StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVAŽNA OBAVIJEST VOZAČIMA

Ako automobilom putujete u unutrašnjost, od sutra morate imati zimsku opremu. Donosimo kartu zimskih dionica, a raspitali smo se i o cijenama zimskih guma u Dubrovniku

Piše dv
14. studenog 2022. - 12:45

Iz Hrvatskog autokluba podsjećaju kako od sutra do 15. travnja iduće godine stupa na snagu obveza zimske opreme na motornim vozilima koja se kreću zimskim dionicama u Hrvatskoj.

U kategoriju zimskih dionica javnih cesta ulazi 839 kilometara autocesta i 1.863 kilometra državnih i županijskih cesta te 68 kilometara državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

image

Karta zimskih dionica javnih cesta

Hak/

Što znači, da ukoliko putujemo u unutrašnjost, na automobilu moramo imat ili sve četiri zimske gume, ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra te lance za snijeg spremne za postavljanje na pogonske kotače ukoliko je na cesti snijeg ili poledica. 

Ukoliko ste se odlučili za zimske gume, njihova cijena za najzastupljenije klasične pneumatike veličine 14‘‘, 15‘‘ i 16‘‘ kreće se od 500 do 650 kuna. Za veće gume kao i one posebnih dimenzija cijena je naravno veća. Ukoliko gumu kupite kod njih u cijenu vam je uračunata i montaža na naplatke.

image

.

Luka Gerlanc/Cropix

Ako vas prometna policija zatekne da tim dionicama vozite bez zimske opreme, isključit će vas iz prometa, a mogli bi ste platiti i novčanu kaznu od 1000 kuna.

Ako se radi o vozilu u vlasništvu tvrtke ili obrtnika kazne se kreću od pet do 15 tisuća kuna, a za odgovorne osobe od 1500 do pet tisuća kuna. U te kategorije spadaju i tijela državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sličan propis je i u susjednoj BiH, no kod njih je  odredba  o zimskim uvjetima stupila na snagu  početkom mjeseca i traje do 1. travnja,  a odnosi se na sve ceste. Dakle, ako nema te zimske gume a idete preko Brgata, nemojte u ‘gepek‘ zaboraviti staviti lance.

01. svibanj 2024 02:12