StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODRAZ SVJETSKIH BURZI |

"ALARM" ZA KAVOPIJE Slijedi li drastični porast cijene kave?

Piše PSD.
28. rujna 2021. - 10:07

Zbog velike suše u Brazilu, zemlji koja je najveći svjetski proizvođač kave, cijene kavi na svjetskim burzama su porasle čak 40 - 50 posto. Prema dostupnim podacima, cijene su samo u jednom tjednu srpnja "skočile" za 20 posto, tako da je pitanje vremena kad će se to odraziti i na maloprodajne cijene. Prema dostupnim podacima, cijen su dosegle najvišu razinu tijekom posljednjeg desetljeća a kako se trenutačno troše od ranije načinjene zalihe kave, vjerojatno će uslijediti poskupljenje s novim nabavkama koje slijede.

image

Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

Kako su još ovog ljeta objasnili iz jednog od najvećih hrvatskih proizvođača, tvornice "Franck", na proizvođačke cijene utječu “dva ključna faktora: cijena sirovina i tečaj dolara. Odluka o korekciji cijena je nužna radi održanja bruto marže proizvođača koja je ugrožena porastom troška cijene sirove kave na burzama od oko 40 posto te promjene tečaja dolara od oko 20 posto. Mi smo, recimo, još u proljeće znali kako će se kretati trend i već smo tada počeli s određenim aktivnostima kako bismo poskupljenje za krajnjeg potrošača maksimalno odgodili"- rekao je tada predsjednik Uprave "Francka" Dubravko Artuković za poslovni.hr.

image

Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

Ipak, iako su već za kolovoz najavljene nove cijene, veće za 10 posto, činjenica je da smo svjedočili brojnim akcijskim prodajama kave. Ali, poznavatelji prilika na svjetskom tržištu ističu kako je poskupkjenej nemoguće izbjeći i da je ono samo pitanje dana, ali je jedina nepoznanica postotak porasta prodajnih cijena.  

26. travanj 2024 21:26