StoryEditorOCM
Crna kronikaDOBRO je ‘NADUVALA‘

Trebala je umrijeti: policija u čudu nakon što je djevojka u BiH napuhala nevjerojatnu količinu promila, a ponašala se kao da nije pijana. Je li ona balkanska rekorderka?

Piše PSD
12. listopada 2022. - 14:37

Dvije djevoke uhapšene su na području Bosanse Gradiške u Bosni i Hercegovini (entiter RS) jer su vozile pijane, a jedna od njih napuhala je nevjerojatnih 5.19 promila alkohola, a druga ‘samo‘ 1.67 promila, piše Glas Srpske.

No, zanimljivo je kako se nakon četiri promila u krvi bilježi smrt, pa je nejasno kako je djevojka uopće živa. Također, policija navodi da je djevojka djelovalo normalno i nije djelovalo kao da je pijana?!

Učinci alkohola na organizam razlikuju se od osobe do osobe. Postoje brojni čimbenici koji mogu utjecati na to kako određena količina alkohola utječe na pojedinu osobu, piše Pliva zdravlje.

Primjerice, u slučaju da osoba ima povijest konzumiranja alkohola, tada može postići koncentraciju alkohola u krvi koja bi možda i ubila osobu koja umjereno ili nikako ne konzumira alkohol.

Mozak teških alkoholičara navikao je na visoke razine alkohola u krvi, a jetra povećava kapacitet razgradnje alkohola. Na učinak alkohola također može utjecati uzimanje lijekova, brojna medicinska stanja, kao i tjelesna težina i građa osobe.

Koncentracija alkohola u krvi mjeri se promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3). Primjerice, kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubičnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3).

Učinak pojedinih razina alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma:

0,2 do 0,3 promila - nema gubitka koordinacije, osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti. Nema vidljivog depresivnog učinka, osoba je umjereno opuštena.

0,4 do 0,6 promila - osoba se osjeća veselo, opušteno, smanjuju se prepreke u ponašanju, pojava osjećaja topline i euforije. Javljaju se manje smetnje u razboritosti i sjećanju te smanjenje opreza. Emocije mogu biti intenzivnije, a ponašanje postati preuveličano.

0,7 do 0,9 promila - lagane smetnje u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Smanjena mogućnost procjene i samokontrole, smetnje u razboritosti i sjećanju. Pripita osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što je to stvarno slučaj. Euforija.

1 do 1,25 promila - značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Euforija.

1,3 do 1,5 promila - velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole. Zamućeni vid i značajan gubitak ravnoteže. Smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira. Ozbiljne smetnje u procjeni i shvaćanju.

1,6 do 1,9 promila - prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira, može se javiti mučnina.

2 promila - osjećaji zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala. Ako dođe do ozljede, moguće je da osoba to ne osjeti. Pri ovoj razini alkohola kod nekih ljudi javlja se mučnina i povraćanje. Može doći do smetnji s refleksom povraćanja, pa čak i gušenja. Moguća su razdoblja kojih se osoba ne sjeća.

2,5 promila - ozbiljne smetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama. Povećan rizik od gušenja prilikom povraćanja i ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće.

3 promila - stanje stupora. Osoba ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja.

3,5 promila - moguća pojava kome. Ovo stanje jednako je razini kirurške anestezije.

4 promila i više - koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća, navodi Pliva zdravlje.

02. svibanj 2024 11:12