StoryEditorOCM
Crna kronikaTREĆI DAN SUĐENJA ZA TRAGEDIJU U PLATU

Nevjerojatno: Zapisnik o kvaliteti ugrađenog materijala potpisan nakon tragedije. Odvjetnik Prodanović: ‘Ne volim da me satima prave budalom‘

Piše Ahmet Kalajdžić
12. listopada 2023. - 12:13

Trećeg dana nastavka sudskog kaznenog postupka za tragediju u pogonu Plat Hidroelektrane Dubrovnik danas je svjedočio Pero Miletić koji je u Platu od 2014. Najprije je bio zadužen kao tehnolog a potom za građevinsku struku i održavanje dovodnog tunela vode. Već u istrazi je rekao kako njegovo radno mjesto nije imalo opis u sistematizaciji i da mu je Vučić rekao da je 60 posto ploča oštećeno i da ih treba sve promijeniti, s čim se suglasio i direktor Mišković.

S otvorom u zidu upoznao ga je Sekondo, a možda i Lise, dok mu je Goga rekao da sa Sekondom dogovori zatvaranje. Inženjer Paviša je ukazao na problem građevinske dozvole zbog povećanog opterećenja generatora uslijed prirasta protoka s 90 na 105 kubika vode u sekundi. Inače, rekao je kako je zahtjev za izdavanje uporabne dozvole potpisao direktor Mišković.

Taj iskaz iz istrage danas nije dopunio, a odgovarajući zamjeniku županijskog državnog odvjetnika Vlatku Cibilićelu, rekao je da mu kod zaposlenja 2014. nije data nikakva službena dokumentacija o pogonu Plat. Travnja 2017. imenovan je za nadzornog inženjera građenja za sanaciju dovodnog tunela te stropa i poda pogona, ali nije dobio rješenje i prvi put je to rješenje dobio kad mu ga je predočio Cibilić. Ustvrdio je kako mu je Vučić dao certifikat ugrađenih ploča prema kojem je to isti materijal te identičan ranijim oblogama zidova i stropa, a s izmjenom kojih se suglasio Mišković.

Svjedok je rekao kako je izvođačima potpisivao situacije po ugovoru i moguće da je pri tome koristio pečat nadzornog inženjera, a naveo je i kako je stara građevinska dozvola imala jedan list formata A4 bez nacrta i dokumentacije.

Odvjetnici Košta svjedok je rekao kako mu je naputke za rad davao Mišković, ali on nije mogao utvrditi razliku izvornog i novonastalog stanja jer mu nisu mogli predočiti izvornu dokumentaciju koja  je odnesena tijekom rata. Za usmene je naputke rekao da nisu bili u suprotnosti s pravilnicima, ali je cijela situacija bez dokumentacije bila nelogična. Na upit je li trebao provjeriti gorivost materijala, odgovorio je kako je tvrtka Apsida angažirana za provjeru certifikata materijala ugrađenih u strojarnicu u Platu. Ne sjeća se što je pisalo u certifikatima, ali mu je rečeno da je sve prema zakonu i da mu je usmeno rečeno kako je ugrađen identični materijal.

Svjedok je ustvrdio da je nakon tragedije i jedne od sahrana potpisao zapisnik o kvaliteti ugrađenih materijala, a dao mu ga je optuženi Miljenko Vučić, a ne Dubravka Putica.

- Uvažavajući vas, ne volim kao što ne volite ni vi, da me netko satima pravi budalom - reagirao je odvjetnik Prodanović na uporno oklijevanje svjedoka da konkretno odgovori na postavljene upite, nakon čega je Miletić odvjetnici Košta rekao da ga je netko pitao zašto se ne ugrađuju limene a ne ploče koje su ugrađene, odgovorio je da je to tako prema projektu.

Za sporni otvor u zidu je rekao je kako su ga spominjali Gabrijela Mikel i Teo Sekondo, pa i Ivo Lise, ali ništa konkretno pa su mu, kad ih je pitao što on tu treba konkretno učiniti jer samoinicijativno to nije mogao, ali mu je Ivica Goga rekao da će to "riješiti strojari" te će se napraviti vrata. Ustvrdio je da nije odgovoran za ugradnju ploča, ali nije znao za stav nadležnog Ministarstva da se mora ishoditi građevinska dozvola za radove. On je kontaktirao županijski Ured za prostorno uređenje a Mišković me je uputio na Stipu Crnjaka za ishođenje uporabne dozvole koja je bila preduvjet za status povlaštenog proizvođača. No, Crnjaku je rekao da se ide na ishođenje uporabne a ne građevinske dozvole.

Rasprava se nastavlja u 12,45 sati.

02. svibanj 2024 07:35