StoryEditorOCM

Akcija dalmatinskih vatrogasaca mnogima je natjerala suze na oči, pogledajte iz kakve su situacije spasili život mačiću

Piše Dijana Turić
25. studenog 2023. - 16:36

Koliko makarski vatrogasci imaju veliko srce, to se već odavno zna, jer, osim što gase požare, spašavaju ljude i imovinu, zalijevaju stabla i peru cijeli grad, spašavaju i životinje.

Tako su spasili i mačića starog otprilike četiri mjeseca, a kojem je glava zapela u malom otvoru na dnu kontejnera za otpad, a koji služi za odvod tekućine. Naime, životinja je u potrazi za hranom, ušla u prazni komunalni spremnik koji se nalazi ispred skladišta Apfel arene, ali kada je poželio izići vani, zavukao je glavu u otvor i tamo - zapeo.

Slučaj su zamijetili djelatnici Apfel arene koji su odmah pozvali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Makarska na čelu sa zapovjednikom Marijom Čovićem. Kako kazuje Čović, tri vatrogasca su izišla na teren te su otvor iz kojeg je virila glava mačića, uspjeli proširiti potrebnim alatom bez da su rezali lim i na koncu su ušli u kontejner i izvadili preplašenu životinju.

Potom su djelatnici spomenutog poslovnog objekta mačića sklonili u skladište, nahranili ga i smjestili u kutiju, a o svemu su obavijestili udrugu "Šapama od srca Makarska". Kako ističe Leticija Babić, predsjednica udruge, o mačiću se i dalje brinu djelatnici Apfel arene, jer se još nitko od građana nije javio za udomljenje.

- Ponudili smo i hranu i podmirenje veterinarskih troškova za mačića, ali još se nije javio nitko tko bi mu pružio topli dom. Mačić je živ zahvaljujući djelatnicima Apfela i vatrogascima i za sada se nalazi na skrbi u skladištu jer ga nemamo gdje smjestiti.

Nadamo se da će se naći neka dobra duša koja će ga odabrati za svog kućnog mačića - dodaje Babić koja kaže da uličnim mačkama koje hrane mačkoljupci, prijeti opasnost i od gušenja u praznim limenkama hrane.

Naime, ljudi nemalo puta imaju običaj otvoriti konzervu mačje hrane i ostaviti je pored ževotinje koje u nju zavuku glavu i tako se uguše ako im netko ne pomogne. Stoga se konzerve prije bacanja u kantu, moraju spljoštiti kako jadne životinje ne bi nastradale.

image
Facebook/‘Šapama od srca Makarska‘
image
Facebook/‘Šapama od srca Makarska‘
image
Facebook/‘Šapama od srca Makarska‘
02. svibanj 2024 18:53