StoryEditorOCM
Crna kronikaČetiri metka u prsa

Ubojstvo USKOK-ova optuženika Tomislava Sablje: Redar Kristijan K., vrsni judaš, mirno je rekao policajcima: ‘Ja sam to napravio‘

Piše DV/ JL
22. travnja 2023. - 15:10

Dvojica policajaca u civilu bila su za šankom. U jednom trenutku nadzorna kamera bilježi naguravanje između Tomislava Sablje i redara noćnog kluba "Ritz". Sljedeće što bilježi kamera su hici i on kako pada pokošen s četiri metka koja su ga pogodila u prsa. Kristijan K., zaštitar u tvrtki "Bilić-Erić" koji je redarsku smjenu preuzeo smjenu u petak oko 22 sata, mirno je dočekao policiju - kad su policajci došli samo im je rekao: "Ja sam to napravio!"

image
Ivana Nobilo/Cropix

Ovo su ključni detalji događaja u kojem je život izgubio Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik iz akcije "Tebra" u kojoj je on jedan od optuženih za krijumčarenje više od 16 tona marihuane, navodi jutarnji.hr.

U klub su Sabljo i njegovo društvo stigli taksijima. Već na ulasku bilo je sukoba, a kako su nam rekli izvori upoznati s onim što je prethodilo ubojstvu, Sabljo je mahao revolverom, a pištolj je pokazivao i jedan njegov prijatelj, pa su intervenirali redari.

Bilo je naguravanja i hvatanja za vrat, da bi u jednom trenutku netko rekao: " Dečki, sve je u redu!".

 

Sve se to navodno događalo ispred ulaza, a onda su Sabljo i ekipa ušli u klub "Ritz" u Ulici Florijana Andrašeca na zagrebačkoj Trešnjevci.

Kada se već bližio kraj radnog vremena, izgledalo je da će društvo popiti još neko piće i nakon toga otići. Ali, iako se činilo da je prethodni sukob smiren, odjednom je, tvrde naši izvori, Sabljo započeo naguravanje. Kristijan K. nije bio naoružan, iako je kao zaštitar imao dozvolu za držanje i nošenje oružja. On je jedno vrijeme bio pratitelj direktora svoje tvrtke Slavena Petričevića, nakon ubojstva Vinka Žuljevića-Klice, koji je prethodno bio vlasnik "Bilić-Erića".

image
Goran Mehkek/Cropix

Vrlo brzo na mjesto događaja stigla je policija, i to ne samo ekipa za očevide već i vrh zagrebačke kriminalističke policije, te je počeo očevid koji je trajao sve do popodnevnih sati. Dok očevid nije bio završen, tijelo Tomislava Sablje bilo je u prostorijama kluba i tek oko 13.45 sati odvezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, gdje će se obaviti obdukcija i ustanoviti uzrok smrti. Sasvim je izvjesno da će toksikolozi vještačiti je li u tijelu Sablje bilo alkohola i droge.

Kristijan K., kako smo doznali, kao zaštitar radi već dvadesetak godina i s obzirom na to da je vrsni judaš ne bi imao razloga bojati se fizičkog sukoba sa Sabljom. Budući da je Sabljo, kako nam kažu izvori upoznati s pojedinostima obračuna, kod sebe imao revolver, zaštitar je u trenutku kad je sukob izbio bio nenaoružan i bio je u inferiornoj poziciji. Iz čijeg su pištolja ispaljena četiri smrtonosna hica tek se treba ustanoviti. Policija je u dijelu očevida izuzela i snimke nadzornih kamera koje su snimile sukob.

Posebno će biti zanimljiv iskaz dvojice policajaca u civilu koji su u tom trenutku ispijali piće na šanku, ali koji nisu bili na dužnosti (iako policija često voli isticati kako se policajci i kad nisu na dužnosti tretiraju kao službene osobe i mogu postupati). Policija je za vrijeme dok je trajao očevid ogradila prostor, a jedno vrijeme bila je u potpunosti zatvorena Ulica Florijana Andrašeca.

Pravni nam stručnjaci kažu nam da se - budući da je zaštitar ispalio četiri hica u Sablju - nikako ne može govoriti o nužnoj obrani i njezinu prekoračenju, već o klasičnom ubojstvu.

image
Goran Mehkek/Cropix

Tomislav Sabljo je, nakon što je pušten iz istražnog zatvora, često noću obilazio noćne klubove sam ili sa svojim društvom. U neke je, tvrde naši izvori, imao zabranu ulaska jer bi odmah po dolasku pravio probleme i izazivao tučnjave s redarima.

Jedan od suvlasnika "Ritza", koji je na ovoj adresi otprije nekoliko mjeseci, je Sandi Pego, hrvatski tik-toker, poduzetnik i sudionik showa Ples sa zvijezdama. U vrijeme kad se dogodilo ubojstvo, Pego je s obitelji bio u Opatiji.

- Ovaj klub radi petkom i subotom od studenog. Nisu tu klasični narodnjaci, već ovi novokomponirani. Koliko mi je poznato nije ni jeftin jer boca votke stoji oko 120 eura - rekao nam je jedan mladić koji radi nedaleko od ovog noćnog kluba, javlja jutarnji.hr.

Imona Choudhuryja, odvjetnik u odvjetničkom uredu Janjka Grlića koji je preuzeo obranu osumnjičenog zaštitara također je bio na mjestu ubojstva i u tom trenutku nije znao kad će njegov branjenik biti ispitan niti kakva je kvalifikacija kaznenog djela.

- On je u stresu, psihički je dosta loše, a i cijelu noć nije spavao, tako da ne mogu reći kad će biti obavljeno njegovo ispitivanje obzirom da je pod stresom - kratko nam je rekao odvjetnik Grlić. To će prije svega ovisiti o psihičkom stanju osumnjičenog, ali moguće je da će to biti u subotu tijekom dana, ili najkasnije u nedjelju tijekom jutra.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ubojstvo je komentirao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. "Zanima me posebno, što vjerujem da će se rasvijetliti u policijskoj istrazi, kako je uopće moguće da je bilo oružje u samom klubu, jer je do pucnjave došlo u samom klubu. Istraga još traje, ali me zanima postoji li tu ikakav propust vlasnika kluba", izjavio je Tomašević.

"Sva teška kaznena djela su razriješena. Najbolji su to podaci za Zagreb u dvadeset godina, Zagreb je uvijek najsigurniji. I u Europi i u svijetu", zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Tijekom jučerašnjeg dana policija je intenzivno provodila kriminalističko istraživanje ubojstva Tomislava Sablje i razgovarala s očevicima ubojstva i gostima kluba i rasvjetljavala sve okolnosti ubojstva USKOK-ova optuženika.

22. rujan 2023 14:59