, rekli su ranije da su one rezultat sabotaže, no nisu rekli koga smatraju odgovornim za to.

Za Ukrajinu i njezine saveznike neki dužnosnici smatraju kako imaju najlogičniji potencijalni motiv za napad na plinovode. Godinama su se protivili projektu, nazivajući ga prijetnjom nacionalnoj sigurnosti jer bi Rusiji omogućio lakšu prodaju plina Europi. Dužnosnici ukrajinske vlade i vojne obavještajne službe tvrde da nisu imali nikakvu ulogu u napadu i da ne znaju tko ga je izveo.

Američki dužnosnici rekli su da postoji mnogo toga što ne znaju o počiniteljima i njihovoj povezanosti. Pregled novoprikupljenih obavještajnih podataka sugerira da su oni bili protivnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ne navodi tko su članovi skupine, niti tko je upravljao operacijom ili ju financirao.

Američki dužnosnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako su dobiveni ili bilo kakve detalje o snazi ​​dokaza koje sadrže.

Rekli su da nema čvrstih zaključaka o tome, ostavljajući otvorenom mogućnost da je operaciju provela neka organizacija povezana s ukrajinskom vladom ili njihovim obavještajnim službama, navodi NY Times.

03. svibanj 2024 08:04