StoryEditor
Hrvatska i svijetDOŠLO DO TOGA

AKO SE PITATE ČEMU OVE MJERE: Potresna vijest sa sjevera Italije - starije od 60 više ne priključuju na respiratore

Piše Marina Karlović Sabolić/Slobodna Dalmacija
25. ožujka 2020. - 13:59
(Photo by Alberto PIZZOLI/AFP)AFP
Sada je to i definitivno. U bolnicama na sjeveru Italije pacijente oboljele od koronavirusa starije od 60 godina više ne stavljaju na respirator.

- Takve su instrukcije dobili u bolnicama. Oboljele starije od 60 godina uopće se ne priključuje na respiratore budući da tih aparata nema dovoljno za sve – izjavio je to izraelski liječnik Gai Peleg koji radi u bolnici u Parmi na sjeveru Italije.

Aparati koji pandemiji koronavirusom život znače ostavljaju se za mlađe pacijente koji imaju više šanse da prežive.

Prema onome što je izjavio na izraelskoj televiziji Canal 12, a što je prenio Jerusalem Post, situacija se pogoršava kako raste broj oboljelih. Na njegovom odjelu primaju najteže bolesnike. Kako nemaju lijekova ni aparata da im pomognu, prije nego što umru dozvoljavaju im da se pozdrave sa svojim voljenima unatoč tome što zbog mjera karantene to ne bi smjeli.

U Hrvatskoj je u ovome trenutku 10 pacijenata priključeno na respiratore i za sada nam ovakvi kataklizmički scenariji izgledaju kao znanstvena fantastika. Hrvatska ima više od 800 respiratora.
Za sada, i više nego dovojno.

No što ako se situacija pogorša?

Podaci o oboljelima u Europi sugeriraju da respiratore treba oko 5 posto pacijenata. Što znači da bi u Hrvatskoj u kratkom roku trebalo oboljeti 16 tisuća ljudi da naš zdravstveni sustav ostane bez respiratora.

Sa 418 zasad oboljelih to doista izgleda kao nestvaran scenarij. No dosadašnji razvoj situacije – ne samo u Italiji, nego i u ostalim europskim zemljama, pa i u SAD-u - pokazuje da je u epidemiji koronavirusa doista sve moguće.
I da ćemo sigurni biti tek kad ona prođe.
loading...

Izdvojeno

11. srpanj 2020 23:33