StoryEditorOCM
Crna kronikaODLUKA VISOKOG KAZNENOG SUDA RH

Županijski sud prekoračio ovlasti: Blagi Papcu za pokušaj ubojstva puna zatvorska kazna

Piše Ahmet Kalajdžić
14. veljače 2024. - 19:10

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske uvažio je žalbu dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva na prvostupanjsku presudu Blagi Papcu (23) za pokušaj ubojstva na zidu Vrata od Pila. Tom je presudom Papac oglašen krivim i osuđen na vremensku kaznu od tri godine zatvora. Izrečena mu je djelimice uvjetna presuda jer je prema njoj osuđenik u zatvoru trebao provesti godinu i šest mjeseci, a ostatak kazne se neće izvršiti ako tijekom razdoblja kušnje od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Kobno guranje

Podsjetimo, Papac je 7.kolovoza 2022. godine u 4,12 sati s zida Vrata od Pila gurnuo u park konobara Petra Mihaljevića koji je pri padu zadobio nagnječenje mozga, prijelom skafoidne i lijeve sljepoočne kosti te prijelome od drugog do desetog lijevog rebra, krvarenje meke moždanice i prsiju, prijelom lijeve lopatice i djelimično iščašenje prvog vratnog kralješka, što je sudski vještak u zbiru označio teškim tjelesnim ozljedama. Papac je tijekom dokaznog postupka izjavio da se osjeća krivim i priznao kako je, nakon verbalne prepirke, Mihaljevića prvo uhvatio za noge i pokušao baciti, a kratko potom i gurnuo s mosta u park Pile. Također, rekao je kako žali što je nepromišljenim postupcima prouzročio probleme oštećenom i njegovoj obitelji, da se kaje i srami zbog svog postupka i da je spreman ozlijeđenom mladiću nadoknaditi štetu.

Prihvaćanjem žalbe na koju nije bilo odgovora branitelja osuđenog, Vijeće Visokog kaznenog suda RH pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića je temeljem istih zakonskih odredbi preinačio presudu u vremensku, tzv. neuvjetnu kaznu od tri godine zatvora. Kao već odsluženi dio kazne priznato mu je vrijeme koje je od 7.kolovoza do 21.prosinca 2022. proveo u istražnom zatvoru.

image

Petar Mihaljević dnevno odlazi na terapije i još trpi posljedice pada u park Pile

Ahmet Kalajdžić/

Obrazloženje

Visoki kazneni sud je utvrdio kako je osnovana žalba županijskog državnog odvjetnika koji se žalio na povredu Kaznenog zakona i tvrdio da je Županijski sud prekoračio ovlasti glede odluke o kazni. Naime, djelomice uvjetna osuda počinitelju kaznenog djela izriče se ako je osuđen na kaznu zatvora dužu od godine i manju od tri godine. No, kako prvostupanjski sud nije izrekao kaznu manju od tri godine zatvora, to mu nije mogao primijeniti djelomice uvjetnu osudu, čime je prekoračio ovlast kršeći zakon u korist optuženika.

Vijeće je u svemu ostalom potvrdilo presudu dubrovačkog Županijskog suda te osuđenik mora platiti 132,61 eura paušalnih sudskih troškove, trošak medicinskog vještačenja patologa dr. Igora Borića od 313,03 eura te troškove toksikološkog vještačenja i analize krvi od strane zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić od 273,74 eura kao i još točno neutvrđeni trošak zastupanja oštećenika od strane dubrovačke odvjetnice Vedrane Belin.

 

29. travanj 2024 03:13