StoryEditorOCM
Crna kronikakontroverzni poduzetnik

U Istanbulu uhićen Nenad Petrak, vođa opasnog splitskog kartela. Tijekom godina razradio je međunarodni nabavni lanac kokaina i okupio ekipu preprodavača...

Piše DV/JL
18. studenog 2023. - 14:29

Ministar unutarnjih poslova Turske Ali Yerlikaya objavilo je da je u Istanbulu uhićen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narko kartela.

Ministar Yerlikaya je na društvenim mrežama objavio da je Petrak uhićen u istanbulskoj četvrti Uskudar. Istaknuo je da je Petrak vođa međunarodnog narko kartela koji prebacuje drogu iz Južne Amerike u Europu i distribuira je po Europi.

Vrijednost prodane droge u Hrvatskoj iznosi najmanje 1,6 milijuna eura. Istragom je obuhvaćeno 19 hrvatskih državljana, a osim prvookrivljenog Nenada Petraka, poduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića sredinom travnja ove godine, jedan od okrivljenih je i Filip Romić, koji je pobjegao u Dubai, ali je uhićen pri povratku u BiH, javlja jutarnji.hr.

Petrak se tereti da je od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko djelovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području Europske unije. Također je na području Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Petraka sumnjiče kako je dogovorio u Južnoj Americi nabavu, prijevoz i primopredaju kokaina koji je prodavao kupcima iz država članica EU. S Tomislavom Miletićem, Antom Varnicom i Jerkom Radićem osigurao je potreban novac za kupnju kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prijevoz droge za osam posto njene vrijednosti. Uz njega su u grupi koja se bavila švercom droge i boksač Ante Varnica te Jerko Radić.

Petrak je po USKOK-u organizirao kupnju većih količina hašiša i marihuane u Španjolskoj i Crnoj Gori te prodaju u državama EU. Izdavao je naloge Miletiću u Alicanteu, Damjanu Puljeku u Granadi, osobama kodnih imena Rakanica u Madridu, Superman u Barceloni i Sakaria u Bilbaou da organiziraju prihvat i skladištenje droge. S Varnicom, Radićem, Juranićem, Romićem, Mrđenom, Džekom i Putinom dogovoren je transport droge do kupaca. Navodi se da je on dogovarao i cijenu prijevoza te određivao gdje i kada će se obavljati utovar i isporuka naručene droge, kao i rute kretanja teretnih vozila radi izbjegavanja policijski ophodnja i pronalaska droge, sumnja USKOK.

Miletić i društvo su u unajmljenim stanovima i halama na području Barcelone, Almerije, Alicantea, Bilbaoa, Madrida, Valencije i Granade skladištili marihuanu i hašiš, dok su četvorica okrivljenika po uputi Petraka u Španjolskoj kupili trgovačko društvo ‘Transports Kayla Maria 2007‘ i kao imovinu društva upisali teretna i priključna vozila s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge. U bijegu su još i Vlade Brkić (56) iz Ljubuškog, Ivan Bogić (41) iz Lećevice, ali za Brkića već postoje saznanja gdje se skriva i nije isključeno da bi i on uskoro mogao pasti u ruke policiji.

20. travanj 2024 12:22