StoryEditorOCM
Crna kronikaPROGLAŠENI KRIVIM

Zbog krijumčarenja oružja Francuzima po pet, a švicarskom gastarbajteru tri mjeseca zatvora

Piše Ahmet Kalajdžić
5. ožujka 2022. - 19:12
Predmet šverca bile su i automatske jurišne puške s pripadajućim spremnicima za streljivoPU dubrovačko-neretvanska

Zbog kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja te nezakonitog nabavljanja, prodaje i posjedovanja vojnog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, pravomoćnom presudom Općinskog suda u Metkoviću francuski državljani C.B.P. (42) iz Montpelliera, I.M-J.C. (54) iz Lavagnya te hrvatski državljani M.P. (51) iz Mostara s prebivalištem u švicarskom kantonu Ticino i I.M.(35) Mostara osuđeni su na vremenska kazne zatvora.

Primopredaja oružja na parkiralištu

Tako su francuski državljani, zaposlenici sa srednjom stručnom spremom, zbog neovlaštenog posjedovanja veće količine vatrenog oružja, streljiva i eksploziva osuđeni na po pet mjeseci, dok je telekomunikacijski tehničar M.P. osuđen na tri mjeseca zatvora. Također, M.P. je izrečena i tzv. sporedna novčana kazna od dvije stotine dnevnih dohodaka, odnosno na 200 dnevnih iznosa od po 210 kuna ili ukupno 42 tisuće kuna. Četvrtooptuženi I.M., inače policajac zaposlen u Policijskoj postaji Čapljina, prošao je najlošije i osuđen je na godinu dana zatvora, ali mu je vremenska kazna zamijenjena uvjetnom s rokom kušnje od tri godine.

Dokaznim je postupkom utvrđeno da je M.P. kupoprodaju oružja dogovorio s R.S., T.M. i H.K. te je M.P. na još neutvrđenom mjestu nabavio pet automatskih jurišnih pušaka i pet spremnika za njih, 12 ručnih bombi tipa "M-75" (poznate kao "kašikare"), streljivo kalibra 7,62 mm i 75 električnih detonatorskih kapisli. S kupcima je dogovorio predaju oružja, streljiva i eksplozivnih tvari na parkingu Konzuma u Metoviću. Policajac je spomenuto oružje i opremu prenio preko granice. M.P. je potom od R.S. u jednom caffe baru u sklopu trgovačkog centra preuzeo neutvrđeni iznos novca, nakon čega je policajac sve prenio do parkirališta. Tu su sve predali Francuzima koje su prethodno angažirali da za 6.500 eura sve prevezu u Francusku. Na parkiralištu tržnog centra je policajac I.M. iz svog BMW-a dubrovačkioh registracija Francuzima prebacio teret u prtljažnik njihova Peugeota.

Kontrola otkrila nelegalno oružje

Nakon toga su C.B.P. i I.M-J.C. krenuli u Francusku, ali su ih na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Nova sela pregledali policijski službenici Postaje granične policije Metković. Naravno, opasni teret je otkriven, a nakon kriminalističke istrage podiugnuta je optužnica. Pravosuđe je "točku na i" stavilo sredinom veljače nakon rasprave na metkovskom Općinskom sudu koji je i Francuskinji odredio plaćanje paušalnih sudskih troškova od 750 kuna, a dodatnu novčanu kaznu od 6.480 kuna također mora uplatiti u korist Državnog proračuna RH. Međutim, vraćeno joj je privremeno oduzeto osobno vozilo "Peugeot 308", a svim osuđenicima su vraćeni i mobilni uređaji koje je, uz sudski nalog, policija oduzela zbog dovršenja krim- istrage. Francuskinji su oduzete i puške, ručne bombe i električne detonatorske kapisle, a Francuzu su šprivremeno oduzeta dva kofera.

I hrvatski državljani moraju podmiriti sudske troškove: M.P. u iznosu od 1.000 a I.M. u iznosu od 600 kuna, dok se iz sudskog rješenja može zaključiti kako je najbolje prošao Francuz kojeg je sud oslobodio plaćanja troškova sudskog postupka, kao i nužnih izdataka za branitelja po službenoj dužnosti.

Prošli "relativno lišo"

Iako se sudski postupak odvijao na Općinskom sudu u Metkoviću, skoro su sve optuženike branili dubrovački odvjetnici. Tako su francuske državljane C.B.P. i I.M-J.C. po službenoj dužnosti branile dubrovačke odvjetnice Vedrana Belin i Ana Birimiša, a švicarskog gastarbajtera po službenoj je dužnosti metkovski odvjetnik Jure Jelavić. Za razliku od njih, čapljinski policajac nije čekao da mu pravosudnik organi odrede branitelja, nego je za tu dužnost osobno izabrao dubrovačkog odvjetnika Dragana Pištala.

18. travanj 2024 22:09