StoryEditorOCM
Crna kronikaSNIMKA NA KAMERI

Utvrđen identitet policajca iz Splita koji palicom mlati muškarca vezanog lisičinama pred prostorijama Torcide: ide postupak udaljenja s dužnosti, DORH odlučuje o kaznenom progonu

Piše PIŠE KATARINA MARIĆ BANJE/SD
25. listopada 2022. - 12:35

Utvrđen je identitet policajca koji je nakon nereda u Zrinsko Frankopanskoj ulici u Splitu pred prostorijama Torcide u noći s petka na subotu tukao palicom uhićenog muškarca koji je ležao na tlu s rukama sputanim lisičinama. Radi se o interventnom policajcu kojem u prvoj fazi ide postupak udaljenja s dužnosti, a nakon toga će se poduzeti i dodatne radnje u koordinaciji d državnim odvjetništvom iz Splita.

Nakon dojave građana o remećenju javnog reda i mira u navedenoj ulici u petak oko 23.50 sati, na teren su prvo izašle dvije ophodnje temeljne policije u kojma su bile dvije policajke i dva policajca. U klubu navijača i pred prostorijama je bila skupina od 50 osoba koje su policajce vrijeđali i prijetili im te ih u konačnici zasuli bocama, komadima betonskih blokova i kamenjem, donosi Slobodna Dalmacija. 

image

Mlaćenje nemoćnog muškarca

Gordana Zerdun/Screenshot

U pomoć prvoj skupini policajaca je došla patrola interventne policije koju su također gađali predmetima te su policajci primijenili palice i nadražujući sprej radi odbijanja napada. Od bačenih predmeta ozlijeđena su četiri policajca, a jedna boca je pogodila policajku koja je izašla na intervenciju u prvog grupi.

Kako su nasilnici pozivali ostale okupljene da im se pridruže u daljnjem napadu i nasrtaju, jedan od policajaca je ispalio hice u zrak. Nakon toga u pomoć dolaze još dvije patrole interventne policije te su se nasilnici razbježali po okolnim ulicama.

image

Policajac nasrće na vezanog muškarca

Screenshot

Uhićeno je šest osoba, od kojih je za napad na policajce i izazivanje nereda podnijeta kaznena prijava protiv petorice, od kojih je jedan maloljetnik. Ubrzo nakon izgreda objavljene su video snimke na kojima se vidio bijeg muškaraca pred policajcima, ali i kako jedan od policijskih službenika palicom tuče preko leđa muškarca koji je već uhićen.

Muška osoba je ležala na podu, ruku vezanih na leđima, nemoćna da se odupre i čuvao ga je jedan policajac dok im je drugi prišao i više puta ga udario po leđima. Osim što mu je zadao udarce palicom, u jednom trenutku ga je udario i nogom u tijelo.

image

Interventna policija

Marko Todorov/Cropix

Iz PU splitsko-dalmatinske su odmah nakon objave snimke policijske brutalnosti kazali kako je pokrenut postupak utvrđivanja autentičnosti snimke  i identiteta osoba.  Nakon što su utvrdili da se radi o snimku koji je nastao sporne večeri i o kojem policijskom službeniku se radi, pokrenut je postupak nad njim.

Video snimku možete pogledati OVDJE.

 

26. travanj 2024 10:14