StoryEditorOCM
Crna kronikaŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU

U petak izricanje presude za paljevinu Ville Sunčanica

27. veljače 2018. - 18:48

Nakon okončanog dokaznog postupka na suđenju za paljevinu Ville Sunčanica, posljedica koje je smrt starice Ivile Kalauz, čuli smo završne riječi optužbe i obrane te je predsjednica Vijeća Županijskog suda u Dubriovniku najavila izricanje presude u petak 2. ožujka oko podneva.

Prvo je stalni medicinski sudski vještak, neuropsihijatar dr Niko Glavić izjavio kako je nakon vještačenja okrivljenika i uvidom u cjelokupni predmet zaključio da su kobne večeri 22. veljače prošle godine obojica bili pijani. On je utvrdio da je Zelić bio smanjeno ubrojiv, a Vlahušić ne. Rekao je da je Zrinko Zelić izrazito napet, anksiozan, uznemiren i burno reagira te ima poremećaj osobnosti, a psiholog je dodatno vještačenjem utvrdio kako je sklon ispadima, da ne poštuje socijalne standarde, da je dosljedno neodgovoran i bez razvijenog osjećaja krivnje. Za Leonela Vlahušića je utvrdio kako ga je ulica odgojila, da je imao probleme s poremećajem ponašanja i zbog toga već išao kod liječnika, da je napet, tjeskoban ali urednog tijeka misli i uz sve to emotivno nezreo.

Svjedok D.S. (kojem inicijale iznosimo na osobnu molbu kako ne bi imao problema na radnom mjestu gdje se nedavno zaposlio) opisao je kako su u Art caffeu svi pili te "krenuli u villu da se osvete osobi koja je liječnik, peder i cinkaroš". On je ustvrdio kako je okrivljenima dovoljno glasno, ali samo jedanput rekao da ne pale madrace, da bi nakon izbijanja požara pobjegao s Zdravkom Galićem i Aldinom Kolašincem na ulicu.

Svjedočio je i Vlaho Kalauz, brat oštećenog Paula Kalauza Wrega koji je ustvrdio da su on i Paul kobne noći sišli u prizemlje zajedno s majkom koja ih je napustila dok su obojica bili s njom, a ne kad je Paulo otišao tražiti gumeno crijevo da gasi vatru (kako je inače, podsjetimo, Wreg izjavio prvog dana suđenja):- Nisam vidio majku da odlazi iz prizemlja, inače bih je spriječio- rekao je Vlaho Kalauz.

Na kraju dokaznog postupka obranu su dali i optuženici na način da su obojica rekli kako su bili pijani, da žale što se dogodilo i da im nije bila namjera zapaliti kuću, a da se osjećaju krivima, no ne na način kako ih tereti optužnica Županijskog državnog odvjetnštva. Zelić je ustvrdio kako se zavjesa u sobi slučajno upalila, da je potom bonegracija pala na krevete koji su se upalili, te su pokušali ugasiti vatru ali su u strahu pobjegli. Vlahušić je izrazio sućut Paulu Wregu, na što mu je on zahvalio i rekao kako mu vjeruje da se zbog svega iskreno kaje.  

Potom je Sudsko vijeće odbilo zahtjev branitelja za dodatnim psihijatrijskim vještačenjem u bolnici Vrapče, da bi u završnom govoru zamjenila ŽDO Katija Kristović zaključila kako je nepobitno dokazano da su okrivljeni počinilo kazneno djelo protiv opće sigurnosti za što se terete. Ukazala je na olakotne okolnosti mladoasti i dosadašnje neosuđivanosti okrivljenika.
          
Neobično zanimljiv je završni govor imao Zelićev branitelj, odvjetnik Dragan Pištalo koji je rekao "Neću šutjeti" te ukazao na etiologiju slučaja, naglasivši:- Osobno sam liberalan i nikome ništa ne spočitavam, osobito ne seksualnu porijentaciju, ali je jasno da poluobrazovani mladići prilikom druženja s liječnikom, poliglotom i vrsnim intelektualcem nisu razgovarali o Goetheu! On je zapitao što su mladići davali za uzvrat Paulu koji ih je obasipao darovima te na svoj upit napola odgovorio tvrdnjom kako je na njegova klijenta, koji se zapravo u villi prostituirao, trag ostavilo i samoubojstvo oca. Na kraju je zatražio primjenu maloljetničkog prava na Zelića koji je u trenutku počinjenja kaznenog djela imao 20 godina i bio mlađi punoljetnik.

Vlahušićeva braniteljica, odvjetnica Ana Birimiša je ustvrdila kako nije dokazano da je njezin klijent počinio to za što je optužen te upitala DORH zašto su ostali sudionici kobnog događaja abolirani, iako su zajedno počinili kazneno djelo s tragičnim krajem po pokojnu Ivilu Kalauz:- Na optuženičkoj su se klupi trebalo naći svaki od petorice mladića, a moj klijent ima tešku materijalnu i obiteljsku situaciju, emotivno je nezreo i bio smanjeno ubrojiv kobnog trenutka.

Opširnije čitajte u tiskanom izdanju novog broja Dubrovačkog vjesnika. 

18. travanj 2024 01:50