StoryEditorOCM
Crna kronikaU ISTRAŽNOM CENTRU

Uhićen po EU nalogu: evo koja je sudbina uhićenog Kosovara koji se građevinom bavio u Italiji

Piše Ahmet Kalajdžić
20. kolovoza 2024. - 19:09

Dežurni sudac istrage Istražnog centra Županijskog suda u Dubrovniku je odredio istražni zatvor radi predaje državljaninu Republike Kosovo B.K. (43) iz Malicheva. Glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku, sudac Pero Miloglav rekao nam je kako je riječ o o tzv. ekstradicijskom zatvoru koji je određen nakon što je kosovski državljanin prema raspisanom EU-uhidbenom nalogu uhićen na graničnom prijelazu pri pokušaju ulaska iz Crne Gore u Hrvatsku.

Kako smo uspjeli doznati, Europski uhidbeni nalog je raspisan 27. lipnja u sklopu postupka izvršenja od strane ureda Općeg tužiteljstva u talijanskom gradu Brescii, a povodom kaznenog djela prouzročenja stečaja u kaznenom predmetu kojeg je talijansko pravosuđe vodilo protiv državljanina Kosova, inače građevinskog poduzetnika koji se na području Republike Italije bavio izgradnjom građevinskih objekata. Temeljem tog naloga dubrovačko je Županijsko državno odvjetništvo 18.kolovoza podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora, s čime se suglasio sudac istrage, a valja naglasiti kako se ni kosovski poduzetnik nije protivio izricanju navedene mjere.

Kako smo uspjeli neslužbeno doznati, kosovskom je poduzetniku već ranije u Italiji izrečena nepravomoćna sudska presuda u trajanju od četiri i pol godine zatvora. Međutim, poduzetnik se žalio drugostupanjskoj sudskoj instanci, ali je rješenje po žalbi doneseno tek tijekom njegova boravka na odmoru u matičnoj zemlji. Rješenjem je njegova žalba odbijena te je već izrečena presuda talijanskog suda postala pravomoćna. Nakon toga je, prema uobičajenoj pravosudnoj praksi, talijansko Opće tužiteljstvo za osuđenika izreklo EU-uhidbeni nalog. Međutim, tijekom boravka na odmoru na Kosovu poduzetniku nije stigla informaciju o ishodu žalbenog postupka, ali je to doznao po pristupu punktu Granične policije na Karasovićima.

Također, doznali smo kako je poduzetnik bio primjerenog ponašanja u ophođenju sa svim policijskim i službenicima hrvatskog pravosuđa.Kako je sudac zaključio da su ispunjeni svi nužni uvjeti za izricanje ekstradicijskog zatvora, to je izrekao tu mjeru, tim više što je poduzetnik iz države koja nije članica Europske unije niti je poslom ili osobnim obiteljskim ili imovinsko- pravnim vezama povezan s Hrvatskom. Također, kazneno djelo za koje mu je izrečena kazna u Hrvatskoj kažnjivo je i prema hrvatskim zakonima te je, zbog ispunjenja svih predviđenih uvjeta, sudac istrage donio jedinu moguću odluku.

16. rujan 2024 14:05