StoryEditorOCM
Crna kronikaNastavak suđenja u slučaju nestalog Dubrovčanina

Svjedok misli da je Tonko Zec živ, u Njemačkoj je s debelim bankovnim računom

Piše Ahmet Kalajdžić
1. rujna 2022. - 20:38

- Kod Tonka sam bio u najmu 17 do18 godina i više puta tražio da mi proda poslovni prostor, ali je u "kompletu" uvijek nudio i prostor iznad, tražeći 1,7 milijuna eura. Ugovor o najmu potpisao sam u Zagrebu, a s vremenom smo se sprijateljili. Godine 2019. sam odlučio prestati raditi te me zamolio da mu pomognem naći novog korisnika te sam pronašao M.D., sina moga kuma. Inače, kao osobu koja se bavi nekretninama Tonko mi je prije spominjao nekog njemačkog bankara i gospođu Šnajder kao osobu koja može prodati stan i poslovni prostor. Jedne je večeri nazvao i najavio njezin dolazak, zamolivši da joj pomognem prodati ili da ja kupim. Znao sam da su M.D. i partner platili najam godinu unaprijed, a tad je došao i M.B. koji je Tonku povremeno radio manje usluge. Gospođa je pokazala papir prema kojem joj je to prepisano za doživljenje, a ja sam dogovarao kompenzaciju. Zaključio sam da je 10 tisuća eura po kvadratu realna cijena, s čime se suglasila i gospođa Šnajder, a ja sam svo vrijeme inzistirao da idemo kod javnog bilježnika kojeg poznajem i odvjetnika zbog provjere.

image

Tonko Zec vodi se evidenciji nestalih osoba

Jesu li ugovori autentični?

Ovako je počeo iskaz svjedoka Z.K. u nastavku sudskog kaznenog postupka Zagrepčanki Marini Šnajder (59) koju dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo optužnicom tereti da je u cilju pribavljanja nezakonite imovinske koristi, lažnim prikazivanjem činjenica dovela u zabludu i druge osobe. Šnajder koju se dovodi u poslovnu vezu s nestalim Dubrovčaninom Tonkom Zecom alias Tonyem Gerardom, brani poznati dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, a DORH je tereti da je između u prosincu 2021. ili siječnju ove godine izradila više posebnih punomoći prema kojima ju je naš Zec kao vlasnik nekretnine u povijesnoj jezgri Grada, opunomoćio da u njegovo ime zaključi kupoprodajne ugovore tih nekretnina. Šnajder je sklopila i ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojemu je navodno lažno navela da joj Gerard trenutkom svoje smrti daje u vlasništvo sve dubrovačke nekretnine i sav novac na bilo kojem računu. DORH tvrdi da Gerard nije znao za krivotvorenje punomoći i da s njom nije potpisao ugovor o uzdržavanju, nego se ona lažno potpisala i umetnula lažne zagrebačke javne bilježnice Željke Maroslavac. Okrivljena je, prema optužnici, lažnu punomoć za prodaju nekretnina pokazala dubrovačkim ugostiteljima I.G. i M.D. koji su joj ne sumnjajući u vjerodostojnost te su 12. siječnja ove godine s njom sklopili predugovor, a 11. veljače i kupoprodajni ugovor.

Svjedok Z.K. je ustvrdio kako misli da je Tonko živ te da na računu u Njemačkoj i sad ima 50 do 100 tisuća eura:- Gospođa mi je pokazala punomoć za prodaju nekretnine, a dok ugovor nije potpisan dolazila je više puta, jednom i s rođakom bankara. Osobno, mislim da je Tonko meni namještao prevaru, a prevarene su druge osobe! Za prostor od 39,5 kvadrata u kojem sam radio i još 15 kvadrata skladišta nudio sam mu 600- 700 tisuća eura, a koliko se sjećam gospođa je govorila da joj Tonko duguje 90 ili 98 tisuća eura. Mislim da mu novci nisu trebali i da ih je to posudio s drugom namjerom- izjavio je svjedok Z.K.

U odnosu na nesuglasje s ranijim iskazom Krim- policiji tijekom istražnog postupka, kad je rekao da mu je Šnajder izjavila kako je "Tonyu posudila 700 tisuća eura, zbog čega joj je Tony sve prepisao, a punomoći i ugovor o doživotnom uzdržavanju nije gledao, a da je bila u društvu s Nijemcem koji se zvao Vagner ili Venger", ustvrdio je kako je točno to što je tad rekao Kriminalističkoj policiji.

image

Velike svote eura spominju se u ovom slučaju

























 

Tom Dubravec/Cropix

Narušeni obiteljski odnosi

Svjedok je izjavio kako ga Tonko Zec nije nazivao od siječnja ove godine i da je zvučao normalno, ali je par puta ponovio "ja to moram", misleći na prodaju poslovnog prostora i strana. Zanimljiv je i dio njegova iskaza prema kojem "Tonka dobro poznaje i ne bi reagirao da ga je prevario, imao je kriminalnu skupinu koaj je dolazila kod mene i strahovao sam da ne budem prevaren od tih ljudi. Tonko je izuzetno inteligentan i pametan te je isključivo htio mene prevariti. Mislio je da ću ja kupiti taj prostor, ali nisam jer su M.D. i njegov partner platili najam za cijelu godinu. Inače bih kupio, a znao je za narušene odnose Tonka i njegova sina kojega je lani prijavio policiji. Svjedok je ustvrdio kako je Tonko imao loše odnose i sa sestrom koju je "i tukao u restoranu jer je mislio da je prevaren za nasljedstvo jer su mu dali samo ono što se nije moglo prodati", a prisjetio se da mu je optužena pričala kako je Tonku u više navrata posuđivala iznose od po više desetina tisuća eura koje joj je vraćao u roku mjesec dana, a na kraju iskaza je ustvrdio kako mu je uvijek bilo sumnjivo kad bi mu Tonko darovao neke stvari, naglasivši:- Iako me nije nikad prevario, "čuvao" me za veliku prevaru!

Sudski postupak se nastavlja koncem rujna, a pitanje na koje svi traže odgovor svakako je neizvjesna sudbina našeg sugrađanina Tonka Zeca, odnosno je li živ i ako jest, gdje se nalazi.

19. travanj 2024 12:48