StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAGENCIJA DURA I PREKOGRANIČNA SURADNJA

135.318 eura za klimatske projekte DURA-e

11. srpnja 2018. - 18:01

Projekt Europske Unije "iDEAL" (DEcision support for Adaptation pLan) koji podrazumijeva izradu plana prilagodbe klimatskim promjenama dio je programa Interreg prekogranične suradnje Italije i Hrvatske u čijem provođenju sudjeluje i Razvojna agencija Grada Dubrovnika - DURA.

Projekt je vrijedan 799.191,80 eura, a za aktivnosti DURA-e osigurano je 135.318,00 eura. Planirano trajanje projekta je od 1.siječnja 2018. do 30. lipnja 2019., a uz DURA-u, kao glavni partner projekta iz Hrvatske, sudjeluje Istarska Regionalna Energetska agencija IRENA, te talijanski partneri: Općina Pesaro, Općina Misano Adriatico, Regionalni nacionalni park "Coast dunes park from Torre Canne to Torre San Leonardo" i Sveučilište Iuav iz Venecije, koje će ujedno dati tehničku podršku projektu.

Cilj projekta iDEAL je poboljšanje sustava praćenja klimatskih promjena i planiranje mjera prilagodbe za rješavanje specifičnih učinaka na obuhvaćenim regijama, a jedan od krajnjih rezultata bit će izrada plana prilagodbe klimatskim promjenama. Istarska županija i Grad Dubrovnik bit će tako među prvima u Hrvatskoj koji će implementirati savjete Europske komisije koja potiče sve zemlje članice na prilagodbu klimatskim promjenama i izradu planova prilagodbe. Cilj planova prilagodbe jest istražiti klimatske uvjete određenog geografskog područja te predložiti mjere prilagodbe budućim klimatskim uvjetima. Plan treba identificirati potencijalne promjene te procijeniti na koji će način takve klimatske promjene utjecati na ljudske aktivnosti, život i prirodu u zadanom geografskom području. Potrebno je istražiti koje mjere su najučinkovitije i kako se prilagoditi promjenama. U cilju donošenja objektivnih i optimalnih odluka, Sveučilište Iuav iz Venecije poslužit će se DSS (engl.Decision Support System) metodologijom kako bi izdvojili najracionalnija rješenja, uzimajući u obzir specifičnosti pojedine regije.

U okviru projekta iDEAL, do sada su održana dva sastanka s projektnim partnerima u Italiji na kojima su prezentirani trenutni rezultati te daljini koraci i aktivnosti potrebne za realizaciju ovog projekta.Također, definirana je komunikacijska strategija te promotivne aktivnosti koje će za cilj imati upoznavanje javnosti s detaljima i tijekom realizacije projekta.

30. rujan 2023 10:37