StoryEditorOCM
Crna kronikaPoginulo šest ljudi

Uhićena osoba osumnjičena za podmetanje bombe u centru Istanbula, zna se i s kim je povezana. Turski šef policije: ‘Osvetit ćemo se‘

Piše HINA
14. studenog 2022. - 06:56

Turska policija uhitila je osobu osumnjičenu za podmetanje bombe koja je u nedjelju eksplodirala u pješačkoj zoni u centru Istanbula, usmrtivši najmanje šestero i ranivši više desetaka ljudi.

Bomba je eksplodirala u nedjelju oko 16.20 sati po lokalnom vremenu u aveniji Istiklal, ulici s brojnim kafićima, restoranima, kinima i trgovinama.

Prema trenutno dostupnim podacima, u eksploziji poginulo je najmanje šest osoba, a 81 je osoba ranjena, među njima dvije teško. 

image
Yasin Akgul/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u nedjelju "kukavički napad". "Prve informacije upućuju na zaključak da je riječ o terorizmu", rekao je Erdogan.

Nitko zasada nije preuzeo odgovornost za napad.

U ponedjeljak ujutro ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu izjavio je, prema izvješću državne televizije TRT, da je policija uhitila osobu koja je podmetnula bombu.

image
Yasin Akgul/Afp

Osumničena je osoba povezana sa zabranjenom Kurdskom radničkom strankom (PKK), a ministar Soylu zaprijetio je osvetom, naveo je TRT.

U EU i SAD-u PKK ima status terorističke organizacije, napominje agencija dpa. 

Avenija Istiklal bila je meta terorističkog napada i 2016. godine, kada je bombaš-samoubojica ubio četvero ljudi i ranio njih 39. Turska je vlada tada objavila da je napadač povezan sa skupinom Islamska država, ali ona nije preuzela odgovornost, ističe dpa.

image
Yasin Akgul/Afp
03. svibanj 2024 12:24