StoryEditorOCM
Crna kronikaNastavak suđenja

U sudnici prikazana snimka brutalnog ubojstva u splitskom ‘Lidlu‘: Đekić je u 16 sekundi žrtvu ubo nožem 20 puta. Video nije htio gledati, sudac ga je primorao

Piše Vladimir Urukalo/sd
4. listopada 2022. - 15:19

- Sam akt ubadanja žrtve trajao je, kako je to vidljivo na snimkama, 16 sekundi, a moj je stav da su tri smrtonosne ubodno-rezne rane u prsni koš koje su oštetile srce i pluća žrtve nastale posljednje ili među posljednjima. Žrtva je sigurno bila u jakom duševnom uzbuđenju ili kako bi rekli, u "smrtnom strahu". Da, takav strah može u takvim situacijama umanjiti bol jer je tada velika navala adrenalina, ali žrtva je bila u svjesnom stanju kada je zadobila dvadeset uboda nožem i trpjela je ogromni strah i bol - kazao je dr. Antonio Alujević, sudski vještak za patologiju na splitskom Županijskom sudu u nastavku suđenja 55-godišnjem Željku Đekiću, zvanom Lika, zbog ubojstva svoje dugogodišnje partnerice, 44-godišnje Vesne Perišić 30. studenoga prošle godine u trgovačkom centru "Lidl" na Poljičkoj cesti, piše Slobodna Dalmacija.

Ubojica iz Lidla na sudu: ‘To nisam napravio s namjerom i uopće se ne sjećam!‘; Svjedočila i kolegica žrtve: ‘Ubadao ju je stojeći, urlao da mu je uništila život...‘

Osim vještaka Alujevića svjedočio je i sudski vještak psihijatar Željko Ključević, koji je u svom vještvu zaključio da je Đekić u trenutku ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv i da je neophodno nastaviti psihijatrijsko liječenje jer postoji opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo ako se s liječenjem prestane.

Kazao je i da su mnogi traumatski događaji iz Đekićeva života (ubojstvo njegova mlađeg brata, dvije prometne nesreće, ozljeđivanje...) doveli do trajne promjene njegove ličnosti i razvoja paranoidne crte. Na upit da protumači Đekićevu izjavu da se ne sjeća samog događaja već samo dijela na parkingu, a da je onda "netko ka sve izbrisa gumicom", psihijatar Ključević je odgovorio da se radi o disocijativnoj amneziji koja se događa kao posljedica, a ne uzrok nekog traumatskog događaja.

image

Vještak je zaključio da je Đekić u trenutku ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv i da je neophodno nastaviti psihijatrijsko liječenje

Vojko Bašić/Cropix

- To je retrogradna amnezija, odnosno nemogućnost pamćenja specifičnih traumatskih događaja iz prošlosti. Da, decidirano mogu reći da je isključena njegova neubrojivost. Osjećaj boli, za koji me pitate u kolikom ga je intenzitetu žrtva trpjela, je indvidualan i svaka osoba ima svoj prag boli - kazao je vještak, odgovarajući na pitanja odvjetnika Jakše Cvitkovića koji brani Đekića. Pokušao je sam Đekić od vještaka dobiti odgovor na konstataciju zašto svoju partnericu nije ubio prije iako je nosio sa sobom nož na tri susreta s njom prije kobnog događaja u "Lidlu", no sudac Dinko Mešin nije mu dopustio takvu vrstu komentiranja.

Svjedočila sestra ubijene prodavačice u ‘Lidlu‘: ‘Spavao je s nožem pod jastukom, znao je i sjekiru staviti na stol... Prijetio je da će gepek napuniti našim glavama‘

Tijekom rasprave pogledana je i snimka brutalnog napada u "Lidlu", na kojoj se vidi muškarac odjeven u tamnu majicu s kapuljačom na glavi kako se pojavljuje na početku reda s policama na koje je žrtva u tom trenutku, ništa ne očekujući, slagala artikle za prodaju. Napadač potom prilazi žrtvi, koju sekundu prije negoli je došao do nje poseže za nožem koji je bio skriven za pojasom na leđima ispod majice, vadi ga i neviđenom žestinom počinje ubadati nesretnu ženu koja u jednom trenutku pada na pod. Ni tad nije prestao, a vidi se da ga je prva pokušala spriječiti jedna žena.

Sam Đekić nije želio gledati snimku, pognuo je glavu i tek nakon što ga je sudac praktično "primorao" da gleda svoje nedjelo upravo zato jer je obrana tražila njezino prikazivanje, bez vidljivih je reakcija odgledao snimku do kraja. U svojoj je obrani, potom, isticao da je za sve kriva žrtva, da je ona trošila sve što bi on donio u kuću te je "kukao" nad svojom teškom sudbinom.

18. travanj 2024 15:45