StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPosrnuli dužnosnik

Agent FBI-a radio je za ruskog oligarha i za balkanske političare i tajkune, usluge je naplatio obiljem dolara

Piše dv
26. siječnja 2023. - 16:38
Charles McGonigal nadzirao je određene istrage protiv Deripaske, ali je tajno od njega uzimao novac kako bi pokrenuo istragu protiv drugog oligarhaAFP

Od uvođenja sankcija Rusiji piše se o određenim pokušajima njihova zaobilaženja. Određene države trguju i dalje ruskim energentima, a ruski oligarsi na razne načine pokušavaju sačuvati svoju imovinu, vile i jahte, što se moglo vidjeti i u Hrvatskoj, prenosi Slobodna Dalmacija.

Neki od oligarha pri tome se služe izgradnjom korupcijske mreže, od kojih je jedna ovih dana došla pred američke sudove.

Charles McGonigal, bivši agent FBI-a, optužen je za pomaganje ruskom oligarhu Olegu Deripaski u izbjegavanju američkih sankcija. Američki istražitelji ubrzo su otkrili McGonigalove veze sa zapadnim Balkanom. Sumnjiči se da je od balkanskih dužnosnika uzimao novac i darove za razne usluge. Do sada je utvrđeno da se viđao s albanskim premijerom Edijem Ramom, ali i da je uzimao novac od neimenovanog albanskog tajkuna - a sve kako bi im dostavio protuobavještajne podatke.

image

McGonigal je navodno primio 225.000 dolara u gotovini od neimenovanog albanskog obavještajca dok je bio šef protuobavještajnog ureda FBI-a u New Yorku (ilustracija)

Asif Hassan/AFP

McGonigal (54) nedavno je priveden, ali je ubrzo pušten uz jamčevinu od pola milijuna dolara. Protiv njega su sada podignute dvije optužnice. Jedna se bavi njegovom suradnjom s omiljenim oligarhom ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojemu je dopustio poslovanje unatoč sankcijama koje su mu uvedene nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Osim toga, pokušavao je uvjeriti američke dužnosnike da ukinu iste sankcije protiv Deripaske, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

povezao ih ruski obavještajac

Druga optužnica navodi da je McGonigal primio 225.000 dolara u gotovini od neimenovanog albanskog obavještajca dok je bio šef protuobavještajnog ureda FBI-a u New Yorku. Navodno je skrivao od FBI-a tajni put u Albaniju 2017., gdje se sastao s premijerom te zemlje Edijem Ramom.

Tada je navodno Rami dao FBI-eve povjerljive informacije, ali i savjete kako dobiti unosne dozvole za bušenje nafte. Istražitelji navode i da je primao novac od pojedinih balkanskih dužnosnika, ali njihova imena nisu otkrivena.

image

Oleg Deripaska isposlovao je da mu McGonigal dopusti poslovanje unatoč sankcijama koje su mu uvedene nakon početka ruske invazije na Ukrajinu

AFP

Američki tužitelji sumnjiče McGonigala da je sklopio savez s bivšim sovjetskim diplomatom Sergejem Šestakovom, koji mu je omogućio suradnju s Deripaskom.

Tako je nadzirao određene istrage protiv Deripaske, ali je tajno od njega uzimao novac kako bi pokrenuo istragu protiv drugog oligarha. Istodobno je pokušao ukinuti sankcije koje mu je nametnuo SAD.

Šestakov, koji je radio kao prevoditelj za savezne sudove i tužitelje u New Yorku nakon umirovljenja kao diplomat 1993., pomogao je povezati McGonigala s Deripaskom, navodi se u optužnici.

image

FBI je preko ovoga slučaja primio ozbiljan udarac

Mandel Ngan/AFP

Dok je McGonigal još radio za FBI, Šestakov ga je upoznao s bivšim sovjetskim i ruskim diplomatom koji je funkcionirao kao Deripaskin agent, navodi se u optužnici.

Osoba nije imenovana u sudskim dokumentima, ali je američko ministarstvo pravosuđa reklo da "izvješća javnih medija sugeriraju da je on ruski obavještajni časnik".

Prema optužnici, Šestakov je od McGonigala tražio pomoć da agentova kći dobije staž u antiterorističkim i obavještajnim jedinicama njujorške policije.

izgradnja vlastite mreže prijevare

Nakon što se povukao iz FBI-a, McGonigal je 2019. radio kao konzultant i istražitelj za međunarodnu odvjetničku tvrtku koja je pokušavala poništiti sankcije protiv Deripaske, proces poznat kao "ukidanje crne liste".

Odvjetničko društvo platilo je McGonigalu 25.000 dolara preko korporacije u vlasništvu Šestakovih, tvrde tužitelji, iako je posao na kraju prekinut zbog pandemije koronavirusa.

image

Charles McGonigal bio je angažiran u istragama visokog profila, uključujući i onu o navodnim vezama Rusije s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa 2016. godine

Brendan Smialowski/AFP

Njegov odvjetnik rekao je da ima puno povjerenje u svoga klijenta i njegovu nevinost.

McGonigal je radio za FBI od 1996. do umirovljenja 2018., a od 2016. do odlaska iz biroa bio je specijalni agent zadužen za FBI-jev protuobavještajni odjel u terenskom uredu u New Yorku.

Osim svog angažmana u istragama visokog profila, uključujući istragu Roberta Muellera o navodnim vezama Rusije s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa 2016., također je vodio FBI-ev tim koji je istraživao zašto su CIA-ini doušnici u Kini uhićeni i ubijeni. Ovo je istraga koja je dovela do uhićenja i osude kineskog dvostrukog agenta Jerryja Chun Shing Leeja.

image

McGonigal je vodio FBI-ev tim koji je istraživao zašto su CIA-ini doušnici u Kini uhićeni i ubijeni. Istraga je dovela do uhićenja i osude kineskog dvostrukog agenta Jerryja Chun Shing Leeja (desno)

Anthony Wallace/AFP

Sada je, međutim, McGonigal optužen za izgradnju vlastite mreže prijevare u višestrukim shemama za zaradu od nezakonitih inozemnih plaćanja, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

Osim što znači skandal i sramotu za sustav, ovaj slučaj korupcije i zloupotrebe položaja na visokoj razini FBI-a zasigurno će biti praćen u američkim i svjetskim medijima jer se tiče i ruskih oligarha i visokih američkih sigurnosnih dužnosnika. Korupcija se probila toliko visoko i na mjesto gdje je se baš i nije očekivalo.

image

McGonigal, lijevo, s odvjetnikom Sethom Ducharmeom 23. siječnja 2023. pred Saveznim sudom na Manhattanu

AFP
25. travanj 2024 14:46