stdClass Object ( [id] => 1197818 [title] => ‘Ukazanje‘ u Rogotinu: Okrivljeni za ubojstvo Igora Talijančića slobodno šetaju, mještani im se miču s puta. Tko je zapravo ubojica i je li u zločin bila upletena treća osoba? [alias] => ukazanje-u-rogotinu-okrivljeni-za-ubojstvo-igora-talijancica-slobodno-setaju-mjestani-im-se-micu-s-puta-tko-je-zapravo-ubojica-i-je-li-u-zlocin-bila-upletena-treca-osoba [catid] => 353 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odlučujući o postojanju zakonskih uvjeta za produljenje istražnog zatvora, Izvanraspravno vijeće dubrovačkog Županijskog suda riješilo je da se NKV- radniku Mariju Umičeviću (43) iz Metkovića i kuharu Lovru Šunjiću (42) iz Rogotina ukine istražni zatvor. Odluka je donesena prošlog tjedna, a okrivljenici se, podsjetimo, terete za ubojstvo Igora Talijančića 17. rujna 2020. godine u Rogotinu. Protiv osumnjičenih je još 8. ožujka prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu, a uhićeni su kratko nakon zločina i u istražnom zatvoru ostali godinu i osam mjeseci.

---

image

Rogotinski most preko Neretve

Ante Šunjić/
---

Nespokoj u narodu

Međutim, valja reći kako je riječ o nepravomoćnom rješenju jer će odluku po žalbi koju je na to rješenje podnijelo dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo ubrzo donijeti nadležno Državnoodvjetničko vijeće u Zagrebu. Može se reći da su okrivljenici do pravomoćnosti rješenja na privremenoj slobodi, a njihovo je "ukazanje" u dolini Neretve pobudilo brojne komentare, pa tako i zabrinutost te nespokoj brojnih Neretvana. Bez namjere da komentiramo spomenuto nepravomoćno rješenje, treba reći kako su odlučujući o zakonskim uvjetima za produžetak istražnog zatvora članovi Izvanraspravnog vijeća, prema dostupnim podacima iz pravosudnih krugova, odlučivali između zahtjeva županijskog državnog odvjetnika Damira Jasprice za novo produljenje istražnog zatvora i zahtjeva poznatih dubrovačkih odvjetnika Gašpara Lujaka i Dina Hadžiomerovića kao branitelji dvojice okrivljenika da ih se pusti na slobodu.

---

image

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix
---

---

Htio i prije iznijeti obranu

Umičević je izjavio da je Lovrin brat Danijel majci priznao ubojstvo Talijančića i ustvrdio da iz straha nije tražio policiju nego majku te je još na prvom ispitivanju htio iznijeti obranu i reći da je pravi ubojica Danijel Šunjić, ali ga je spriječila braniteljica po službenoj dužnosti:

- Svjestan sam da iskazom aboliram Lovra koji mi je u životu mnogo lošeg učinio. Igorovo tijelo nisam dirao, a svrha našeg druženja bila uživanje "speeda", ali se nikad nisam osjećao tako loše kao tada!

---

Kako smo neslužbeno doznali, Jasprica je ustvrdio kako postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili ubojstvo i tom prilikom iskazalio visoki stupanj kriminalne volje i upornosti, što uz činjenicu da su obojica ranije već osuđivani za kaznena djela s elementima nasilja, upućuje na bojazan da bi izlaskom na slobodu nastavili s kriminalnim aktivnostima. No, Lujak se kao branitelj Umičevića usprotivio novom produljenju istražnog zatvora tvrdeći da je vrijeme koje je dosad proveo iza rešetaka na njega edukativno djelovalo da više ne čini kaznena djela. Ustvrio je branitelj i da postoji osnovana sumnja da Umičević nije počinio ubojstvo. I Hadžiomerović se usprotivio ostanku Šunjića u zatvoru, tvrdeći da ne postoji osnovana sumnja da je okrivljeni počinio ubojstvo. S zahtjevom su bili suglasni i okrivljenici koji su se, podsjetimo, rujna prošle godine izjasnili da nisu krivi.

Ipak, Vijeće je zaključilo kako iz dokaza iz optužnice proizilazi osnovana sumnja da su okrivljenici počinili ubojstvo i neovisno o tome te bez obzira na ranije počinjena kaznena djela s elementima nasilja, zaključilo kako ne postoji zakonski temelj za istražni zatvor u kojem su "shvatili svu štetnost činjenja kaznenih djela" te više ne postoji bojazan da će, dok su na slobodi, nastaviti s kriminalnim aktivnostima, posebno stoga što se protiv njih još vodi kazneni postupak zbog kojeg su bili u istražnom zatvoru, a tu je i zakonska činjenica kako istražni zatvor u aktualnoj fazi kaznenog postupka može trajati maksimalno dvije godine.

Spomenuto rješenje o puštanju na slobodu ponovno je ukazalo na sudski postupak od rujna prošle godine kada je prvookrivljeni Umičević, u dramatičnom iskazu, Lovru Šunjića oslobodio krivice i za ubojstvo optužio njegova brata Danijela!

"Oslobodio" ga krivnje

Spomenutim je iskazom Umičević opisao da je kobnog dana bio pod utjecajem amfetamina:

- Svega sam 4 do 5 puta bio u apartmanu koji je koristio Talijančić. Tog dana je Šunjić za svakog načinio po "crtu" speeda koji je prethodnu večer kupio u Kominu, ali sam se nakon toga loše osjećao i mislim da nam je u nju T.M. nešto podmetnuo. Polijevao sam se vodom iz 'šlaufa', a da ne stradam tijekom vožnje Lovre me nije pustio doma nego su mi on i Igor dali neki vitaminski napitak. Dok sam ležao na krevetu bilo mi je sve lošije, a Lovre je govorio da je došlo vrijeme rastanka. Mobitel mi je ostao doma i tražio sam njihov da pozovem majku, ali je Lovre uzvratio da je nemam jer je umrla, a prijeteći je spominjao da će ići s jednom visokom osobom kojoj, zasad, ne želim reći ime. Tad je s police iznad kreveta uzeo sliku djeteta, dao mi je i rekao "gledaj u njega i umri, a ja idem s onom osobom".

---

image

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix
---

---

Predugo u zatvoru?

Žrtva je zadobila penetralnu ranu glave s prijelomom svoda lubanje i ozljedom mozga, prijelome dva vratna kralješka i tri ubodne rane vrata. Ubojstvo je bilo ne tema dana nego poznog ljeta 2020. godine a detaljna istraga, dojam je, zapravo je otvorena tek početkom suđenja i stoga još "kaska". Ne ulazeći u to tko je zakazao, policija ili ŽDO, očekuje se da će se konačno provjeriti otisci i umiješanost treće osobe, a na sudu je da utvrdi i je li u istražnom zatvoru doista bio tko je trebao?

---

Zatražio je od Igora i on mu je dodao električnu mašinu za šišanje te prvo Igoru načinio irokezicu a meni obrijao glavu i noge do koljena, spominjući neku radijaciju i da mi se ne može pomoći jer me je otrovao petronidom. To je otrov koji sam na njegov zahtjev kupio i odnio J.S. u Metković prije dolaska u apartman. Lovru sam rekao da me pusti da sām umrem, ali je on na neki papir stavio još jednu crtu speeda i rekao da je "moram povući ili će me ubiti onaj što hoda vanka" gdje sam vidio samo nečiju sjenu. Za sat vremena Igor se sam vratio i sjeo na stolicu, a tad ulazi neki niži muškarac, sportski tip u šorcu i majici bez rukava držeći neke zelene vrtlarske škare. Igoru je rekao "Srbin, a Srbina!" i s leđa ga snažno, s obje ruke više puta udario škarama. Bio sam šokiran i prestravljen, a Igor je pao i na podu dobio još udaraca u glavu. Onaj 'arijevac' ga je uhvatio za noge i hodajući po lokvi krvi, izvukao vani i nečim pokrio. Igor je hroptao umirući, a ja sam tražio da zove policiju, na što je on uzvratio "Neće on trovati moju dicu Davida i Antonija". Sjetio sam se da su to Lovrina djeca i dok su mi se noge tresle, vikao "Što učini, zovi policiju?!", ali me je pozvao da idem s njim i vrh škara naslonio meni na stomak, prijeteći mi da ću biti na mjestu Igora kojega je na podu nogom pritisnuo dok je još hroptao. I danas je ježim tog prizora! Obrisao je pod krpom i dao mi vrećicu s ne znam čime unutra da je ubacim u kontejner. Sada znam da je to bio Lovrin brat koji me povezao s VW polom, vlasništvo moje majke - suština je dramatičnog iskaza Umičevićeva koji je izrazio spremnost poći i na poligraf.

---

image

Kuća u kojoj se dogodilo okrutno ubojstvo

Cropix/
---

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon godinu i osam mjeseci boravka u istražnom zatvoru, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku pustilo je na slobodu Marija Umičevića i Lovru Šunjića koje se tereti za ubojstvo Igora Talijančića. Suđenje je zastalo zbog izvođenja novih vještačenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG PROPUSTA U ISTRAZI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Nakon godinu i osam mjeseci boravka u istražnom zatvoru, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku pustilo je na slobodu Marija Umičevića i Lovru Šunjića koje se tereti za ubojstvo Igora Talijančića. Suđenje je zastalo zbog izvođenja novih vještačenja ZBOG PROPUSTA U ISTRAZI? 2 0 6027 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-02 09:26:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-03 05:28:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-03 05:28:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 353 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/02\/16918174.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/02\/21118974.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/02\/17118698.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/02\/17118700.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/02\/22255520.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tonci Plazibat\/Cropix","Ante \u0160unji\u0107\/","Tonci Plazibat\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix","Cropix\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Okrivljenici su privedeni, pa pu\u0161teni na slobodu<\/p>","

Rogotinski most preko Neretve<\/p>","

Privo\u0111enje\u00a019. rujna 2020.<\/p>","

Privo\u0111enje\u00a019. rujna 2020.<\/p>","

Ku\u0107a u kojoj se dogodilo okrutno ubojstvo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1221x721","hd_16918174_1920.jpg":"1920x1080","k_16918174_1280.jpg":"1280x1280","k_16918174_1024.jpg":"1024x1024","k_16918174_640.jpg":"640x640","k_16918174_480.jpg":"480x480","k_16918174_340.jpg":"340x340","k_16918174_220.jpg":"220x220","o_16918174_1280.jpg":"1280x755","o_16918174_1024.jpg":"1024x604","o_16918174_640.jpg":"640x377","o_16918174_480.jpg":"480x283","o_16918174_340.jpg":"340x200","o_16918174_220.jpg":"220x129","h_16918174_1280.jpg":"1280x854","h_16918174_1024.jpg":"1024x683","h_16918174_640.jpg":"640x427","h_16918174_480.jpg":"480x320","h_16918174_340.jpg":"340x227","h_16918174_220.jpg":"220x147","pp_16918174_1280.jpg":"1006x1280","pp_16918174_1024.jpg":"805x1024","pp_16918174_640.jpg":"503x640","pp_16918174_480.jpg":"377x480","pp_16918174_340.jpg":"267x340","pp_16918174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x600","hd_21118974_1920.jpg":"1920x1080","k_21118974_1280.jpg":"1280x1280","k_21118974_1024.jpg":"1024x1024","k_21118974_640.jpg":"640x640","k_21118974_480.jpg":"480x480","k_21118974_340.jpg":"340x340","k_21118974_220.jpg":"220x220","o_21118974_1280.jpg":"1280x853","o_21118974_1024.jpg":"1024x682","o_21118974_640.jpg":"640x426","o_21118974_480.jpg":"480x320","o_21118974_340.jpg":"340x226","o_21118974_220.jpg":"220x146","h_21118974_1280.jpg":"1280x854","h_21118974_1024.jpg":"1024x683","h_21118974_640.jpg":"640x427","h_21118974_480.jpg":"480x320","h_21118974_340.jpg":"340x227","h_21118974_220.jpg":"220x147","pp_21118974_1280.jpg":"1006x1280","pp_21118974_1024.jpg":"805x1024","pp_21118974_640.jpg":"503x640","pp_21118974_480.jpg":"377x480","pp_21118974_340.jpg":"267x340","pp_21118974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17118698_1920.jpg":"1920x1080","k_17118698_1280.jpg":"1280x1280","k_17118698_1024.jpg":"1024x1024","k_17118698_640.jpg":"640x640","k_17118698_480.jpg":"480x480","k_17118698_340.jpg":"340x340","k_17118698_220.jpg":"220x220","o_17118698_1280.jpg":"1280x853","o_17118698_1024.jpg":"1024x682","o_17118698_640.jpg":"640x426","o_17118698_480.jpg":"480x320","o_17118698_340.jpg":"340x226","o_17118698_220.jpg":"220x146","h_17118698_1280.jpg":"1280x854","h_17118698_1024.jpg":"1024x683","h_17118698_640.jpg":"640x427","h_17118698_480.jpg":"480x320","h_17118698_340.jpg":"340x227","h_17118698_220.jpg":"220x147","pp_17118698_1280.jpg":"1006x1280","pp_17118698_1024.jpg":"805x1024","pp_17118698_640.jpg":"503x640","pp_17118698_480.jpg":"377x480","pp_17118698_340.jpg":"267x340","pp_17118698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17118700_1920.jpg":"1920x1080","k_17118700_1280.jpg":"1280x1280","k_17118700_1024.jpg":"1024x1024","k_17118700_640.jpg":"640x640","k_17118700_480.jpg":"480x480","k_17118700_340.jpg":"340x340","k_17118700_220.jpg":"220x220","o_17118700_1280.jpg":"1280x853","o_17118700_1024.jpg":"1024x682","o_17118700_640.jpg":"640x426","o_17118700_480.jpg":"480x320","o_17118700_340.jpg":"340x226","o_17118700_220.jpg":"220x146","h_17118700_1280.jpg":"1280x854","h_17118700_1024.jpg":"1024x683","h_17118700_640.jpg":"640x427","h_17118700_480.jpg":"480x320","h_17118700_340.jpg":"340x227","h_17118700_220.jpg":"220x147","pp_17118700_1280.jpg":"1006x1280","pp_17118700_1024.jpg":"805x1024","pp_17118700_640.jpg":"503x640","pp_17118700_480.jpg":"377x480","pp_17118700_340.jpg":"267x340","pp_17118700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_22255520_1920.jpg":"1920x1080","k_22255520_1280.jpg":"1280x1280","k_22255520_1024.jpg":"1024x1024","k_22255520_640.jpg":"640x640","k_22255520_480.jpg":"480x480","k_22255520_340.jpg":"340x340","k_22255520_220.jpg":"220x220","o_22255520_1280.jpg":"1280x852","o_22255520_1024.jpg":"1024x682","o_22255520_640.jpg":"640x426","o_22255520_480.jpg":"480x319","o_22255520_340.jpg":"340x226","o_22255520_220.jpg":"220x146","h_22255520_1280.jpg":"1280x854","h_22255520_1024.jpg":"1024x683","h_22255520_640.jpg":"640x427","h_22255520_480.jpg":"480x320","h_22255520_340.jpg":"340x227","h_22255520_220.jpg":"220x147","pp_22255520_1280.jpg":"1006x1280","pp_22255520_1024.jpg":"805x1024","pp_22255520_640.jpg":"503x640","pp_22255520_480.jpg":"377x480","pp_22255520_340.jpg":"267x340","pp_22255520_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 353 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15425650 Threads: 3 Questions: 3194063683 Slow queries: 7180383 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235862523 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 353 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/crna-kronika/ukazanje-u-rogotinu-okrivljeni-za-ubojstvo-igora-talijancica-slobodno-setaju-mjestani-im-se-micu-s-puta-tko-je-zapravo-ubojica-i-je-li-u-zlocin-bila-upletena-treca-osoba-1197818 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/crna-kronika/ukazanje-u-rogotinu-okrivljeni-za-ubojstvo-igora-talijancica-slobodno-setaju-mjestani-im-se-micu-s-puta-tko-je-zapravo-ubojica-i-je-li-u-zlocin-bila-upletena-treca-osoba-1197818?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679830 [name] => ubojstvo Igora Talijančića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-03 07:28:20 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo-igora-talijancica [link] => /tag/ubojstvo-igora-talijancica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380333 [name] => Rogotin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rogotin [link] => /tag/rogotin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon godinu i osam mjeseci boravka u istražnom zatvoru, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku pustilo je na slobodu Marija Umičevića i Lovru Šunjića koje se tereti za ubojstvo Igora Talijančića. Suđenje je zastalo zbog izvođenja novih vještačenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG PROPUSTA U ISTRAZI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ukazanje‘ u Rogotinu: Okrivljeni za ubojstvo Igora Talijančića slobodno šetaju, mještani im se miču s puta. Tko je zapravo ubojica i je li u zločin bila upletena treća osoba? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-22-05-05-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/16918174.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonci Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Okrivljenici su privedeni, pa pušteni na slobodu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/16918174.jpg [title] =>

Okrivljenici su privedeni, pa pušteni na slobodu

Tonci Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/21118974.jpg [title] =>

Rogotinski most preko Neretve

Ante Šunjić/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/17118698.jpg [title] =>

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/17118700.jpg [title] =>

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/22255520.jpg [title] =>

Kuća u kojoj se dogodilo okrutno ubojstvo

Cropix/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odlučujući o postojanju zakonskih uvjeta za produljenje istražnog zatvora, Izvanraspravno vijeće dubrovačkog Županijskog suda riješilo je da se NKV- radniku Mariju Umičeviću (43) iz Metkovića i kuharu Lovru Šunjiću (42) iz Rogotina ukine istražni zatvor. Odluka je donesena prošlog tjedna, a okrivljenici se, podsjetimo, terete za ubojstvo Igora Talijančića 17. rujna 2020. godine u Rogotinu. Protiv osumnjičenih je još 8. ožujka prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu, a uhićeni su kratko nakon zločina i u istražnom zatvoru ostali godinu i osam mjeseci.

---

image

Rogotinski most preko Neretve

Ante Šunjić/
---

Nespokoj u narodu

Međutim, valja reći kako je riječ o nepravomoćnom rješenju jer će odluku po žalbi koju je na to rješenje podnijelo dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo ubrzo donijeti nadležno Državnoodvjetničko vijeće u Zagrebu. Može se reći da su okrivljenici do pravomoćnosti rješenja na privremenoj slobodi, a njihovo je "ukazanje" u dolini Neretve pobudilo brojne komentare, pa tako i zabrinutost te nespokoj brojnih Neretvana. Bez namjere da komentiramo spomenuto nepravomoćno rješenje, treba reći kako su odlučujući o zakonskim uvjetima za produžetak istražnog zatvora članovi Izvanraspravnog vijeća, prema dostupnim podacima iz pravosudnih krugova, odlučivali između zahtjeva županijskog državnog odvjetnika Damira Jasprice za novo produljenje istražnog zatvora i zahtjeva poznatih dubrovačkih odvjetnika Gašpara Lujaka i Dina Hadžiomerovića kao branitelji dvojice okrivljenika da ih se pusti na slobodu.

---

image

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix
---

---

Htio i prije iznijeti obranu

Umičević je izjavio da je Lovrin brat Danijel majci priznao ubojstvo Talijančića i ustvrdio da iz straha nije tražio policiju nego majku te je još na prvom ispitivanju htio iznijeti obranu i reći da je pravi ubojica Danijel Šunjić, ali ga je spriječila braniteljica po službenoj dužnosti:

- Svjestan sam da iskazom aboliram Lovra koji mi je u životu mnogo lošeg učinio. Igorovo tijelo nisam dirao, a svrha našeg druženja bila uživanje "speeda", ali se nikad nisam osjećao tako loše kao tada!

---

Kako smo neslužbeno doznali, Jasprica je ustvrdio kako postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili ubojstvo i tom prilikom iskazalio visoki stupanj kriminalne volje i upornosti, što uz činjenicu da su obojica ranije već osuđivani za kaznena djela s elementima nasilja, upućuje na bojazan da bi izlaskom na slobodu nastavili s kriminalnim aktivnostima. No, Lujak se kao branitelj Umičevića usprotivio novom produljenju istražnog zatvora tvrdeći da je vrijeme koje je dosad proveo iza rešetaka na njega edukativno djelovalo da više ne čini kaznena djela. Ustvrio je branitelj i da postoji osnovana sumnja da Umičević nije počinio ubojstvo. I Hadžiomerović se usprotivio ostanku Šunjića u zatvoru, tvrdeći da ne postoji osnovana sumnja da je okrivljeni počinio ubojstvo. S zahtjevom su bili suglasni i okrivljenici koji su se, podsjetimo, rujna prošle godine izjasnili da nisu krivi.

Ipak, Vijeće je zaključilo kako iz dokaza iz optužnice proizilazi osnovana sumnja da su okrivljenici počinili ubojstvo i neovisno o tome te bez obzira na ranije počinjena kaznena djela s elementima nasilja, zaključilo kako ne postoji zakonski temelj za istražni zatvor u kojem su "shvatili svu štetnost činjenja kaznenih djela" te više ne postoji bojazan da će, dok su na slobodi, nastaviti s kriminalnim aktivnostima, posebno stoga što se protiv njih još vodi kazneni postupak zbog kojeg su bili u istražnom zatvoru, a tu je i zakonska činjenica kako istražni zatvor u aktualnoj fazi kaznenog postupka može trajati maksimalno dvije godine.

Spomenuto rješenje o puštanju na slobodu ponovno je ukazalo na sudski postupak od rujna prošle godine kada je prvookrivljeni Umičević, u dramatičnom iskazu, Lovru Šunjića oslobodio krivice i za ubojstvo optužio njegova brata Danijela!

"Oslobodio" ga krivnje

Spomenutim je iskazom Umičević opisao da je kobnog dana bio pod utjecajem amfetamina:

- Svega sam 4 do 5 puta bio u apartmanu koji je koristio Talijančić. Tog dana je Šunjić za svakog načinio po "crtu" speeda koji je prethodnu večer kupio u Kominu, ali sam se nakon toga loše osjećao i mislim da nam je u nju T.M. nešto podmetnuo. Polijevao sam se vodom iz 'šlaufa', a da ne stradam tijekom vožnje Lovre me nije pustio doma nego su mi on i Igor dali neki vitaminski napitak. Dok sam ležao na krevetu bilo mi je sve lošije, a Lovre je govorio da je došlo vrijeme rastanka. Mobitel mi je ostao doma i tražio sam njihov da pozovem majku, ali je Lovre uzvratio da je nemam jer je umrla, a prijeteći je spominjao da će ići s jednom visokom osobom kojoj, zasad, ne želim reći ime. Tad je s police iznad kreveta uzeo sliku djeteta, dao mi je i rekao "gledaj u njega i umri, a ja idem s onom osobom".

---

image

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix
---

---

Predugo u zatvoru?

Žrtva je zadobila penetralnu ranu glave s prijelomom svoda lubanje i ozljedom mozga, prijelome dva vratna kralješka i tri ubodne rane vrata. Ubojstvo je bilo ne tema dana nego poznog ljeta 2020. godine a detaljna istraga, dojam je, zapravo je otvorena tek početkom suđenja i stoga još "kaska". Ne ulazeći u to tko je zakazao, policija ili ŽDO, očekuje se da će se konačno provjeriti otisci i umiješanost treće osobe, a na sudu je da utvrdi i je li u istražnom zatvoru doista bio tko je trebao?

---

Zatražio je od Igora i on mu je dodao električnu mašinu za šišanje te prvo Igoru načinio irokezicu a meni obrijao glavu i noge do koljena, spominjući neku radijaciju i da mi se ne može pomoći jer me je otrovao petronidom. To je otrov koji sam na njegov zahtjev kupio i odnio J.S. u Metković prije dolaska u apartman. Lovru sam rekao da me pusti da sām umrem, ali je on na neki papir stavio još jednu crtu speeda i rekao da je "moram povući ili će me ubiti onaj što hoda vanka" gdje sam vidio samo nečiju sjenu. Za sat vremena Igor se sam vratio i sjeo na stolicu, a tad ulazi neki niži muškarac, sportski tip u šorcu i majici bez rukava držeći neke zelene vrtlarske škare. Igoru je rekao "Srbin, a Srbina!" i s leđa ga snažno, s obje ruke više puta udario škarama. Bio sam šokiran i prestravljen, a Igor je pao i na podu dobio još udaraca u glavu. Onaj 'arijevac' ga je uhvatio za noge i hodajući po lokvi krvi, izvukao vani i nečim pokrio. Igor je hroptao umirući, a ja sam tražio da zove policiju, na što je on uzvratio "Neće on trovati moju dicu Davida i Antonija". Sjetio sam se da su to Lovrina djeca i dok su mi se noge tresle, vikao "Što učini, zovi policiju?!", ali me je pozvao da idem s njim i vrh škara naslonio meni na stomak, prijeteći mi da ću biti na mjestu Igora kojega je na podu nogom pritisnuo dok je još hroptao. I danas je ježim tog prizora! Obrisao je pod krpom i dao mi vrećicu s ne znam čime unutra da je ubacim u kontejner. Sada znam da je to bio Lovrin brat koji me povezao s VW polom, vlasništvo moje majke - suština je dramatičnog iskaza Umičevićeva koji je izrazio spremnost poći i na poligraf.

---

image

Kuća u kojoj se dogodilo okrutno ubojstvo

Cropix/
---

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonci Plazibat/Cropix Ante Šunjić/ Tonci Plazibat/Cropix Tonci Plazibat/Cropix Cropix/
Tonci Plazibat/Cropix

Okrivljenici su privedeni, pa pušteni na slobodu

Ante Šunjić/

Rogotinski most preko Neretve

Tonci Plazibat/Cropix

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix

Privođenje 19. rujna 2020.

Cropix/

Kuća u kojoj se dogodilo okrutno ubojstvo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/crna-kronika/ukazanje-u-rogotinu-okrivljeni-za-ubojstvo-igora-talijancica-slobodno-setaju-mjestani-im-se-micu-s-puta-tko-je-zapravo-ubojica-i-je-li-u-zlocin-bila-upletena-treca-osoba-1197818 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=daa0e5f230b4f2cfe85f57fad2654d5dfe359bc3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ukazanje%E2%80%98+u+Rogotinu%3A+Okrivljeni+za+ubojstvo+Igora+Talijan%C4%8Di%C4%87a+slobodno+%C5%A1etaju%2C+mje%C5%A1tani+im+se+mi%C4%8Du+s+puta.+Tko+je+zapravo+ubojica+i+je+li+u+zlo%C4%8Din+bila+upletena+tre%C4%87a+osoba%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fukazanje-u-rogotinu-okrivljeni-za-ubojstvo-igora-talijancica-slobodno-setaju-mjestani-im-se-micu-s-puta-tko-je-zapravo-ubojica-i-je-li-u-zlocin-bila-upletena-treca-osoba-1197818 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fukazanje-u-rogotinu-okrivljeni-za-ubojstvo-igora-talijancica-slobodno-setaju-mjestani-im-se-micu-s-puta-tko-je-zapravo-ubojica-i-je-li-u-zlocin-bila-upletena-treca-osoba-1197818 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon godinu i osam mjeseci boravka u istražnom zatvoru, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku pustilo je na slobodu Marija Umičevića i Lovru Šunjića koje se tereti za ubojstvo Igora Talijančića. Suđenje je zastalo zbog izvođenja novih vještačenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOG PROPUSTA U ISTRAZI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaZBOG PROPUSTA U ISTRAZI?

‘Ukazanje‘ u Rogotinu: Okrivljeni za ubojstvo Igora Talijančića slobodno šetaju, mještani im se miču s puta. Tko je zapravo ubojica i je li u zločin bila upletena treća osoba?

Piše Ahmet Kalajdžić
3. lipnja 2022. - 07:28

Odlučujući o postojanju zakonskih uvjeta za produljenje istražnog zatvora, Izvanraspravno vijeće dubrovačkog Županijskog suda riješilo je da se NKV- radniku Mariju Umičeviću (43) iz Metkovića i kuharu Lovru Šunjiću (42) iz Rogotina ukine istražni zatvor. Odluka je donesena prošlog tjedna, a okrivljenici se, podsjetimo, terete za ubojstvo Igora Talijančića 17. rujna 2020. godine u Rogotinu. Protiv osumnjičenih je još 8. ožujka prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu, a uhićeni su kratko nakon zločina i u istražnom zatvoru ostali godinu i osam mjeseci.

image

Rogotinski most preko Neretve

Ante Šunjić/

Nespokoj u narodu

Međutim, valja reći kako je riječ o nepravomoćnom rješenju jer će odluku po žalbi koju je na to rješenje podnijelo dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo ubrzo donijeti nadležno Državnoodvjetničko vijeće u Zagrebu. Može se reći da su okrivljenici do pravomoćnosti rješenja na privremenoj slobodi, a njihovo je "ukazanje" u dolini Neretve pobudilo brojne komentare, pa tako i zabrinutost te nespokoj brojnih Neretvana. Bez namjere da komentiramo spomenuto nepravomoćno rješenje, treba reći kako su odlučujući o zakonskim uvjetima za produžetak istražnog zatvora članovi Izvanraspravnog vijeća, prema dostupnim podacima iz pravosudnih krugova, odlučivali između zahtjeva županijskog državnog odvjetnika Damira Jasprice za novo produljenje istražnog zatvora i zahtjeva poznatih dubrovačkih odvjetnika Gašpara Lujaka i Dina Hadžiomerovića kao branitelji dvojice okrivljenika da ih se pusti na slobodu.

image

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix

Htio i prije iznijeti obranu

Umičević je izjavio da je Lovrin brat Danijel majci priznao ubojstvo Talijančića i ustvrdio da iz straha nije tražio policiju nego majku te je još na prvom ispitivanju htio iznijeti obranu i reći da je pravi ubojica Danijel Šunjić, ali ga je spriječila braniteljica po službenoj dužnosti:

- Svjestan sam da iskazom aboliram Lovra koji mi je u životu mnogo lošeg učinio. Igorovo tijelo nisam dirao, a svrha našeg druženja bila uživanje "speeda", ali se nikad nisam osjećao tako loše kao tada!

Kako smo neslužbeno doznali, Jasprica je ustvrdio kako postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili ubojstvo i tom prilikom iskazalio visoki stupanj kriminalne volje i upornosti, što uz činjenicu da su obojica ranije već osuđivani za kaznena djela s elementima nasilja, upućuje na bojazan da bi izlaskom na slobodu nastavili s kriminalnim aktivnostima. No, Lujak se kao branitelj Umičevića usprotivio novom produljenju istražnog zatvora tvrdeći da je vrijeme koje je dosad proveo iza rešetaka na njega edukativno djelovalo da više ne čini kaznena djela. Ustvrio je branitelj i da postoji osnovana sumnja da Umičević nije počinio ubojstvo. I Hadžiomerović se usprotivio ostanku Šunjića u zatvoru, tvrdeći da ne postoji osnovana sumnja da je okrivljeni počinio ubojstvo. S zahtjevom su bili suglasni i okrivljenici koji su se, podsjetimo, rujna prošle godine izjasnili da nisu krivi.

Ipak, Vijeće je zaključilo kako iz dokaza iz optužnice proizilazi osnovana sumnja da su okrivljenici počinili ubojstvo i neovisno o tome te bez obzira na ranije počinjena kaznena djela s elementima nasilja, zaključilo kako ne postoji zakonski temelj za istražni zatvor u kojem su "shvatili svu štetnost činjenja kaznenih djela" te više ne postoji bojazan da će, dok su na slobodi, nastaviti s kriminalnim aktivnostima, posebno stoga što se protiv njih još vodi kazneni postupak zbog kojeg su bili u istražnom zatvoru, a tu je i zakonska činjenica kako istražni zatvor u aktualnoj fazi kaznenog postupka može trajati maksimalno dvije godine.

Spomenuto rješenje o puštanju na slobodu ponovno je ukazalo na sudski postupak od rujna prošle godine kada je prvookrivljeni Umičević, u dramatičnom iskazu, Lovru Šunjića oslobodio krivice i za ubojstvo optužio njegova brata Danijela!

"Oslobodio" ga krivnje

Spomenutim je iskazom Umičević opisao da je kobnog dana bio pod utjecajem amfetamina:

- Svega sam 4 do 5 puta bio u apartmanu koji je koristio Talijančić. Tog dana je Šunjić za svakog načinio po "crtu" speeda koji je prethodnu večer kupio u Kominu, ali sam se nakon toga loše osjećao i mislim da nam je u nju T.M. nešto podmetnuo. Polijevao sam se vodom iz 'šlaufa', a da ne stradam tijekom vožnje Lovre me nije pustio doma nego su mi on i Igor dali neki vitaminski napitak. Dok sam ležao na krevetu bilo mi je sve lošije, a Lovre je govorio da je došlo vrijeme rastanka. Mobitel mi je ostao doma i tražio sam njihov da pozovem majku, ali je Lovre uzvratio da je nemam jer je umrla, a prijeteći je spominjao da će ići s jednom visokom osobom kojoj, zasad, ne želim reći ime. Tad je s police iznad kreveta uzeo sliku djeteta, dao mi je i rekao "gledaj u njega i umri, a ja idem s onom osobom".

image

Privođenje 19. rujna 2020.

Tonci Plazibat/Cropix

Predugo u zatvoru?

Žrtva je zadobila penetralnu ranu glave s prijelomom svoda lubanje i ozljedom mozga, prijelome dva vratna kralješka i tri ubodne rane vrata. Ubojstvo je bilo ne tema dana nego poznog ljeta 2020. godine a detaljna istraga, dojam je, zapravo je otvorena tek početkom suđenja i stoga još "kaska". Ne ulazeći u to tko je zakazao, policija ili ŽDO, očekuje se da će se konačno provjeriti otisci i umiješanost treće osobe, a na sudu je da utvrdi i je li u istražnom zatvoru doista bio tko je trebao?

Zatražio je od Igora i on mu je dodao električnu mašinu za šišanje te prvo Igoru načinio irokezicu a meni obrijao glavu i noge do koljena, spominjući neku radijaciju i da mi se ne može pomoći jer me je otrovao petronidom. To je otrov koji sam na njegov zahtjev kupio i odnio J.S. u Metković prije dolaska u apartman. Lovru sam rekao da me pusti da sām umrem, ali je on na neki papir stavio još jednu crtu speeda i rekao da je "moram povući ili će me ubiti onaj što hoda vanka" gdje sam vidio samo nečiju sjenu. Za sat vremena Igor se sam vratio i sjeo na stolicu, a tad ulazi neki niži muškarac, sportski tip u šorcu i majici bez rukava držeći neke zelene vrtlarske škare. Igoru je rekao "Srbin, a Srbina!" i s leđa ga snažno, s obje ruke više puta udario škarama. Bio sam šokiran i prestravljen, a Igor je pao i na podu dobio još udaraca u glavu. Onaj 'arijevac' ga je uhvatio za noge i hodajući po lokvi krvi, izvukao vani i nečim pokrio. Igor je hroptao umirući, a ja sam tražio da zove policiju, na što je on uzvratio "Neće on trovati moju dicu Davida i Antonija". Sjetio sam se da su to Lovrina djeca i dok su mi se noge tresle, vikao "Što učini, zovi policiju?!", ali me je pozvao da idem s njim i vrh škara naslonio meni na stomak, prijeteći mi da ću biti na mjestu Igora kojega je na podu nogom pritisnuo dok je još hroptao. I danas je ježim tog prizora! Obrisao je pod krpom i dao mi vrećicu s ne znam čime unutra da je ubacim u kontejner. Sada znam da je to bio Lovrin brat koji me povezao s VW polom, vlasništvo moje majke - suština je dramatičnog iskaza Umičevićeva koji je izrazio spremnost poći i na poligraf.

image

Kuća u kojoj se dogodilo okrutno ubojstvo

Cropix/

 

 

18. svibanj 2024 00:05