StoryEditorOCM
Crna kronikaSlučaj koji je potresao Hrvatsku

Završilo prvo ročište u slučaju smrti dječaka Gabrijela Bebića; Šerić: Na optuženičkoj klupi stoje pogrešne osobe! Hadžiomerović: Riječ je o vrlo složenom predmetu!

Piše Bruno Lucić
22. svibnja 2023. - 09:50

Na Općinskom sudu u Dubrovniku počelo je suđenje u slučaju smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića (2009. - 2018.) koja je prije više od četiri godine potresla cijelu Hrvatsku.

Naime, nakon provedene istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću podiglo je u veljači 2021. optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem. Prvookrivljenicu (D.D.) i drugookrivljenicu (J.V.) kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije ispostava Metković, tereti se da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta.

Odvjetnik koji zastupa okrivljenicu, medicinsku sestru, Branko Šerić prvi je stao pred kamere.

image

Odvjetnik Branko Šerić
 

Božo Radić/Cropix

- Mogu samo reći da je vijeće donijelo odluku da se glavna rasprava proglašava tajnom. Sve ono što čujemo i što saznamo tijekom glavne rasprave, ostaje u sudnici, ne smijemo ništa govoriti niti komentirati. To je najbitnije što se danas dogodilo, osim što je postupak krenuo svojim tokom, tako će biti i ubuduće, rekao je Šerić te prokomentirao zašto se toliko čekalo na početak suđenja:

- Čekalo se isto onoliko koliko se u svim drugim predmetima čeka. Nedavno sam sudjelovao u završavanja slučaja ‘Bankomat‘ - nakon 14 godina! Mislim da su uvijek u ovakvim predmetima u pitanju problematična vještačenja i neka stručna mišljenja, poručio je Šerić.

Dodao je kako ne smije reći kako se osjeća njegova klijentica.

- Inače, nije dobro biti izvrgnut ovakvom kaznenom postupku. Vjerujem da će suđenje biti dugo, izjavio je Šerić.

image

Odvjetnik Vinko Ljubičić

Božo Radić/Cropix

Odvjetnik koji zastupa drugookrivljenu liječnicu, Vinko Ljubičić, također je dao izjave medijima.

- Kao čovjek moram reći da mi je iznimno žao svega ovoga što je pretrpjela obitelj Bebić. To je prvenstveno i to je prioritet u svemu. Postupak je tajan odnosno javnost je isključena a osobno sam bio protiv toga, nisam to predlagao, ali smatrao sam da bi ovdje javnost trebala biti uključena samo radi toga da se ocijeni kako se, po meni, prilično neargumentirano optužuju pojedine osobe. Danas su saslušani oštećeni, mislim da su oni korektno govorili i prikazali iz svog kuta to što jest, ali mislim da u ovom trenutku na optuženičkoj klupi stoje pogrešne osobe, naveo je Ljubičić.

Odvjetnik obitelji Bebić, Dino Hadžiomerović, kratko se osvrnuo na postupak te je naveo zašto se toliko čekalo na početak suđenja.

- Sutkinja je donijela rješenje kojim se rasprava zatvara za javnost tako da ne možemo ništa govoriti o tome što se događalo u sudnici. U spis sam ušao relativno kasno tako da nisam upoznat s tijekom istrage, ali riječ je o vrlo složenom predmetu za koji je bilo potrebno provesti niz ekspertiza, rekao je Hadžiomerović te odgovorio na pitanje kako se osjećaju njegovi klijenti:

image

Odvjetnik Dino Hadžiomerović
 

Božo Radić/Cropix

- Relativno dobro s obzirom na situaciju, dodao je.

Predmet vodi sutkinja Ilka Markić, a prema rasporedu, ročišta u istom predmetu bit će u utorak i srijedu.

Inače, DORH okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke.

 

24. travanj 2024 18:16