StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNemaju više mjesta

Ako u roku od jednog dana ne pokupite paket koji vas čeka u Pošti, to ćete dodatno platiti. Iz HP-a objasnili za koje pošiljke naplaćuju ležarinu i u kojem iznosu

Piše dv
14. rujna 2022. - 07:38

Ako u roku od jednog dana ne pokupite paket koji vas čeka u nekom od ureda Hrvatske pošte, to bi vas moglo dodatno koštati, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, prema pisanju N1, kontaktiralo ih je nekoliko građana koji ističu kako su u pošti morali platiti tzv. ležarinu za pakete koje nisu pokupili odmah čim su dobili obavijest da im je paket stigao u poštanski ured.

Poslali su upit Hrvatskoj pošti tražeći objašnjenje.

Iz Pošte poručuju da se ležarina odnosi na pošiljke mase veće od 500 grama, a naplaćuje se u iznosu od 3 kune dnevno, ali, kako kažu, “samo ukoliko korisnik ne preuzme pošiljku u roku od jednog dana nakon ostavljene obavijesti o prispijeću”.

Osim toga, napominju da se u rok za preuzimanje ne uračunava dan kad je obavijest ostavljena, kao niti neradni dani poštanskog ureda.

“U odnosu na ukupni broj pošiljaka koje se dnevno uručuju, broj pošiljaka s naplatom ležarine iznimno je mali i zbog toga se većina korisnika rijetko susreće s tom naplatom, ali ležarina nije nova usluga nego postoji, tako reći, oduvijek”, rekli su iz Pošte.

Takvi paketi, kažu, zauzimaju puno mjesta u poštanskim uredima, jer su teži od pola kilograma i time i glomazniji od drugih pa se stvara gužva i ne može se raditi.

Ljudi se, kažu iz Pošte za N1, ranije nisu toliko susretali s time, a sada sve više naručuju online pa onda i češće dolaze u doticaj s tim pravilom.

05. svibanj 2024 10:03